Suhajda Szilárd családja azt kérte: ha meg is találják a hegymászó testét, hagyják fent a Mount Everesten. Bár nem anyagi okok miatt szeretnék ezt, ám, ha mégis megtalálnák a holttestet és le akarnák hozatni, az sok millió forintba kerülne.

A hegymászásról tudjuk, hogy méregdrága sport, ám mint kiderült, nemcsak a csúcstámadások kerülnek sok pénzbe, hanem az is, ha egy mászó valamelyik magaslaton veszíti életét. 

Mt. Everest from Rongbuk Monastery, Base Camp, TibetForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Gerald Cosby/Shutterstock. No use without permission./Gerald Cosby

Suhajda Szilárd családja azt kérte, ha megtalálják, se hozzák haza szerettük holttestét. Nemcsak a magyar hegymászó, aki a hegyen vesztette az életét, és nem is az egyetlen, akinek teste a hegyek fogságában marad. Bevett szokás ez az extrém sport szerelmesei között. Jelenleg 200 holttestet rejt a Föld legmagasabb pontja - írja a Mandiner a fehérorosz Volgakstovo nevű oldalra hivatkozva. Az oldal cikkében arról ír, hogy mennyibe kerül lehozni egy holttestet a Mount Everestről.

„Amikor a hegymászók megpróbálják meghódítani az Everestet, el kell fogadniuk egy fájdalmas igazságot: ha a hegy elveszi az életüket, akkor a szeretteiknek sem adja vissza a holttestüket".

A cikk szerint egy holttest lehozása az Everestről 10.000 és 40.000 dollár, azaz 3,5 millió és 14 millió forint körül mozog. A végső összeg attól függ, hogy milyen magasról kell lehozni a testet, és ez mennyi munkaórát vesz igénybe. Ha nem halottról, hanem sérültről van szó, akkor további költség az illető  kórházba, vagy a hazájába szállításhoz szükséges helikopter vagy repülőgép bérleti díja is.