Szex vérrokonok között

szex szexualitás vérrokonság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem olyan rég nagy port vert fel a hír, mely szerint bizonyos enyhülések várhatók a családjog házasságkötést szabályozó rendelkezéseiben. Ennek értelmében, ha az új jogszabály életbe lép, a nagybácsik gond nélkül vehetik hitvesül tulajdon édestestvérük lányát.

Egyelőre a tilalom maradt, de már a felvetés is okot adhat az aggodalomra, főleg, ha mindezt nem feltétlenül jogi vagy etikai, esetleg lélektani szempontból vizsgáljuk, hanem az ilyen típusú házasságokból származó utódok genetikai kockázatát vesszük figyelembe. A legerősebb tilalom ugyanis, amit a mindenkori emberi társadalmak a történelem során, a párkapcsolatok és a szexualitás terén csak hozhattak: a vérfertőzés tilalma volt.

iStockPhoto
iStockPhoto


A több ezer éves történelmi gyakorlat ellenére hazánkban és külföldön is több olyan hír lát napvilágot, amely arról tanúskodik, hogy a tilalom ellenére a közeli hozzátartozók házasságot kötnek, vagy szexuális kapcsolatot létesítenek egymással. Felmentést adhatna az, ha valaki nincs tökéletesen tudatában mindennek a társadalomra gyakorolt negatív hatásával, esetleg az alapvető információk sem állnak a rendelkezésére, mégis a papírra vetett tilalmakon felül mindenkinek rendelkeznie kellene egy olyan belső etikai normával, amely egész egyszerűen viszolygást szülne, mielőtt a légyott megtörténik.

Vérfertőzés itthon és külföldön

Hazai példa lehet annak a sárospataki párnak az esete, ahol az 56 éves férfi évek óta él vérfertőző kapcsolatban saját 36 éves lányával, s akivel négy közös gyermeket is nemzettek. A Sátoraljaújhelyi Bíróság vádat emelt a férfi ellen, s nagy a valószínűsége, hogy a lánya is a vádlottak padjára kerül, hiszen a védekezésük - mely szerint ők nem vérszerinti, egyenesági rokonok - megdőlt az első genetika vizsgálat során.
- Németországban, Lipcsében is nagy port vert fel egy ügy, amikor kiderült, hogy egy 28 éves fiatalember 21 éves húgával él vérfertőző kapcsolatban, amely kapcsolatból szintén gyermekek születtek. Az első két gyermek fogyatékkal született, míg a két kisebb gyermekről ez még nem derült ki. Súlyosbítja az eset megítélését, hogy a negyedik baba már akkor fogant, amikor a bíróság eltiltotta a fiatalokat egymástól.
- Amerikában még hátborzongatóbb eset került napvilágra, ott ugyanis egy 72 éves nagymama él élettársi kapcsolatban saját unokájával, s bár saját gyermekben nem gondolkodnak, örökbefogadási terveik közismertek a közösség és a hatóságok előtt.


Mit jelent a vérfertőzés?

Magyarul annyit, ha valaki lemenő vagy felmenő rokonával (édesapjával, édesanyjával, lányával, fiával), az édestestvérével szexuális aktust létesít. Az etikai normák megsértésén felül az ilyen együttlétek legnagyobb kockázata, ha az aktusból gyermek születik.

iStockPhoto
iStockPhoto


Dr. Czeizel Endre a genetikai kockázatról

Hazánk legnevesebb orvos-genetikusa szerint nagyon sokan félreértelmezik a vérfertőzés fogalmát és mibenlétét, hiszen a vérfertőzés nem okoz genetikai betegséget, hanem kihozza a mindannyiunkban meglévő genetikai terheltséget (a hibás, de lappangó géneket), mégpedig minél közelebbi rokonokról van szó, annál inkább. Éppen ezért, ha valaki szexuális kapcsolatot létesít közeli rokonával, jelentősen megnőhet az utódok genetikai kockázata. Amikor vérrokonok nemzenek gyermeket, akkor ők azonos helyen hordozzák az őseikben meglévő hibás géneket, ezért nagyobb az esély arra, hogy ezek a gének a gyermekükben találkoznak, vagyis kialakulhatnak genetikai betegségek. Minél közelebbi rokonságról van szó, annál magasabb a genetikai kockázat. A lényeg tehát, hogy a "vérfertőzés", a közeli rokonnal létrejött aktus nem létrehoz, hanem előhoz betegségeket.

