Az Élősködők rendezője vizsgálatot követel Li Szongjun dél-koreai színész halála ügyében

Forrás: AFP/Yonhap -
halál Élősködők (film) drog rendőrség Li Szongjun
Bong Dzsun Ho, az Élősködők Oscar-díjas rendezője és a dél-koreai szórakoztatóipar más képviselői vizsgálatot követelnek, mert szerintük a rendőrség nem megfelelően kezelte a néhai színész, Li Szongjun állítólagos droghasználata miatt indított nyomozást.

Az Élősködők című filmből ismert színészt tavaly december 27-én holtan találták az autójában, Szöulban, néhány nappal az után, hogy a rendőrség harmadszor is kihallgatta a marihuána és más illegális kábítószerek használatának gyanúja miatt indított eljárásban.

A színész halála kérdéseket vetett föl azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség utasítására kellett-e kihallgatásai előtt sajtófotózásokon részt vennie. Li drogügyéről először egy helyi újság számolt be, majd a több részlet a kiszivárgott a nyomozásról, miközben Li drogtesztjei negatívak lettek.

Az Élősködők rendezője vizsgálatot követel Li Szongjun délkoreai színész halála ügyében. Forrás: AFP/Yonhap

A színész október és december között háromszor jelent meg nyilvánosan a rendőrség előtt, az utolsó meghallgatás 19 órán át tartott. Li ártatlannak vallotta magát, miután megvádolták, hogy egy hostess társaságában kábítószert használt, és állítása szerint nem volt tudatában annak, hogy mit fogyasztott. Li pert indított két ember, köztük a hostess ellen, azt állítva, hogy megzsarolták őt. A nyomozás széles körű nyilvánosságot kapott a bulvársajtóban.

A színészt már a holttest megtalálása előtt kereste a hatóság, miután felesége bejelentette, hogy búcsúlevelet talált az otthonukban. A rendőrség és a mentőszolgálat munkatársai kezdetben csak eszméletlennek hitték a színészt, akit Szöul északi részén, egy utcán parkoló autóban találtak meg. Később azonban megállapították, hogy meghalt, hogy pontosan hogyan, egyelőre nem tudni.


A Szöul központjában tartott sajtótájékoztatón filmesek, színészek és művészek egy csoportja nyilatkozatot adott ki, amelyben vizsgálatot sürgettek Li halálának ügyében.

"Alapos vizsgálatot szorgalmazunk annak megállapítására, hogy történt-e visszaélés a rendőrség információ-biztonsági intézkedései során az elmúlt két hónapban, a nyomozással kapcsolatos első információkiszivárogtatástól kezdve egészen a színész haláláig" - mondta Bong.

Bong és a többi alkotó elítélte az egyes sajtóorgánumokban és videomegosztó portálokon közzétett, Li Szongjun magánéletét célzó és ellenőrizetlen információkból származó szenzációhajhász tudósításokat is.

"Az igazságot követeljük azzal kapcsolatban, hogy jogilag helyes volt-e a rendőrség részéről nyilvánosságra hozni a néhai színész rendőrségi meghallgatási ütemtervét a sajtónak" - mondta Bong, kiemelve, hogy felszólalásukkal meg akarják előzni a további hasonló eseteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.