A koronavírus hosszú időre megbénította a világot, és megmutatta, hogy mennyire sérülékeny az emberiség és a mindennapi életünk. Alig vagyunk túl a világjárványon, bármikor bekövetkezhet egy hasonló.

A majomhimlő nem okozott olyan nagy problémát, mint a covid, ám most egy újabb betegségre figyelmeztetnek a szakemberek: a teveinfluenzára. A közel-keleti légúti szindrómát a tevékkel való szoros érintkezéssel, esetleg a tevéktől származó termékek, például a nem pasztőrözött tevetej fogyasztásával lehet elkapni.

IllusztrációForrás: AFP/Asaad Niazi

Mivel a katari focivébé egyik turistakendvenc szórakozási formája a tevegelés, nagy a veszélye annak, hogy a szurkolók elkapják, majd hazahurcolják a kórokozókat. A betegség ráadásul halálosabb, mint a koronavírus, ugyanis a megfertőzött emberek több mint harmada meghalt, míg a covidnál a betegek kevesebb, mint négy százaléka vesztette életét.

A teveinfluenza tünetei közt szerepel a láz, a köhögés, a légzési nehézség, a hasmenés és a hányás, de egyes betegek akár tünetmentesek is lehetnek.

Az elmúlt tíz évben tizenkét kelet-mediterrán és közel-keleti országban 2600 esetet regisztráltak, közülük pedig 935-en meghaltak – írja az Origo. Az Egyesült Királyság Egyészségügyi Biztonsági Ügynöksége azért arra kérte a brit háziorvosokat, hogy különösen figyeljenek oda a légzési nehézségekkel és lázzal küzdő páciensekre.