A Twitter megtiltja felhasználóinak a rivális közösségi platformokra vezető hivatkozások használatát - jelentette be vasárnap az Elon Musk milliárdos üzletember tulajdonába került vállalat.

"Tudjuk, hogy felhasználóink közül sokan más platformokon is aktívak, de a jövőben a Twitter nem fogja engedni bizonyos közösségi hálózatok ingyenes reklámját a felületén" - olvasható a cég közleményében.

A Twitter közlése szerint eltávolítják azokat a fiókokat, amelyeket kizárólag más közösségi hálózatok reklámja céljából hoztak létre, illetve az ilyen jellegű tartalmakat. A tilalom a Facebook, az Instagram, a Mastodon, a Tribel, a Nostr, a Post és a Donald Trump volt amerikai elnök platformjára, a Truth Socialra vezető linkekre terjed ki. A szabályok megsértőinek fiókjait átmenetileg felfüggeszthetik.

"A jövőben a Twitter nem fogja engedni..." - Hatalmas bejelentést tett Elon MuskForrás: Bloomicon/Shutterstock.com

A Twitter ugyanakkor nem adott magyarázatot arra, hogy miért éppen csak ez a hét lett nevesítve, míg más hasonló platformok - mint például a Parler, a TikTok vagy a LinkedIn - nem kerültek tiltólistára.

Jack Dorsey, a Twitter alapítója és korábbi elnök-vezérigazgatója, aki nemrég beruházott a Nostr közösségimédia-platformba, mindössze egyetlen szóval - Miért? - reagált a Twitter bejelentésére. Egy másik felhasználó kérdésére válaszolva pedig azt írta, hogy ennek az intézkedésnek "semmi értelme".

Musk, miután október végén 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi felületet, több vitatott intézkedést is hozott, így például feloszlatta az úgynevezett Bizalmi és Biztonsági Tanácsot (Trust and Safety Council), vagyis a Twitter tartalomfelügyeleti kérdésekkel foglalkozó szakértői testületét.

A Twitter ráadásul szombaton egy online szavazás eredménye nyomán állította csak vissza azoknak az újságíróknak a fiókjait, akiket csütörtökön tiltottak le a platformról a közösségi szabályok állítólagos megszegése miatt. Az újságírók Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak.