boldogság problémamegoldás a nap cikke élet psziché lélek spiritualitás ho oponopono
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ho'oponopono nem valami misztikus küzdősport, nem egzotikus étel, sőt nem is egy egynyári sláger refrénje. A ho'oponopono egy lehetséges kulcs a boldogságodhoz, egy Hawaiiról származó ősi módszer, aminek alkalmazásával "tiszta Hawaii" lesz az életed. Hogyan? A Life.hu elárulja! 

A ho'oponopono hawaii nyelven azt jelenti: jobbá tenni valamit, tökéletesíteni, egy hibát kijavítani. Ez a spirituális technika egy globális tapasztalatból indul ki: a minket körülvevő világ minősége attól függ, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz és milyen, személyiségünkből fakadó elvárásaink vannak. A külvilág eszerint nem más, mint az ember benyomásainak és érzelmeinek kivetülése: ennél fogva minősége javítható pusztán azáltal, hogy az ember önmagában megteremti a vágyott békét és a harmóniát.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A ho'oponoponot dr. Ihaleakala Hew Len tette ismertté, aki egy hawaii kórház pszichiátriai részlegén dolgozott. Betegei úgy lettek egyre jobban, hogy közben nem is találkozott velük - helyette önmagát gyógyította, tisztította a hawaii őslakosok által is használt szellemi módszerrel.
A ho'oponopono azáltal teremt harmóniát, hogy a gyakorlójában megszünteti a jó befogadását megnehezítő gátakat és beidegződéseket, felülírja a rossz programokat és megtisztítja a tapasztalatot az előítéletektől. A ho'oponopono a bennünk élő isteni lényeg megszólításával önmagunk feltétlen szeretetére és elfogadására tanít, és ez a tisztulási folyamat érezteti jótékony hatását a környezeten is.

Ami különösen vonzóvá teheti a modern életvitelt folytató, nagyvárosi emberek számára, hogy elsajátításához nem szükséges semmiféle előképzettség, meditációs múlt vagy lelkigyakorlatokban szerzett tapasztalat, ez a boldogságnak ajtót nyitó technika életkortól és társadalmi helyzettől függetlenül művelhető. Mindössze egy mantrasort kell ismételgetni, egyfajta fohászként az istenhez (nem vallási értelemben vett istenről van szó - helyettesítheted Jézussal, a Buddhával, az univerzummal, a benned élő istenséggel is): Sajnálom. Kérlek, bocsásd meg, ami bennem ezt létrehozta. Köszönöm. Szeretlek.

Mit jelentenek, hogyan működnek ezek a szavak a spiritualitás szintjén? A "Sajnálom" egyszavas mondat a hétköznapi használatától eltérően itt nem konkrét elkövetett bűnről vagy hibáról szól, hanem egy általános felelősségvállalásról a negatív gondolatok kivetülései miatt. Ha vállalod a teljes felelősséget a dolgok létrejöttéért, akkor spirituális szinten átvetted az irányítást a történések fölött. A "Kérlek, bocsásd meg, ami bennem ezt létrehozta" mondat megtisztítja a bensődet a negatív programoktól, eltávolítja az előítéleteket egy-egy konkrét helyzet körül, ezáltal segít tisztán látni. Végül a hálát kifejező "Köszönöm" megerősít a hitedben, és lehetővé teszi, hogy a folyamatok mindenki számára kedvező módon alakuljanak. A "Szeretlek" kijelentést talán nem is kell magyarázni: a feltétlen elfogadással és odafordulással feloldható a békétlen helyzet, és az energiák ismét szabadon áramolhatnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A ho'oponopono valójában arról szól, hogy 100%-os felelősséget vállalunk az életünkért. Ezt úgy érjük el, hogy folyamatosan tisztítunk (mantrázunk), emlékeket, programokat, ítéleteket és véleményeket törlünk, amelyek családunktól, őseinktől, előző életeinkből rakódtak ránk. Ily módon elfelejtettük, hogy kik vagyunk valójában, nem tudjuk, mi a küldetésünk ebben az életben, ezért nem is tudjuk teljesíteni - magyarázza Móra Klára, az autentikus ho'oponopono módszer hazai terjesztője, a www.hooponoponoway.hu weboldal és a magyar ho'oponopono Facebook-közösség fenntartója. Végső soron az a cél, hogy megtaláljuk önmagunkat, az életfeladatunkat, így teremtve meg a saját boldogságunkat. Ha szeretjük és elfogadjuk saját magunkat, az maga a boldogság forrása.

Ha még csak kokettálsz a ho'oponoponóval, érdemes a négyből csak két állítás mantraszerű ismételgetésével kezdeni a gyakorlást, melyek közül az egyik lehetőleg a "Szeretlek" legyen. A béke veled kezdődik: segíts a létrejöttében azzal, hogy harmóniát teremtesz a belsődben! A belső béke pedig maga a világbéke.

Móra Klára ho'oponopono-szakértő, "Az élet legkönnyebb útja" című könyv fordítója:
"Jómagam nem tudok elfogultság nélkül beszélni erről a módszerről, mert olyan gyökeresen átalakította az életemet, hogy ha nekem ezt valaki meséli egy évvel ezelőtt, talán el sem hiszem (pedig huszonkét év agykontrollozással a hátam mögött jó barátságban vagyok a szokatlannak mondott megoldásokkal). A dr. Hew Lenről és a módszerről szóló könyv elolvasásakor azonnal tudtam, hogy ez az én utam. Két hónap múlva már Madridban ültem Mabel Katz tanfolyamán, de már úgy, hogy hónom alatt vittem az általa írt, Az élet legkönnyebb útja című könyvét, amit villámgyorsan lefordítottam spanyolról magyarra. Innentől kezdve nem volt megállás. Az elmúlt másfél év alatt ötször végeztem el a tanfolyamát, és további két könyvét is lefordítottam magyarra, majd adtam ki őket magánkiadásban. Hihetetlen igény és információéhség van a módszer iránt, rengetegen keresik az útjukat hazánkban is. Mabelt az első találkozást követően meghívtam Magyarországra, és 2013. április 3-án már harmadszor tartott nekünk ho'oponopono előadást Budapesten.
A legfontosabb dolog, amit Mabeltől tanultam: mindig hallgass a szívedre. Találd meg a szenvedélyed, és csinálj olyasmit, igaz szeretettel, amit akkor is csinálnál, ha nem fizetnének érte. Meglátod, minden áramlani fog az életedbe. Megléptem. Azt csinálom, és olyan igaz szeretettel és szenvedéllyel, amit szavakkal leírni nehéz lenne. Ennél nagyobb boldogságforrást nehéz lenne elképzelni!"

Mit hoz neked az újhold?http://www.life.hu/tested-lelked/20130409-ezoteria-horoszkop-az-ujhold-hatasa-a-csillagjegyekre.htmlGyógyít és sebez: Chiron az asztrológiábanhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130408-ezoteria-horoszkop-chiron-az-asztrologiaban.htmlAz eltűnt kolónia rejtélyehttp://www.life.hu/tested-lelked/20130404-az-eltunt-kolonia-rejtelye-az-eszakkarolinahoz-tartozo-roanoke-szigeten-megalapitottak.htmlHazai hideglelés - magyar kísértetsztorikhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130402-ksertetek-es-szellemek-magyarorszagon.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.