Veronai buszbaleset: lincshangulat alakult ki a tárgyalóteremben, nem kért bocsánatot a sofőr

Forrás: AFP/HANDOUT -
buszsofőr veronai buszbaleset áldozatok tárgyalás lincshangulat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A veronai buszbalesetben elhunytak szerettei hiába követeltek bocsánatkérést, V. János hátat fordított nekik, és nem nézett a szemükbe. A megbánás jelét sem mutatta a tárgyalóteremben.

V. Jánost kéz- és lábbilincsben, három bv-alkalmazott kísérte a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterméhez. Az előtérben több újságíró és gyászoló is tartózkodott, akik hiába próbálták szóra bírni, rendíthetetlenül hallgatott.

Mint ismert, 2017. január 20-án a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai egy olaszországi sítúráról tartottak hazafelé, amikor az autóbusz szalagkorlátnak hajtott, egy hídpillérnek ütközött, majd kigyulladt. A tragikus buszbalesetben 18-an vesztették életüket. A tragédia történtekor V. János ült a volán mögött.

kiégett busz, veronai buszbaleset, 2017 Forrás: AFP/HANDOUT

A bíróság végül hat év szabadságvesztésre ítélte, azonban V. nem vonult börtönbe önszántából, ezért az olasz hatóságok kiadták ellene az európai elfogatóparancsot. A magyar rendőrök őrizetbe vették, a sofőr pedig másnap kérvényezte, hogy a büntetést Magyarországon tölthesse le.

A keddi tárgyalási napon eldőlt, hogy hazánk megtagadja az elfogatóparancs végrehajtását, és egyben 30 napra, vagyis december 16-ig elrendeli az ideiglenes végrehajtási letartóztatását - írja a Bors.

V. jogi képviselője a jelenlevő gyászolók heves tiltakozása közepette bejelentette, hogy kérvényezik a férfi bűnügyi felügyeletének elrendelését. Ez a letartóztatásnál egy enyhébb kényszerintézkedést jelentett volna, vagyis V. János hazamehetett volna, és bejárhatott volna dolgozni az őt visszafogadni hajlandó munkahelyére nyomkövetővel a bokáján.

A gyászolók szerint ez mind csak időhúzás, de N. Tóth Máté ügyvéd állítja, védence nem akar kibújni a büntetés letöltése alól, azonban a jog lehetőséget biztosít számára, hogy a bevonulás előtt rendezze az életét. Három gyermeke van, és a családjának az ő keresetére is szüksége lenne.

Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a balesetben felháborítónak tartja V. viselkedését, és azt, hogy a mai napig nem kért bocsánatot senkitől. Ráadásul, ha jó magaviseletet tanúsít a börtönben, a hat évet sem kell leülnie, hanem négy év után szabadlábra helyezhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.