1000 éves ötlet mentheti meg Sevilla városát: ókori megoldással lépnének fel a hőhullámok ellen

Sevilla hőhullám qanat
Az elviselhetetlen hőhullámok miatt Sevilla városában szinte lehetetlen szabadtéri programokat szervezni, a turisták, érdeklődők ugyanis képtelenek hosszabb ideig szabadtéren tartózkodni az elviselhetetlen hőség miatt. 

A probléma orvoslására a közkedvelt spanyolországi kisváros egy olyan ötlettel állt elő, ami 1000 évvel ezelőtt született. A nem mindennapi megoldást az EU is értékelhetőnek tartotta, ennek megfelelően 5 millió eurót is biztosított hozzá.

1000 éves ötlet mentheti meg Sevilla városát: ókori megoldással lépnének fel a hőhullámok ellen Forrás: Thinkstock

A megoldás lényege a qanat, mely egy ókori építészeti eljárás. A város alatt vezetékekben vezették el a vizet, és felfigyeltek rá, hogy a folyóvíz lehűti a levegőt a csőben. Így később járatokat nyitottak a felszínre, hogy a hűvös levegőt felszínre hozzák - írja a Köpönyeg.

Egyelőre "csak" kísérleti jelleggel, két futballpályányi területen tesztelik, de a várakozások szerint akár 10°C-kal is csökkentheti a város levegőjét, ha a megfelelő építészeti megoldásokkal is kombinálják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.