III. Károly koronázása: íme a pontos menetrend

Forrás: MTI/AP/Buckingham-palota/Hugo Burnand -
menetrend brit királyi család III. Károly koronázása III. Károly király
III. Károlyt és hitvesét, Kamillát 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg szombaton Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban. Mutatjuk a pontos menetrendet.

11:20 - III. Károly és Kamilla elindul Buckingham-palotából a koronázás helyszínére, a Westminster apátságba.

12:00 - Megkezdődik a koronázási ceremónia a Westminster-apátságban. A teljes esemény várhatóan másfél órás lesz, a tényleges koronázásra (invesztitúra, valamint helyfoglalás a trónon) egy órától (brit idő szerint déltől) kerül sor - írta meg a Bors a BBC cikke alapján.

III. Károly koronázása: íme a pontos menetrend Forrás: MTI/AP/Buckingham-palota/Hugo Burnand

Maga a koronázás öt lépésben zajlik majd:

  • A ceremónia első lépéseként Canterbury érseke bemutatja a királyt a gyülekezetnek, akik "Isten óvja a királyt" felkiáltással köszöntik őt .
  • A király esküt tesz az anglikán egyház és a törvény védelmére.
  • III. Károly helyet foglal a koronázási székben, majd felkenik: a fejét, mellkasát és kezét szent olajjal kenik be.
  • Ezután következik az invesztitúra. A király megkapja hatalmát jelképező tárgyakat: az országalmát, a jogart és természetesen a koronát.
  • A király helyet foglal a trónon.

A ceremónia után egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást (The Coronation Procession) vezetve a királyi házaspár visszatér a Buckingham-palotába. Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család több tagja megjelenik a palota híres erkélyén és üdvözli a tiszteletükre összegyűlt tömeget.

Erre valamikor 15:30 előtt kerül sor. 15:30-kor a brit Királyi Légierő, Tengerészet és Hadsereg hatperces légibemutatója zárja a hivatalos eseményeket.

A koronázás másnapján, vasárnap nagyszabású koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély parkjában.

A fenti időpontok magyar idő szerint értendők.

A koronázást a HírTV közvetíti, a csatorna reggel 8 órától délután 17 óráig számol be a történtekről, kulisszatitokról. A műsorfolyamot a televízió mellett interneten is követheted.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.