Tanácstalanok a tudósok a tengerfenéken talált szabályos lyukakkal kapcsolatban - Fotón a képződmények

Forrás: Facebook.com/ NOAA -
expedíció tengerfenék lyuk
Tavaly nyáron a Voyage to the Ridge mélytengeri expedíció egyik merülése során a kutatók szabályos mintába rendezett lyukakra bukkantak több mint 1600 méter mélyen az Atlanti-óceán fenekén. Az eredetükkel azóta sincsenek tisztában.

A lyukak első ránézésre emberi munkának tűnnek. Szabályos sorban helyezkednek el, a távolság is körülbelül ugyanakkora közöttük, a peremükön pedig körben földkupac látható. Az expedíció tagjai nem sajnos tudtak belenézni a lyukakba, hogy lássák, hova vezetnek. A felfedezés óta már eltelt egy év, de még mindig nincs pontos magyarázat a jelenségre - írja az Unilad.

Tanácstalanok a tudósok a tengerfenéken talált szabályos lyukakkal kapcsolatban Forrás: Facebook.com/ NOAA

Az expedíció közösségi oldalán egy évvel ezelőtt tettek közzé fotókat a lyukakról, ám az emberek ugyanolyan értetlenül álltak, mint a tudósok. Ötletek azonban felmerültek, egyesek szerint valamilyen cég vett mintákat a tengerfenékből gazdasági céllal, mások azt írták, hogy ez egy édesvízi beáramlás lehet, ami több helyen bugyborékol.

Nem ez az első eset, hogy ilyen lyukakat találnak a tengerfenéken. 2004-ben egy kutatócsoport több mint 2000 métert merészkedett le a Közép-Atlanti-hátság mentén, ahol több hasonló bemélyedést fedeztek fel. Michael Vecchione és Odd Aksel Bergstad tudósok akkor közzétették a saját elméletüket. Azt írták, a lyukak körülbelül 6×1,5 cm-esek voltak, a lyukak közötti távolság majdnem megegyezett a lyuk hosszával. Mindegyiket megemelkedett üledék vett körül. A lyukak forrása, kialakításuk módja nem ismert, de az üledék kupacok utalhatnak arra, hogy a vízfenéken élő állatok ásták ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.