körömápolás körömlakk egészség orvosi vizsgálat köröm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alapos orvosi kivizsgálást semmi sem helyettesítheti, de ha tudsz olvasni a tested jelzéseiből, már következtethetsz arra, ha valamilyen egészségügyi problémád van. Például a körmeid állapota különösen árulkodó lehet.

Mély, hosszanti repedés

Gyakran ártalmatlan körömgyökér-sérülések okozzák a köröm mély, hosszanti berepedését vagy betörését, de szervi panaszok is állhatnak a probléma mögött. A körömsérülés jelenthet elégtelen vérkeringést, az ízületi gyulladások vagy a pikkelysömör mellékhatásaként is előfordulhat.

A Life.hu tanácsa:

Először is védd a kezedet és a körmödet, ápold gondosan. Házimunkához, kertészkedéshez húzz kesztyűt, hogy óvd a vegyszerektől, a piszoktól és a szennyeződésektől. Amikor csak tudsz, moss kezet, használj kézfertőtlenítő gélt, majd kend be a kézfejedet hidratálóval. Ha ettől nem múlnak el a repedések, keresd fel az orvosodat, mert az ő szakértelme segíthet.

Thinkstock
Thinkstock

Törékeny körmök

Ha nem hidratálod megfelelően a kezedet, a körmeid kiszáradnak és töredezni kezdenek. Csakúgy, ha gumikesztyű nélkül takarítasz, és maró vegyszerek, sőt, az acetont tartalmazó körömlakklemosók is károsíthatják a körmödet. A töredezett körmök azonban súlyosabb gondokra is utalhatnak, például hormonzavarokra, pajzsmirigy-problémákra, cukorbetegségre, pikkelysömörre vagy ekcémára.

A Life.hu tanácsa:

Ha töredezett a körmöd, ne ess rögtön pánikba, először csak figyelj jobban oda rájuk, ápold, hidratáld gyakrabban. Ne mosd állandóan a kezedet, amikor pedig kell, használj visszazsírosító folyékony szappant, majd krémezd be tápláló kézkrémmel. Egyszer egy nap pedig masszírozd olívaolajjal a kezed. Ha nem javul a körmeid állapota, érdemes kivizsgáltatnod, hogy mi okozza a bajt.

Mint az óraüveg

Ha egy vagy több körmöd kerek, ráadásul domború, mint az óraüveg, genetikai betegségekre lehetsz hajlamos. Ezt az elváltozás külső körülmény vagy sebesülés nem okozhatja, csak belső folyamatok következménye lehet. Ha óraüveg formájú a körmöd, szív- vagy tüdőproblémáid, asztmád lehet.

A Life.hu tanácsa:

Ezen betegségek egyike sem tréfa, mégse ess pánikba, hanem jelezd az elváltozást a házi orvosodnak, és kérj kivizsgálást. Az időben felfedezett betegségek sokkal könnyebben gyógyíthatók.

Kanálköröm

Ha a körmöd vagy körmeid vége kanálszerűen felfelé pöndörödik, jelentheti azt, hogy túl kevés a körmödben a keratin, azaz a hámsejtek rostjait alkotó fehérje. Ugyanakkor az elváltozást okozhatják irritáló háztartási vagy más vegyszerek is, amelyek nemcsak a bőrödet, hanem az ujjaid hegyét is "megkínozzák". A kanálhoz hasonlító köröm jelenthet vashiányt, vérszegénységet, de pajzsmirigy-problémákat is.

A Life.hu tanácsa:

Ha az elváltozás nem javul vagy tűnik el a kezek óvásától és ápolásától, a külső mellett belső kezelésre is szükséged lehet. Első lépésként az egészséges táplálkozásra fektess nagyobb hangsúlyt, egyél vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Ha például több vasat viszel be a szervezetedbe, a vashiány és a vérszegénység is elmúlhat. Viszont ha a körmöd továbbra sem szép, keresd fel az orvosodat, ő javasol neked megfelelő kezelést.

Fehér foltok

Biztos te is hallottad már, hogy a körmökön megjelenő fehér foltocskák vitaminhiányra utalhatnak. Ez azonban tévhit! Semmilyen betegségtől vagy egészségügyi problémától nem kell tartanod, a fehér pöttyök a körömágy vagy a körömgyökér sérüléseinek lenövései. Ezeket a sebesüléseket pedig legtöbbször észre sem veszed, csak amikor megjelenik a körmödön.

A Life.hu tanácsa:

Ezek a sérülések keletkezhettek például egy manikűr-baleset következtében, vagy úgy is, ha kicsit beütöd a kezed. Kezeld óvatosabban a kezedet! Az olívaolajas bedörzsölés segíthet, hogy hamarabb regenerálódjon a körmöd. De addig is óvd az ütésektől, a sérült körmödet pedig a nyomódástól, vigyázz arra, hogy se ruha, se karóra, se karkötő ne szorítsa el a csuklódat!

Thinkstock
Thinkstock

Mély, vízszintes repedések és barázdák

Mély, keresztben futó barázdákat okozhatnak a körömgyökér sérülései is, ugyanakkor fertőző betegségek nyomai is lehetnek! A vírusok, baktériumok okozta lázzal járó kórok, mint például az influenza vagy a kanyaró, nem tűnnek el nyom nélkül a szervezetedből a gyógyulással, hanem emlékeztetőt hagynak maguk után - például a körmökön. A fertőző betegségeken kívül a bélrendszeri, gyomor- vagy májpanaszok is hasonló tüneteket okoznak. A barázdákat egy rosszul megválasztott diéta, ásványianyag- vagy vitaminhiány, lelki problémák is okozhatják, de gyógyszerek mellékhatása is lehet.

A Life.hu tanácsa:
Hogy minél előbb kiderüljön, pontosan mi okozza a körömproblémát, keresd fel a házi orvosodat, és számolj be neki a közelmúltban lezajlott betegségeidről, felmerült panaszaidról is. A fent említett okok egy része egyszerű vitaminkúrával és kiegyensúlyozott táplálkozással orvosolható, más részük azonban gyógyszeres kezelést igényelhet, orvosi felügyelet mellett.

Hosszanti barázdák

Ha hosszában bordák és barázdák jelennek meg a körmödön, nem kell megijedned, ez egyszerűen a korral jár. Előbb-utóbb mindannyiunk körme veszít a rugalmasságából és a fiatalságából, éppúgy, mint a testünk többi része. Ha még korainak tartod az öregedés ezen jeleit, gyanakodhatsz kiszáradásra is.

A Life.hu tanácsa:
Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Ha barázdálttá válik a körmöd, fogyassz naponta az átlagosnál legalább 1-1,5 literrel több vizet, gyümölcslevet, vagy más, lehetőleg mesterséges hozzávalóktól és cukortól mentes innivalót. És amíg újra sima nem lesz a körmöd felülete, ápold gondosan és óvd a széltől is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.