Az online társkeresők sikere nem véletlen, mert sokkal több információt árulnak el rólad, mint ami a hétköznapi életben kiderülhet a személyiségedről. Használd ki a lehetőséget, de légy körültekintő, hogy kiszűrhesd, ha csalóval állsz szemben! Íme, tanácsaink!

Hit nélkül nincs siker

Gazdag Enikő pszichológus véleménye szerint napjainkban az internetes társkeresés rendkívül elterjedt ismerkedési módszer, és tanácsadói tapasztalatai szerint a legkülönbözőbb korú, érdeklődésű emberek ismerkednek ezeken az oldalakon.

iStockPhoto


A virtuális társkeresés hasznos tapasztalatokat is nyújthat a párkeresőknek, mert sokkal gyorsabban lehet párra találni, mint a való életben. Első lépésben érdemes átgondolnod, milyen típusú kapcsolatra vágysz, illetve érett vagy-e komolyabb elköteleződésre, vagy csupán flörtölni szeretnél.  A regisztráció előtt képzeld el az ideális partnert, akit magad mellett látnál. Ennek meghatározásában segítenek az előző kapcsolatok tapasztalatai és az önismereti munka. Ha valóban hiszel benne, hogy megtalálod az igazit, nagyobb sikerrel jársz, mintha előre kudarcra ítélnéd az egészet, vagy félnél a csalódásoktól.

Az Operatőr
"Érdekes képei voltak a neten, rendkívül figyelemfelkeltők és kortalanok - mesélni a 34 éves Helga. Leveleztünk, majd megbeszéltünk egy találkozót a hozzá közeli fürdő strandjára. Amikor kijött elém, nagyon meglepett a külseje, hisz sokkal idősebbnek látszott, mint a fotókon. Legszívesebben sarkon fordultam volna, de úgy gondoltam, ha már megbeszéltük, 1-2 órát kibírok vele. A magassága sem stimmelt, és amikor rákérdeztem, mosolygott mindenen. Ezt leszámítva érdekes figurának találtam, és találkoztam vele még egyszer. A helyszín ugyanaz volt, mint korábban, majd amikor szóvá tettem, hogy miért mindig a strandon találkozunk, kiderült, hogy tulajdonképpen ő nem operatőr, hanem a fürdőmester!"

A hazugság nem kifizetődő

A regisztráció során fontos megadnod a nicknevet, amivel szerepelni fogsz az adott oldalon. A külső megjelenítésére három számszerű adat szolgál: súly, magasság, életkor. Ne feledd: hamis paraméterekkel bárkit meg lehet téveszteni, miközben rossz pontot gyűjthetsz azoknál, akik fontosak lehetnek. További adatokat is érdemes megadnod, hisz például a dohányzáson megbukhat a kapcsolat, és azt sem szabad véka alá rejtened, ha gyermeked vagy házastársad van. A regisztráció fő nehézsége az önjellemzésben rejlik. A "Milyen vagy?" kérdésnél a legtöbb ember általában leblokkol. Ha közhelyeket írsz, vagy gyorsan szeretnél túlesni a bemutatkozáson, nem számíthatsz komolyabb sikerre. Jellemző az is, hogy a társkeresők inkább a fotókat szemlézik, de ha valaki a szöveges bemutatkozásod is elolvassa, bizonyára felkeltetted az érdeklődését. Ezekből az információkból - szakértőnk szerint - lényeges következtetéseket lehet levonni, így egyáltalán nem mindegy, milyen módon mutatod be magad, vagy mit titkolsz el!

A Török
"Igazából nem vonzódom a külföldiekhez, de gondoltam, egy esély mindenkinek jár - kezdi a 28 éves Kata. A pasi nagyon jóképű volt, tehetős és független. Egyeztettük a randi idejét, ám hiába vártam, nem jött el. Amikor felhívtam, közölte, hogy közbejött valami, és ne haragudjak, nem tudott időben szólni. A meséje hihetőnek tűnt, mert tudtam róla, hogy elfoglalt üzletember. Napok múlva ismét megbeszéltünk egy találkozót, ám előtte kb. negyedórával rám csörgött, hogy baleset történt a pályán, és nem tudja, mikor fog odaérni. Nagyon dühös lettem, hogy másodjára is átvert, nekiálltam nyomozni, ám semmilyen fórumon nem találtam nyomát sem az állítólagos balesetnek. Könyörgött az újabb esélyért - és ha nem is könnyen -, beadtam a derekamat, ahol már én diktáltam a feltételeket. Amikor kijött hozzám, majdnem elsírtam magam, mert alig volt magasabb, mint egy kerti törpe, és egyáltalán nem hasonlított a felrakott képekre! Utána még próbálkozott a kapcsolattartással,de zárt kapukat döngetett. Hosszú idő után rábukkantam a fotójára egy társkereső oldalon, egy kislánnyal a karjában. Számításaim szerint a gyermek anyja akkor lehetett terhes, amikor a Török találkozott velem."

Ne levelezz sokáig!

