Több ezren akarták örökbe fogadni a romok alatt született kislányt: így van most a kis Aya

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Bekir Kasim -
földrengés örökbefogadás Török-szíriai földrengés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emberek ezrei ajánlották fel, hogy örökbe fogadják azt a kislányt, aki egy összedőlt épület romjai alatt született Szíria földrengés sújtotta részén. Az orvosa azonban nem adja oda senkinek.

A kislány az Aya nevet kapta, ami arabul csodát jelent. Amikor rátaláltak, még köldökzsinórral kapcsolódott az édesanyjához. A baba szülei és a testvérei is meghaltak a földrengésben. Ayát jelenleg kórházban ápolják.

"Hétfőn nagyon rossz állapotban érkezett, dudorok, zúzódások voltak rajta, fázott és alig lélegzett" - mondta Hani Marouf, a gyermek orvosa. Az állapotát stabilizálták, szerencsére egyre jobban van.

Az Aya megmentéséről készült videó bejárta a világsajtót és a közösségi médiát. A felvételen egy férfi rohan ki az összeomlott épületek közül, kezében a porral borított újszülöttel. A kislány egyik távoli rokona is ott volt a mentésnél, ő vitte a kislányt kórházba, Dr. Maroufhoz.

A közösségi médiában több ezer ember érdeklődött afelől, hogyan tudná örökbe fogadni Ayát. A kórház igazgatója, Dr. Khalid Attiah is több tucat hívást kapott, a világ legkülönbözőbb pontjairól telefonáltak, hogy szeretnék befogadni a babát. De a doktor, akinek lánya mindössze 4 hónappal idősebb, mint Aya, nem adja senkinek.

"Most nem engedem meg senkinek, hogy örökbe fogadja. Amíg a távolabbi családtagok elő nem kerülnek, úgy nevelem, mintha az enyém volna" - mondta a doktor, akinek felesége a saját gyerekük mellett Ayát is szoptatja.

A kis Aya inkubátorba került Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Bekir Kasim

Aya szülővárosának, Jindayrisnak a 90 százaléka elpusztult a földrengés következtében. Rengetegen vannak még a romok alatt - írja a BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.