párkapcsolat szerelem hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aktuális párod esküdözik, hogy válófélben van, ám mégis azt érzed, hogy történetében valami nem kerek. Régóta együtt éltek, de hirtelen felbukkan a barát, akiről addig nem hallottál. Ugye neked is azt súgja a hetedik érzéked, hogy turpisság áll a dolog hátterében?

Mindenki füllent!

Mindennapjaink során számtalan elvárásnak kell megfelelnünk, és rengetegszer hazudunk, hogy elkerüljük a konfrontációkat. Mégis, bármennyire elítéli szinte valamennyi kultúra a hazugságot, a szakirodalom szintek és típusok szerint megkülönbözteti, az ártatlan füllentéstől kezdve mások manipulálásán át a tudatos félrevezetésig. Alapjában véve önzésből hazudunk, átlagosan naponta 150-szer mondunk valótlant, és hamis állításaink során sokszor átlépjük erkölcsi határainkat.

A hazug szó átmenetei

Az őszinteség lélekszabadító, kimossa a hazugságokat, megkönnyíti életünket, szemben a valótlan ténnyel, mely hatalmas energiákat emészt fel. A hazugság olyan cselekvés, mely során szándékosan arra törekszünk, hogy másokat félrevezessünk, általában önös érdektől vezérelten. A füllentés apró erkölcsi hazugság, ilyenkor kiszínezünk egy történetet, vagy jelentéktelen dolgokat ferdítünk, hogy kedvezőbb színben tűnhessünk fel. A kegyes hazugság célja, hogy erőszak és durvaság nélkül tudjunk együtt élni másokkal. Jóindulatú hazugsággal akkor élünk, ha segíteni akarunk másokon, vagy óvnánk őket a fájdalomtól. A rosszindulatú verziónál szándékosan terjesztünk valakiről olyan információt, mellyel becsületét vagy jó hírnevét romboljuk. Egy pletyka során ártani akarunk valakinek, és gyakran fegyverként használjuk bizonyos versenyhelyzetekben. Sajnos a legtöbb hazugság célravezető, hisz motiváltak vagyunk a sikerre és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lebukás veszélye minimális legyen.


Önmagunkat vagy a másikat áltatjuk?

A hazugság olykor megtévesztő, ami részint elhallgatásban vagy valamilyen fontos információ visszatartásában nyilvánul meg, esetleg úgy közlünk hamis tényeket, mintha azok igazak lennének. A hazugság leggyakoribb formája az önáltatás, ilyenkor tisztában vagyunk valamivel, mégis meggyőzzük magunkat, mert nem akarjuk beismerni kudarcunkat. A nőkre jellemzőbb, hogy becsapják magukat a párkapcsolatot illetően, hamis ideológiákat gyártanak, és a végén maguk is elhiszik, hogy az érzelmi életük tökéletes.

Emóciók vezérelnek!

A nők azt állítják, hogy a férfiak hazudnak többet, a férfiak véleménye szerint pedig a nők képesek gátlástalan hazugságokra. Ezzel ellentétben tudományos kutatások bebizonyították, hogy a pasik nagyjából ugyanannyit hazudnak, mint a nők, eltérés csupán a hazugságok természetében van.
A női hazudozás és az érzelmek szoros kapcsolat állnak, a füllentés tétje együttesen működik, és szerves része a nő személyiségének. A hazugság fókuszában náluk az életkor és a súly kérdése áll, ám gyakran hivatkoznak fejfájásra, ha nincs kedvük szeretkezni, és sokszor a védekezést illetően is füllentenek. A következő indok, hogy mások jobban érezzék magukat, aminek címzettje általában egy másik nő. A harmadik esetben a nők félelemből hazudnak, mert tartanak valaminek a következményétől. A női természet jellemzője, hogy nehezen tud eltitkolni kínos vagy bántó dolgokat, inkább valamilyen jól átgondolt mesét fon a szituáció köré, ezért kifejezetten hajlamos az önzetlen hazugságra. Ha a nő nem mond igazat, nagyobb a bűntudata, jobban riasztja saját hazugsága, könnyebben megtörik és bevallja bűneit.

Profi kémek vagyunk!

A nők kiválóak a hazugságok leleplezésében! Az agy MRI-felvételei szerint egy átlagos nőnek mindkét agyféltekéjében 14-16 olyan fontos funkció lép működésbe interperszonális érintkezés során, mely dekódolja a szavakat, a gesztusokat és a hangsúlyváltozásokat. A jelenség magyarázata az a bizonyos "női megérzés". A férfiak agyának csupán 4-7 ilyen agyfunkciója van. A női agy tehát jobban fogja a jelzéseket, ezért tökéletesen emlékszik arra, hogy mit, mikor és kinek mondott, melynek oka, hogy a hipocampus (agyi emléktározó) már kislánykorban fejlettebb, mint a fiúké.
Továbbá különböző hazugságfelmérésekből az is kiderült, hogy a nők hamarabb felismerik, ha átverik őket, a megtévesztett nő nehezen vagy nem tud megbocsátani, és soha nem felejt!


A pasik igazi vetítőgépek!

A férfiagy nem kommunikációsfeladat-orientált, ezért van az, hogy a pasik nem bírják a vitákat, és inkább füllentenek, hogy csökkentsék a feszültségeket. Főleg azért hazudnak, hogy kedvező színben tüntessék fel magukat, és gyakran állítanak valótlan dolgokat nem létező hódításaikról. Sokszor mellébeszélnek munkájukkal, alkoholfogyasztásukkal kapcsolatban, ugyanakkor korántsem jellemző rájuk, hogy lelkiismeret-furdalást éreznének.
A legtöbb férfi tisztában van azzal, hogy szemtől szemben nagyobb a lebukás veszélye, ezért a tettenérés elkerülése miatt szakítanak inkább telefonon, kerülve az éles helyzeteket. Lustaságból is hazudhatnak, vagy élménykeresés miatt, és rendkívül hajlamosak az elhallgatásra, különösen a megcsalást illetően.

A sánta kutyát is utolérik!

Az emberek közötti üzenetváltás 60%-át a test különféle jelzései adják, melyeket nem árt ismerni a tisztánlátás érdekében. A hazugságra utaló nonverbális jelek általában csoportokban jelentkeznek, és legalább 3 jelet együttesen kell vizsgálni ahhoz, hogy feltételezhessük a másik füllentését.
A férfi sokkal több mozgással hazudik, mint a nő, kevesebb a szemkontaktus, és nehezebben tudja őrizni a nemére jellemző viselkedési elemeket. Hazug szituációban mosolya lassú, aszimmetrikus, gesztusai gyakoribbak, dörzsöli az orrát, takarja a száját, húzogatja a fülcimpáját. A pasik kedvenc manipulátor mozdulata a láb- és kézmozgás, és ha garantáltan le akarod buktatni, rántsd le a nadrágját, mert péniszének duzzadása is árulkodik! Egy vérbeli hazug - akár nő, akár férfi - leleplezése szinte lehetetlen, mert az illető eredményesen mellőzi a gyanús megnyilvánulásokat, és végsőkig kitart az ál-igazság mellett!

Szerencsére a legtöbb ember bűntudatot érez a hazugság miatt, ezért képtelen eltitkolni annak tényét. Kis gyakorlással bárki számára felismerhető és dekódolással elsajátítható a hazugság metakommunikációs jelzése, a kérdés csupán az, hogyan tanuljunk meg jól és bántás nélkül igazat mondani.

Császár Zsanett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.