Egyes társkereső oldalakon létezik olyan funkció, amellyel egysoros üzeneteket lehet küldeni egymásnak. A rövid, jelzésértékű üzenet olyan, mint a pad alatt küldött szerelmeslevél, gyorsan elkészül, így nem kell sajnálnod, ha a fogadó fél kukájában landol. A tapasztalatok szerint a nők nincsenek rászorulva arra, hogy elsőként írjanak, hisz rengeteg üzenet között mazsolázhatnak, főleg akkor, ha frissen regisztráltak. Gazdag Enikő véleménye szerint igazából nem számít, ki kezdeményez, az egyenjogúság szabályai bármit megengednek a virtuális térben. A levélváltások tudatosabbá tehetik a párkeresést, de ne húzd hetekig a személyes találkozást, így kisebb csalódás érhet!


A NATO-katona
"Imádtam vele beszélgetni, és rövid idő alatt 'valódi' szerelmet éreztem - kezdi cyber-kálváriáját a 25 éves Csilla. A srác elmesélte, hogy nemrégiben érkezett haza Afganisztánból, ahol hadi jogászként szolgált. A randevú egy szigeten történt, és felejthetetlen estében volt részem. Repkedtem a boldogságtól, ám ahogy múltak a napok, egyre kuszábbá vált a történet. Gyanús volt, hogy soha nem vihettem hazáig, és azt is furcsának tartottam - az első alkalmat leszámítva -, hogy én fizettem, ha beültünk valahova. Megbeszéltük, hogy hamarosan bemutat a családjának, ám aznap kikapcsolta a telefont, és csak másnap hívott. Közölte, hogy szupertitkos bevetésen kellett részt vennie. Ekkor szólalt meg bennem igazán a vészcsengő. Egy délután beteg lettem, ezért lemondtam az esti randevút. Eljött hozzám, őrült módjára nyomta a kapucsengőt, majd felhívott, és tök részegen megfenyegetett, ha átverem, megöl engem és minden szerettemet! Ezek után rögtön számot változtattam, de napokig rettegtem, hogy mikor ront rám. Szerencsémre, soha többé nem jelentkezett, ám az incidens végleg elvette a netes ismerkedésektől a kedvemet!"


iStockPhoto


Rózsás randevú?

Az első találkozás új követelményeket támaszt a két résztvevő számára - mondja szakértőnk -, mert ki kell lépnünk a "burokból", és vállalnunk kell önmagukat. Itt minden kiderül, ami eddig "szépítve" volt, és már nemcsak írásban vagy telefonon, hanem személyesen kell kapcsolatot teremtenünk egymással. A találkozás sikere vagy bukása mindkét fél játéka. Ha az első pillanattól úgy érzed, részedről nincs szimpátia, célszerű ezt a találkozó végén bejelentened. Kölcsönös vonzalom esetén az első randevú után maguktól peregnek az események, a kapcsolat alakulásában innentől kezdve a személyes élmények játszanak alapvető szerepet.

A Színész
"Gyönyörű szemek, markáns vonások, lehengerlő stílus - meséli a 30 éves Anna. Levelezni kezdtünk, majd megtudtam, hogy Hollywoodban színészkedik, és két hét múlva érkezik Magyarországra. Megkért, menjek ki érte a reptérre, ám amikor megláttam, egy világ dőlt össze bennem, mert a fotókhoz képest idősebb volt legalább 10 évvel, alacsonyabb és kövérebb! Döbbenetemet alig tudtam palástolni, amikor kész tények elé állított: azt mondta, nincs itthon senkije, és lakhatna-e nálam két hétig. Megsajnáltam, hazavittem, nálam lakott egy hétig, majd egyik este felhívott, hogy elutazott a barátjához vidékre. Persze, nem nehéz kitalálni, mi fogadott, mikor hazaértem: minden mozdítható értékemet magával vitte!"

Modernkori szélhámosok

A leggyakrabban felrótt hibái a netes ismerkedő oldalaknak a szabadosság, a trágárság és esetenként a perverz viselkedés. A cybertér mögé bújva bárki lehetőséget kaphat a szerepjátékra, a beszélgetés során nemet, kort, habitust, alkatot, tulajdonságot válthat, következmények nélkül. Ez a játék azért veszélyes, mert az eltérő szerepek cseréje könnyedén elmossa a vonalat a valódi és a fantáziált identitás között Szakértőnk szerint nincs biztos recept a "kamusok" azonosítására. A lehető legjobb védekező mechanizmus a távolságtartás. Az érzelmi függés megjátszását nem szabad elhinned, és a csábító, romantikusnak hangzó szavakra sem építhetsz.Gazdag Enikő szerint a mértéktartás szinte kötelező, ezért reális elvárásokat kell meghatároznod, és közben józannak maradnod!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz!

Tippünk: Randizz az interneten!

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!


Minden második magyar férfi megcsalta már a párjáthttp://www.life.hu/szeress/szex/20101124-magyarorszagon-minden-masodik-ferfi-csalta-mar-meg-a-parjat.html Ideálokat kergetnek a mai szinglik?http://www.life.hu/szeress/szerelem/20101111-idealokat-kergetnek-a-mai-szinglik.html Borderline - Betegesen ragaszkodsz hozzá?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101111-borderline-betegesen-ragaszkodsz-hozza.html