Saját fiatalabb riválisai tépték szét a tanzániai "oroszlánkirályt"

Forrás: -- -
oroszlán Tanzánia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elpusztult a borostyánszín szeméről és aranyló, dús sörényéről ismert tanzániai "oroszlánkirály" a Serengeti Nemzeti Parkban egy területvédő harcban - ismertette csütörtökön Catherine Mbene, a tanzániai nemzeti parkokért felelős hatóság szóvivője. A 12 éves Bob Juniort fiatalabb riválisai tépték szét.

"Állatoknál, különösen oroszlánoknál megszokott, hogy egy bizonyos életkortól csatároznak a területekért" - mondta.

Bob Juniort gyakran emlegették a Serengeti királyaként, dús sörényéről jól felismerhető volt a turisták és a túravezetők számára. Sörényét apjától, Bobtól örökölte, aki nevét a rasztafrizurás Bob Marley jamaicai reggae-zenészről kapta.

Illusztráció. Forrás: --

Mbene szerint Bob Junior természetes körülmények között pusztult el. Mint mondta, a nemzeti parkokért felelős hatóság nem avatkozik bele a természetbe, így az idősödő oroszlánt sem telepítették át rezervátumba vagy másik védett területre. A Cats for Africa nevű természetvédelmi szervezet szerint a vadon élő oroszlánok akár 18 évig is élhetnek.

A Tanzánia északi részén található Serengeti Nemzeti Parkban hivatalos becslések szerint 3000-3500 oroszlán élhet. Az állomány azonban veszélyeztetett, mivel az emberek egyre inkább behatolnak vadász- és vándorlási területeikre. 2020-ban a hatóságok 36 oroszlánt telepítettek ki a Serengetiből, miután a nagymacskák emberekre és jószágokra támadtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.