XVI. Benedek már megkaphatta az utolsó kenetet Ferenc pápától

Forrás: MTI/EPA/Maurizio Brambatti -
utolsó kenet Ferenc pápa nyugalmazott pápa XVI. Benedek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olasz püspöki kar (Cei) imára szólított fel XVI. Benedekért, miután a Vatikán megerősítette a nyugalmazott pápa egészségi állapotának romlását. Sajtóértesülések szerint az egykori pápának feladták az utolsó kenetet. 

A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók értesülései szerint XVI. Benedek állapota már karácsony előtt rosszabbodott, a december 24-i esti misén sem tudott részt venni a legközelebbi kápolnában, ezért otthonában mutattak be neki misét.

Lengyel sajtóértesülések szerint Ferenc pápa azért látogatta meg a napokban a súlyos veseelégtelenségben szenvedő XVI. Benedeket, hogy feladja neki az utolsó kenetet - írja az Index.

XVI. Benedek és Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA/Maurizio Brambatti

XVI. Benedek temetésének helyszínéről, időpontjáról a bíborosi testület határoz. A szertartást nagy valószínűséggel a Szent Péter-bazilikában vagy a Szent Péter téren tartják. A pápa temetési szertartását a hagyomány szerint a legidősebb bíboros vezeti, de ebben az esetben Ferenc pápa celebrálhatja.

XVI. Benedek szokása szerint már korábban rendelkezhetett temetése részleteiről, miként lemondása forgatókönyvét is maga dolgozta ki. Egyedül döntött arról, hogy a nyugalmazott pápa címet viseli, megtartja fehér színű pápai ruháját, és utódja megválasztása után visszaköltözik a Vatikánba.

Köztudott, hogy Joseph Ratzinger bíborosként még szülőföldjén, Bajorországban tervezte temetését. 2020-ban viszont II. János Pál pápa korábbi sírhelyét jelölte meg a Szent Péter-bazilika altemplomában, miután a szentté avatott lengyel pápa földi maradványait a bazilikába helyezték át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.