Huszonegy évi szolgálat után Angelina Jolie lemondott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottjaként betöltött tisztségéről. Az amerikai színésznő a jövőben másképp kíván dolgozni,  és átfogóbb humanitárius kérdésekben.

"Az ENSZ-ben végzett húszévi munka után úgy érzem, itt az ideje, hogy másképp dolgozzam, közvetlenül elkötelezve magam a menekültek és a helyi szervezetek iránt" - írta Angelina Jolie a főbiztosság által pénteken közzétett közleményében.

"Angelina Jolie nagyon hosszú ideig volt az UNHCR humanitárius ügyekben dolgozó fontos partnere. Nagyon hálásak vagyunk neki a szolgálatban eltöltött évtizedeiért, elkötelezettségéért és a megkülönböztetett figyelemért, amelyet a menekültek és a menekülésre kényszerítettek iránt tanúsított" - hangsúlyozta Filippo Grandi, a világszervezet menekültügyi főbiztosa.
 

Angelina Jolie lemond ENSZ-megbízatásárólForrás: Getty Images/FilmMagic/Christopher Polk


Az évek során Angelina Jolie, Hollywood egyik legemblematikusabb arca több mint hatvan utazást tett különböző helyszíneken, hírnevét és médiára gyakorolt vonzerejét utazásai során a menekültek ügyének szentelve.

Nemrégiben Jemenben és Burkina Fasóban járt az UNHCR képviseletében, hogy a világban a leginkább alulfinanszírozott és legkevesebb érdeklődést kiváltó, szükséghelyzetben élő belső menekültekkel találkozzék.