Jó hír a családoknak: januártól jön a 30 év alatti anyák szja-mentessége

család szja szja-mentesség adókedvezmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert, és nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán.

Hornung Ágnes a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik. Úgy fogalmazott: mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál.

Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is - emlékeztetett Hornung Ágnes. Hangsúlyozta: az új szja-mentesség a 30 év alatti édesanyáknak jár.

A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd - ismertette. Jelezte: ők nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is.

Tájékoztatása szerint ahogyan a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is. Hornung Ágnes reményét fejezte ki, hogy a támogatási formát minél többen igénybe veszik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.