Pedofil rémület: amikor az erőszakoló a családfenntartó

Olyan is előfordulhat, hogy a vérfertőző kapcsolat az egyik fél sérelmére jön létre, vagyis - és erre sajnos van gyakorlat - 14 év alatti gyermekkel létesít vérrokon szexuális kapcsolatot (a leggyakoribb a saját gyermek, unoka, unokaöcs vagy unokahúg). Ebben az esetben a vérfertőzésen felül egy másik bűncselekmény is megvalósul, hiszen ha még az aktusba bele is egyezett a gyermek, az akkor is erőszaknak minősül....

Gazdag Enikő pszichológus véleménye

Megfigyeléseim szerint, azokban az esetekben, ahol hosszú évekig nem állt fent semmilyen kapcsolat a vérrokonok között (pl.: apa-lány, két testvér), és csak felnőttkorukban ismerték meg egymást, másfajta mechanizmusok játszanak szerepet, mint az együtt lakó családtagok között. Az első esetben a vonzalom létrejöhet a genetikai hasonlóság miatt, amelyet nem ismernek, és ezt a vonzalmat, ismerősséget szerelemnek érezhetik. A sárospataki eset kapcsán nem hiszik el a bizonyítékot, a maradék egy hibaszázalékban hisznek, nem fogadják el a vérrokoni kapcsolatot. Egyelőre még feltehetőleg nem tudatosult bennük ennek jelentősége. A leggyakoribb példa az, amikor az egyik szülő és az ellenkező nemű gyerek között alakul ki szexuális kapcsolat. Ennek az egyik oka a szülőpár nem kielégítő kapcsolatában (elhidegülés, megszűnő szexuális kapcsolat, kevés intimitás) keresendő, másodsorban a gyerek részéről egy nem jól megoldott Ödipusz-komplexusban gyökerezhet (pozitív megoldása során a gyerek elfogadja, hogy a szülők szeretik egymást, és benne kettős érzések: szeretet, féltékenység, rivalizálás, alakult ki a szülők iránt). Teljesen normális az, ha a gyerekben ez idő alatt az ellenkező nemű szülő iránt vérfertőző érzések merülnek fel, ennek hiánya instabil, elutasított személyiséget eredményezhet. Az ödipális korszak lezárultával (iskoláskor) ezek az érzelmek jó esetben a helyükre kerülnek, a későbbi párkapcsolatok alapjává válnak. A szülők ugyanígy visszajelzik ezeket az érzéseket a gyerek felé, de azt is sugallják felé, hogy szerelmi kapcsolatban ők ketten, a szülőpár állnak. Ha ez a határ a szülő részéről nincs egyértelműen kijelölve, sőt akár nem is érzi, hogy meg kéne húzni, a szülő a szexuális vágyait, fantáziáit a gyerek felé élheti meg. Feltehetőleg a szülő pszichés hátterében keresendő az ok. Normális körülmények között a vérfertőző kapcsolatok erkölcsileg és szociálisan teljesen elfogadhatatlanok, és ha valóra válnak, károsítják a gyereket (kortársaival, ellenkező neműekkel való kapcsolatában, és a személyiségében is).


Szakértőnktől itt kérdezhetsz!

Miért buknak a pasik a kívánatos anyukákra?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101021-miert-buknak-a-pasik-a-kivanatos-anyukakra.htmlA férfiak izgatónak, a nők megalázónak tartják - Anális szex tabuk nélkülhttp://www.life.hu/szeress/szex/20101130-a-ferfiak-izgatonak-a-nok-megalazonak-tartjak-analis-szex.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.