Így élhették meg a Titanic roncsaihoz igyekvő merülőhajó utasai a tragédia pillanatait

Forrás: AFP/Joel Saget -
Titanic OceanGate Expeditions Titan merülőhajó tengeri nyomás
Több elmélet is született arról, mi vezetett a a Titanic roncsaihoz igyekvő merülőhajó tragédiájához. Ami biztos, a búvárhajó teste összeroppant a hatalmas mélytengeri nyomás miatt, az öt utasa pedig pillanatok alatt szörnyethalt.

A roncsokat egy kanadai hajóról távvezérelt víz alatti robot segítségével találták meg csütörtök reggel 488 méterre a Titanic roncsának orrától mintegy 4 kilométeres mélységben. A tragikus körülmények kivizsgálása még folyamatban van, a szakértők viszont máris elkezdték a találgatásokat - írja a Mirror.

Ryan Ramsey, a Királyi Haditengerészet egykori tengeralattjáró-kapitánya szerint a Titan a nyílások meghibásodása miatt omlott össze az óriási tengeri nyomás miatt. Az is felmerült, hogy a hajó már eleve sérült lehetett.

Guillermo Söhnlein, az OceanGate egyik alapítója szerint a fedélzeten lévők valószínűleg nem szenvedtek sokáig. A teljes megsemmisülés a másodperc 1/20-ad része alatt következhetett be, túl gyorsan ahhoz, hogy a tengeralattjárón tartózkodó emberek felfogják, mi történik.

William Kohnen szerint a Titan összeomlást valószínűleg az instabilitás okozhatta. Ő úgy véli, valami megzavarta a hajótestet nyomását.

Belső jelentések szerint az út eleve aggályos volt, a hajó csupán 1300 méteres mélységig volt hitelesítve, ám a Titanic 3800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán alján.

Robert Mester mélytengeri szakértő szerint maga a Titan is silány minőségű alkatrészekből készült, amik nem voltak elég erősek ahhoz, hogy kibírják a nyomást a mélyben.

A tengeralattjáróban utazott Pakisztán egyik leggazdagabb embere, a 48 éves Shahzada Dawood, és 19 éves fia, Sulaiman Dawood. A fiú nagyon félt, rettegett, csak azért vállalta a tengeralatti utazást, hogy apák napjára örömet szerezzen milliárdos édesapjának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.