zsarolás párkapcsolat szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb emberrel előfordult már, hogy céljai elérése érdekében kisebb trükköket alkalmazott: egy kis szempillarebegtetés, véletlenül elejtett célzások... de hol a határ?

Thinkstock
Thinkstock

Az érzelmi zsaroló gyengéd és érzékeny embernek tartja magát. Mindig a népszerűség és a közkedveltség elérésére törekszik, de miután az emberek a szívükbe zárták, kimutatja a foga fehérjét. Bár zsarolásai nem feltétlenül tudatosak, lehet, hogy szándékán kívül áll, mégis megteszi. Az ilyen típusú emberek rosszul viselik a megpróbáltatásokat és a csalódásokat. Úgy gondolják, hogy aki érvényesíteni tudja akaratát mások fölött, annak hatalma van. Önmagukat mártírként tüntetik fel, közben az igazi szenvedő fél a zsarolt személy...

A zsarolók főbb típusai:

1. Szankcionáló típus:

Ez a fajta zsaroló a félelemérzet keltésére játszik. Pontosan vázolja elvárásait és azoknak a nem teljesülésével járó büntetéseket, pl. különféle megvonások, amelyekkel a másikat sújtja. A társa érzéseivel cseppet sem foglalkozik, inkább azt próbálja bizonyítani, hogy milyen sivár nélküle az élet. Csak úgy lehet megoldani a helyzetet, ha legyőzzük a félelmet.

2. Önbüntető típus:

Aki rendszeresen önmagát ostorozza, az a másikban keltett bűntudattal próbálja elérni céljait. Sokszor a zsaroló egy nem létező betegségre hivatkozik, hogy a másik szociális érzékenységére hasson. Az áldozat könnyen belerokkanhat ebbe a nem létező felelősségbe.

3. Áldozat típus:

Az áldozatot játszó zsaroló típus szintén bűntudatkeltésre játszik, mint az önmarcangoló, csak éppen nem mondja ki nyíltan, mit is szeretne, csupán célzásokat ejt el. Így áldozatának nemcsak hogy bűntudata lesz, de még ki is kell találnia, hogyan tegyen zsarolója kedvére. Tipikus mondatok: "Elmehetsz a haverjaiddal szórakozni, persze. Majd egyedül eltévézgetek meg ilyesmi."

Thinkstock
Thinkstock

4. Provokátor típus:

Ebbe a kategóriába kifejezetten a szép nők szoktak tartozni. Egy széles bájmosoly kíséretében megemlítik áldozatuknak, hogy ha kívánságuk teljesül, csodálatos jutalomban lesz részük, ezáltal szép reményeket ébresztenek. Olyan ez, mint amikor a kutyafuttató versenyeken az agarak előtt elhúzzák a csalit, hogy minél gyorsabban fussanak.

5. Ábrándkeltő típus:

Az ilyen személy egyértelműen a hiúság felébresztésével viszi véghez akaratát. Egy jól irányzott bók sok mindenre képes. Az áldozat egyből kötelességének fogja érezni, hogy bizonyítsa, megérdemli mindezt, sőt még többet is. Ebben az esetben az áldozatnak meg kell tanulnia ellenszolgáltatás nélkül fogadni a bókokat.

És még:
A féltékenység 5 fajtája
Amilyen a mágnesed, olyan a szerelmed! Te kit vonzol?
Mennyit bír a távkapcsolat? 7 tipp a túléléshez

Forrás: www.ezoterikus.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.