Méretes aszteroida száguld el a Föld és a Hold között szombat este

Forrás: Shutterstock -
aszteroida Föld Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március 25-én, szombaton egy aszteroida fog csillagászati szempontból közel elszáguldani a Föld mellett. A jelenséget akár távcsővel is megfigyelheti bárki. 

A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroidát idén februárban fedezték fel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai. Az átmérőjét 40 és 100 méter közé becsülik.

Magyar idő szerint március 25-én este 20 óra 52 perckor lesz legközelebb a bolygónkhoz, nagyjából 173 ezer kilométeres távolságban fog elszáguldani a Föld mellett, körülbelül 28 ezer km/h-s sebességgel.

Ekkor a Föld és a Hold között lesz megtalálható, és közelebb lesz hozzánk, mint égi kísérőnkhöz. Ez, bár csillagászati szempontból nézve kis távolságnak számít, valójában biztonságos távolságban fog elhaladni mellettünk.

Méretes aszteroida száguld el a Föld és a Hold között szombat este Forrás: Shutterstock

Ez a földközeli kisbolygó az Apolló-család tagja. Nap körüli keringési ideje 3,17 év. Megfelelő távcsövekkel, de akár már egy 15 centiméteres távcsővel is megfigyelhető lehet az aszteroida bárki számára. Az északi féltekéről nézve a délkeleti horizont felett kell keresni az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképektől keletre. Látszólag olyan lehet majd, mint egy lassan mozgó csillag az égen. A jelenlegi számítások szerint azonban szombat este többfelé lehet felhős az ég hazánk felett, így csak kevés helyen nyílhat esély az aszteroida megfigyelésére - írja a Live Science.

Legközelebb 2026. március 27-én kerülhet bolygónk közelébe, a csillagászok jelenlegi számítasai szerint akkor a becsapódás esélye 1 a 430-hoz, viszont a pályája alaposabb tanulmányozásával ez az esély jóval kisebb lehet majd. Amennyiben a Földbe csapódna, akkor már komoly pusztítást tudna okozni az érintett térségben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.