Jogilag nem nyilváníthatják halottá Suhajda Szilárdot - egyelőre eltűntként tartják nyilván a hegymászót

Forrás: facebook.com/SuhajdaSzilardClimber -
hegymászó család jogilag halottnak nyilvánítás Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd hegymászó csúcstámadási kísérlet során, a Mount Everesten tűnt el, s bár mind a családja, mind a hegymászótársai, de a társadalom is biztos benne, hogy a sportoló halott, jogilag mégsem nyilváníthatják annak még két évig. 

Suhajda Szilárd halottá nyilvánítása a családja számára sok szempontból fontos lehet, már ami a jogot illeti. Ilyen okok a hagyatéki és vagyoni kérdések is. Hiszen, ha él, akkor sem egy ingatlaneladás nem lehetséges az aláírása nélkül, de a gyermeke ügyeinek intézése is nehézkessé válhat az özvegye számára, mivel gyakran előfordul, hogy mindkét szülőnek alá kell írnia egy-egy nyomtatványt.

Suhajda Szilárd Forrás: facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

A Bors megkérdezte az ismert sztárügyvédet, Berényi Andrást, mi a helyzet ilyenkor.

"Abban az esetben, ha valaki halála vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a holttá nyilvánításához. Ha a holttest megvan, akkor a halál ténye megdönthetetlen, viszont egy eltűnt személy esetében megdönthető vélelemről beszélünk" - mondta el az ügyvéd, hozzátéve, hogy megdönthető vélelem például az, ha az illető jelentkezik, hogy életben van.

Az eltűnés után két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ami az érintettek kérésére egy évre csökkenthető, ám ezt az időt, illetve a bírósági döntést mindenképpen ki kell várni - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.