Suhajda Szilárd teste a Mount Everesten marad, de a felszerelése nem: így hozzák le a hegyről

Fotó: Ladóczki Balázs -
Mount Everesten felszerelés Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd hegymászó felszerelését egy serpa találta meg 6500 méter magasan. Már tudják, hogyan fog lekerülni a hegyről.

Suhajda Szilárd hegymászó csúcstámadási kísérlet során a Mount Everesten tűnt el, s bár mind a családja, mind a hegymászótársai, de a társadalom is biztos benne, hogy a sportoló halott, jogilag mégsem nyilváníthatják annak még két évig. A sportoló tisztában volt azzal, hogy vállalkozása veszélyes, erről is beszélt a a Magyar7 című felvidéki lapnak az expedíció előtt.

Suhajda Szilárd, magyar expedíciós hegymászó, megemlékezés, 2023. 05. 30., a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban, Fotó: Ladóczki Balázs

"Oxigénpalack nélkül az ember nem várakozhat sokáig, muszáj folyamatos mozgásban lennie, megoldania ezeket a problémákat, máskülönben álló helyben megfagy" - mondta akkor. Bár hitte és remélte, hogy készen áll a megmérettetésre, a tragédia bekövetkezett. Testét milliókba kerülne lehozni a hegyről, ezért, ha meg is találják, a család kérésére ott marad. A felszerelését - amit 6500 méteren talált meg egy serpa - azonban lehozzák. Egy logisztikai céget kértek fel erre, akik majd a hazajuttatásukról is gondoskodnak - írja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.