A 3 éves kislány lefekvéskor - egy kis náthát leszámítva - még egészségesnek tűnt, ám amikor másnap reggel a bátyja szerette volna felébreszteni, a kis Eva már halott volt. 

Az oldhami Eva Rydings-t tavaly június 11-én reggel holtan találták az ágyában: a kislányt hányás vette körül. A Rochdale-i halottkém hétfőn (március 13-án) által lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy a hároméves gyermek „egészségesnek" és „normálisnak" tűnt előző este 8 óra körüli lefekvés előtt, kivéve az enyhe orrfolyását.

A vizsgálat során kiderült, hogy Éva egy kihúzható ágyon aludt, amely enyhén ferde volt, ami azt jelenti, hogy a feje valószínűleg magasabb szögben feküdt, mint teste többi része. A matracot „nagyon puhának" minősítették, de Joanne Kearsley halottkém szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy ez hozzájárult volna Eva halálához, a jelentés szerint a gyermek ismeretlen okból halt meg.

Eva egyik gyámja, Shaun Casey a Manchester Evening Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy  a kislány „szerette az életet", és még sok minden állt előtte.

„Öt hetes korában került hozzánk, és igazi kis apa lánya volt" – tette hozzá. „Szeretett a farmra járni az anyjával és a húgával. Mérges volt Peppa malac miatt. Alig várta, hogy elkezdje az iskolát."

Az apa azt is elmondta, hogy az Eva júniusi, megmagyarázhatatlan halála óta eltelt hónapok „kemények" voltak, és a család továbbra is keresi a választ, hogyan tudott a kislányuk egészségesen lefeküdni, és azután soha fel nem ébredni.

Dr. Gemma Petts gyermekpatológus konzultáns, aki Eva boncolását végezte, azt mondta, hogy „számos vírus" nyomait találta, köztük a tüdőgyulladásét is, de ez „normális", és nem hiszi, hogy ez elég elég lett volna a gyermek halálához. 

Eváról a másik gyámja, Deborah Casey azt mondta, hogy "a korosztályának sokkal okosabb, életvidám lány" volt. 

A gyermek halálát kiváltó ok továbbra is ismeretlen.