3+1 tipp, hogy biztonságosabb legyen az otthoni Wi-Fi-t: ne hagyjuk, hogy ellopják az adatainkat

Forrás: Pixabay / Pexels -
biztonság internet Wi-Fi titkosítás
Egyre fontosabb, hogy az online térben is biztonságban tudjuk magunkat. Ezeket tehetjük meg azért, hogy adataink ne kerüljenek illetéktelenek kezébe.

A Wi-Fi kétségtelenül megkönnyítette az életünket, ugyanakkor nagy veszélynek is kitehet bennünket, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Az adataink biztonsága az online térben is egyre fontosabb ahhoz, hogy ne kerüljenek illetéktelenek kezébe a következőkre kell odafigyelnünk.

Tegyük a Wi-Fi routert központi helyre

Azzal, hogy a routert úgy helyezzük el a házban vagy lakásban, hogy nagyjából középen, központi helyen legyen, egyrészt jó hálózati elérést biztosítunk otthonunk minden pontján, másrészt kevesebb eséllyel érzékelhető így a jel a házunk falain kívül, vagyis illetéktelenek nem férhetnek hozzá.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

Használjunk VPN-t

A VPN (virtuális magánhálózat) abban segít, hogy névtelenek maradhasssunk az interneten, vagyis nem hagyunk digitális lábnyomot, így sem az internetszolgáltatónk, sem a hackerek, sem egyéb illetéktelen személyek nem kapnak képet arról, hogy mikor és milyen tartalmat fogyasztunk, vagy hol vagyunk. Az IP cím alapján ugyanis ez utóbbi adat is elérhető. Az interneten számos VPN-szolgáltató fellelhető, előfizetés után általában egy klienst kell telepítenünk, és már biztonságban is vagyunk.

Módosítsuk gyakran a Wi-Fi jelszavunkat

A hitelesítési adatok gyakori módosítása megnehezíti a rendszer feltörését, ezért még akkor is javasolt gyakran módosítani, ha egyébként erős jelszót használunk.

Titkosítsuk a hálózatunkat

A hálózat titkosítása nagyon fontos lépés, ha biztonságosabb kapcsolatot szeretnénk létesíteni. Ehhez a böngészőbe be kell írnunk a routerünk IP címét, a felhasználói kézikönyvben megtalálhatjuk az ehhez szükséges belépési adatokat, majd a felületen a lehetőségek közül válasszuk ki a WPA vagy WPA2 típusú titkosítást - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.