Ez okozhatja az Afrika szarvát sújtó aszályt

Forrás: Shutterstock -
aszály elemzés Afrika klímaváltozás
Az Afrika szarvát sújtó aszály, amely miatt több mint 4 millió ember szorul humanitárius segélyre, és amely tavaly Szomáliában 43 ezer ember halálát okozta, nem következett volna be a klímaváltozás nélkül - hangsúlyozta csütörtökön közzétett elemzésében a World Weather Attribution (WWA) szakértői csoport.

2020 októbere óta Etiópia, Kenya és Szomália öt egymást követő esős évszakot mulasztott el, és a segélyszervezetek szerint a térségben "az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszálya" zajlik. A szélsőséges szárazságot számos tényező okozza, de a WWA szerint az üvegházhatású gázkibocsátás legalább százszorosára növelte a bekövetkezés esélyét.

A WWA klímakutató csoportja megállapította, hogy ha a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal alacsonyabb lenne, a kevés csapadék és a párolgás nem vezetett volna aszályhoz.

Ez okozhatja az Afrika szarvát sújtó aszályt Forrás: Shutterstock

A kutatók számítógépes modellek és éghajlati megfigyelések segítségével rávilágítottak, hogy a klímaváltozás miatt a megszokott, márciustól májusig tartó esős évszak elmaradásának valószínűsége megduplázódott Afrika szarván, az októbertől decemberig tartó rövid esőzések viszont nagyobb mennyiségű csapadékkal jártak.

A csaknem három éve tartó szárazságot a La Nina éghajlati jelenség is befolyásolta.
A szárazság nemcsak azzal jár, hogy kevesebb eső esik a térségben, hanem azzal is, hogy a felmelegedés miatt több víz párolog el a talajból és a növényekből a légkörbe.

Korábban az előrejelzések alapján arra számítottak, hogy a most esedékes esős évszak is elmaradhat, ám közben elkezdődött az esőzés. A WWA kutatói szerint azonban jóval nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a földművesek és az állattenyésztők gazdasági szempontból talpra tudjanak állni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.