Kikapcsol, gyógyít és feltölt: fedezd fel hazánk fürdőit az őszi-téli időszakban!

Forrás: visiteger.hu -
fürdőhely MTÜ kikapcsolódás gyógyvíz wellness ősz tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is jobb annál, mint a hideg időjárás elől egy gyógyfürdőbe menekülni, ami amellett, hogy kikapcsol és energiával tölt fel, jó hatással van az immunrendszerre, az ízületekre és az egészségre is.

Kevesen tudják, hogy Magyarország a legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező országok egyike a világon. A Kárpát-medencében világviszonylatban is egyedülálló, 2000 éves múltra tekint vissza a fürdőkultúra, közel 1500 termálkút és több mint 270 -féle elismert ásvány- és gyógyvíz található.

Hazánk területének 80 százaléka alatt van valamilyen termálvíz, így nem csoda, hogy szinte bármerre járunk az országban, találunk legalább egy olyan fürdőt, ahol a pihenés és a kikapcsolódás mellett gyógyulhatunk és a kényeztető kezeléseknek köszönhetően szépülhetünk is.

Az év bármely szakában jól esik kiszakadni a hétköznapokból és elmenni egy wellnessbe. Forrás: Alena Ozerova/Shutterstock

Az év bármely szakában jól esik kiszakadni a hétköznapokból és elmenni egy wellnessbe, hiszen ezekben a fürdőkben úgy érezhetjük, hogy mi is a természet részei vagyunk. A komplexumokban kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt megtalálják a számukra legtökéletesebb kikapcsolódási lehetőségeket. Cikkünkben elkalauzolunk az ország legkülönlegesebb gyógyfürdőibe, ahol a gyógyulásé és a maximális pihenésé a főszerep!

1. Hévíz, ahol a test és a lélek összhangba kerül

Valószínűleg nincs az országban olyan ember, aki nem hallott még Hévízről, ahol a világ legnagyobb biológiailag aktív termáltava található. A magyar tenger nyugati csücskétől nem messze található ez a fürdőváros, ahol az ember megtapasztalhatja, milyen a testi-lelki feltöltődés, és a tündérrózsák között lebegve gyűjtheti magába az energiát.

A Hévízi-tó több tízezer éves, és különleges gyógyító hatással bír, 4,4 hektár felületű, a legmélyebb pontján 38 méteres, és mintegy 50 hektárnyi erdő veszi körül. A tó vize valóságos varázsszer, a mozgásszervi operációkat követő rehabilitációra és a köszvényes megbetegedések tüneteinek enyhítésére kifejezetten ajánlott a benne való lubickolás.

Nem csak a már meglévő panaszokkal érdemes felkeresni Hévízt, a gyógyvíz ugyanis segít az egészségmegőrzésben is.

A tó hőmérséklete nyáron 33-38 °C között mozog, de télen sem esik 22–23 °C alá, így egész évben kikapcsolódást nyújt.

A Hévizi Tófürdőben színes tündérrózsák között úszhatunk Forrás: Facebook/Hévíz Tófürdő

Hévízzel kapcsolatban muszáj megemlítenünk a gyógyiszapot is. A tó fenekét több méter mély tőzegréteg borítja, az iszapban élő élőlényeknek köszönhetően az iszap egyedülállóan puha, és gyógyító hatással bír. A meleg gyógyiszappal történő kezelések stimulálják a keringést, puhítják a bőrt, így nem csoda, hogy a szépségiparban is előszeretettel használják.

Ha tehát kikapcsolódásra, testi-lelki feltöltődésre vágysz, miközben az egészséged megőrzésére is gondolsz, utazz Hévízre, hiszen a Balaton környéki termálfürdőkben egész évben elérhető lubickolás mellett ősszel és télen is színes programok várnak!

2. Bükfürdő, ahol a víz a csontokat gyógyítja

A Bükfürdőn fellelhető gyógyvízre a véletlennek köszönhetően találtak rá, ugyanis a területen kőolajat kerestek 1957-ben. A Bük határában található hőforráshoz eleinte csak a helyiek jártak, később viszont annyira népszerű lett, hogy fürdőt építettek a kútra.
Ma már a Bükfürdőn található Thermal&Spa hazánk második legnagyobb gyógyfürdője, ami összesen 34 medencével, csúszdákkal, 100 fokos ördögszaunával és háromszintes wellnessközponttal várja a vendégeket.
A büki gyógyvíz 4 kútból tör a felszínre, és egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre.

A vízben található nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagcseréjében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

Kiválóan alkalmas valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére a meszesedéstől a porckopáson át az ízületi gyulladásokig; emellett nőgyógyászati betegségekben és csontritkulásban szenvedők valóságos csodatevőként tartják számon.

A víz rendkívül magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, amely gyulladáscsökkentő hatású, javítja a keringést és a csont anyagcseréjét is. Kevesen tudják, de a büki víz ivókúra formájában is hatásos azok számára, akik gyomorhuruttal és emésztési zavarokkal küzdenek.

A Büki Gyógyfürdő egyik specialitása a csontritkulás megelőzése és kezelése hagyományos gyógyászati és kényeztető spa-kezelésekkel, valamint fájdalommentes csontsűrűség-méréssel. A termálfürdő mellett a környék számtalan kirándulási lehetőséget biztosít, alig félórányi autóútra található Szombathely és Kőszeg.

3. Töltődj fel Egerszalókon, a meseszerű sódombok lábánál

Kevés különlegesebb hely van az országban, mint Egerszalók. A sódombok híres völgye amellett, hogy álomszerű látványt nyújt, tökéletes helyszín a maximális feltöltődéshez. Az ott található sódombokat(melyek igazából nem sóból, hanem mészkőből vannak)a mélyről feltörő gyógyvíz hozta létre és alakítja a mai napig. Ehhez hasonló természeti képződmény Egerszalókon kívül csak a törökországi Pamukkaléban és az USA Yellowstone Nemzeti Parkjában látható, így semmiképp nem érdemes kihagyni.

Egerszalók Európában is egyedülálló sódombjai. Forrás: visiteger.hu

A 65–68 °C-os víz mintegy 410 méter mélyről tör fel. A Saliris Resort Gyógy- és Wellnessfürdő medencéiből közvetlen rálátás nyílik a meseszerű sódombokra, így, miközben pihensz, a különleges látványban is gyönyörködhetsz. A fürdővíz harminc nyomelemet tartalmaz, legfontosabb alkotóelemei a kalcium, a nátrium, a magnézium és a kén. Ez utóbbi miatt a környéket érezhető kénes szag lengi be, ez azonban ne szegje kedved, a gyógyhatás kárpótol!

A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.