Maximum 96 órányi oxigén van az eltűnt tengeralattjárón: külső segítség nélkül nincs mód a menekülésre

Forrás: Oceangate -
Titanic tengeralattjáró menekülés oxigén
Hatalmas mentőakció folyik az Atlanti-óceánnál, ugyanis eltűnt egy turistákat a Titanic roncsaihoz szállító merülőhajó vasárnap. Maximum 96 órányi oxigén van a hajón.

Vasárnap alámerült, majd eltűnt egy kis tengeralattjáró, hogy turistákat, szakértőket szállítson a Titanic roncsaihoz. A merülés után 1 óra és 45 perccel szakadt meg a kapcsolat, de mindent megtesznek azért, hogy megmentsék a fedélzeten tartózkodó öt embert.

A mentésben részt vesz az amerikai és kanadai haditengerészet, valamint kereskedelmi cégek is. Az eltűnt hajó a feltételezések szerint az OceanGate Titan búvárhajója, amely öt embert tud befogadni, és általában négynapos vészhelyzeti oxigénellátással merül.

Hétfőn délután John Mauger, az amerikai parti őrség ellentengernagya egy sajtótájékoztatón azt mondta: "Arra számítunk, hogy jelenleg valahol 70 és 96 óra között áll rendelkezésre oxigén." Közölte, mindent megtesznek azért, hogy a fedélzeten tartózkodókat biztonságban hazahozzák.

A feltételezések szerint egy ilyen tengeralattjáróval merültek alá Forrás: Oceangate

A fedélzeten a feltételezések szerint ott van Hamish Harding, az 58 éves brit milliárdos üzletember és felfedező is a legénységen kívül.

David Pogue, a CBS riportere tavaly merült a Titanic roncsaihoz, elmondta, milyen problémákkal nézhetnek szembe. A tengeralattjáróval nem tudnak kommunikálni, mert sem a GPS, sem a rádió nem működik abban a mélységben. "Ha a támogató hajó közvetlenül a tengeralattjáró felett van, rövid szöveges üzeneteket küldhetnek oda-vissza. Nyilvánvaló, hogy ezekre már nem kapnak választ" - mondta. További probléma, hogy a tengeralattjárót kívülről zárták le csavarokkal, vagyis "nincs mód a menekülésre, még akkor sem, ha egyedül felemelkedik a felszínre. Nem szállhatnak ki a tengeralattjáróból anélkül, hogy a legénység kívülről segítene" - idézi a riportert a BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.