öröklés Life.hu szakértő szakértő biztosítás gépkocsi Dr. Koltai Zsuzsanna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Koltai Zsuzsanna ügyvéd, a Life.hu szakértője válaszol Beatrix kérdésére.

"Tisztelt Dr. Koltai Zsuzsanna!

Pár hete veszítettem el az édesanyámat, jelenleg is az örökléssel kapcsolatos ügyeket intézem. A legtöbb ügyben kielégítő tájékoztatást kaptam, azonban azzal kapcsolatban lennének kérdéseim, hogy ezek után milyen feltételekkel használhatom az édesanyám autóját.

Arra lennék kíváncsi, hogy a hagyatéki bejelentésen kívül milyen kötelezettségek vonatkoznak rám a gépkocsi átíratásával kapcsolatban. Az örökösödési eljárással együtt kerül majd hozzám az autó, mint egyedüli jogos örököshöz, a házzal és a többi vagyontárggyal együtt, vagy köteles vagyok az átíratást már az eljárás folyamata alatt kezdeményezni?

Számíthatok esetleg valamilyen büntetésre, vagy így is jogosan használom az autót? Épp úgy, ahogyan a házban is lakom? Ha esetleg eladás vagy baleset miatt jogi útra terelődne egy gépjárművel kapcsolatos ügy, eljárhatok az autó ügyében, ha nem az én nevemen van?

Válaszát előre is köszönöm!

Beatrix"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Olvasó!

Mindenekelőtt őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni édesanyja halála miatt.

A kérdés tárgyát képező gépkocsit nyugodtan használhatja a továbbiakban is, különös tekintettel arra, hogy már édesanyja életében a használatában volt. Mindezek mellett azt természetesen be kell jelenteni a közjegyzőnek, mint a hagyaték tárgyát.

A gépjármű tulajdonjogának végleges rendezése a hagyatéki eljárást követően lehetséges. A közjegyző által a hagyatéki tárgyalás végén kiadott hagyatéki végzéssel, az édesanyja halotti anyakönyvi kivonatával, valamint a forgalmi engedéllyel kell elmenni az illetékes okmányirodába, és átíratni az autót.

Fontos tudni, hogy a halál pillanatában érdekmúlás miatt a gépjárműre az édesanyja által kötött biztosítási szerződések megszűnnek, így azokat újra kell kötni, kivéve, ha az örökös volt a gépjármű esetében a bejegyzett üzemben tartó. Álláspontunk szerint már a hagyatéki végzés kézhezvételét megelőzően (a biztosítási kötvényszámra történő hivatkozással) írásban jelezni kell a biztosítótársaságok irányába, hogy a korábbi tulajdonos elhunyt. Ehhez a levélhez kell csatolni a halotti anyakönyvi bizonyítványt, és megjelölni a törvényes örököst. A dokumentumok eljuttatásával a gépjármű használója jogosulttá válik a biztosítási jogviszony megismerésére és új biztosítási szerződés megkötésére.

Természetesen, mint törvényes örökös - a halotti anyakönyvi kivonat csatolása mellett - eljárhat a gépkocsival kapcsolatban felmerülő egyéb ügyekben is.

Dr. Koltai Zsuzsanna
Irodavezető ügyvéd
www.koltai-ugyvedi-iroda.hu

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.