párkapcsolat férfi hűtlenség szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is nyomoztál már a pasid után titkos rúzsnyomokat és hajszálakat keresve a zakóján? Kíváncsi voltál esetleg a privát levelezésére, vagy titokban megnézted az SMS-eit a telefonján? Jó lett volna akkor, vagy épp most bizonyosan tudni, hogy hűtlen vagy sem a párod? Lássuk, hogyan tesztelhető a hűtlenség!

De miért ennyire fontos a biztos tudás? Miért kell mindenáron szembesülni az esetleges árulással? Miért kell, akár a saját megalázásunk útján is nyomozni: feltörni a másik levelezését, részletes telefonszámlát böngészni? Miért kell szimatolni és beszédes foltokat keresni, kérdéseket feltenni és lecsapni a másikra, ha az véletlenül nem tud minden másodpercével elszámolni? Nos, néha azért, mert a gyanakvó fél nem tudja elviselni a hűtlenséget. Mert nem akarja, nem is tudja a megaláztatást eltűrni, esetleg egyébként is lazultak már a szeretetszálak, és a bizonyosság végre pontot tudna tenni a dolog végére.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Sokszor előfordul, hogy a gyanakvó fél, bár azt szeretné, hogy a másik hűséges legyen hozzá, ha a nyomozás eredménye a hűség tényét erősíti meg, sok esetben akkor sem áll le, és addig nyomoz, amíg félelmei be nem igazolódnak, vagy amíg a párkapcsolat végérvényesen tönkre nem megy. Néha azonban a bebizonyosodott csalás mellett is hallgat a megcsalt fél, és párját nem szembesíti árulásával. Látszólag szemet huny a dolog felett, és úgy tűnik, nem is töri össze a helyzet. Ez azonban csak a felszín, és mögötte nagyon sok rejtett ok lehet, amiért a megaláztatás ellenére is benne marad a kapcsolatban a megcsalt ember.

Szilvi, bolti eladó (43)

"Én úgy nőttem fel, hogy a szüleim folyamatosan marakodtak anyám féltékenysége miatt. Ha az apám ránézett valakire az utcán, állt a bál. Apám ilyenkor csak legyintett rá, hiszen anyám még akkor is féltékeny volt (az ápolónőkre), amikor apámnak szívműtétje volt. Én magam is féltékeny vagyok a páromra. Pedig nem akarom. Pedig szeretném neki is megszavazni a bizalmat, de nem megy. Örökké mardos a kérdés, hogy amikor nincs velem, vajon mit csinálhat? És nyomozok utána. Titokban átböngészem az SMS-eit, keresztkérdésekkel bombázom, és azt remélem, nem veszi észre. Soha nem lelek semmit, mégis gyanakszom."

Mi kell a gyanakváshoz?

Szakértőnk, Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati tanácsadó szerint ha a bizalom megsérül, az mindenképpen problémákat jelez a kapcsolatban, amelynek érdemes felkutatni az okát. Ilyenkor a párok a megoldatlan konfliktus(ok) miatt eltávolodnak egymástól, és esetleg "beférhet" a kapcsolatukba egy harmadik fél, amelyet megérezhet a pár mindkét tagja. Ám mielőtt megcsalásba vagy nyomozásba torkollik a helyzet, érdemes tisztázni az alaphelyzetet a párunkkal, és kideríteni, vajon miben rejlik az eltávolodás oka, és közösen megoldást találni. Az olyan párkapcsolatokban, ahol egyértelmű a félrelépés ténye, és a másik mégis szemet huny e fölött (látszólag!), a háttérben félelem rejlik, a megcsalt fél tart a szembenézéstől, és attól, hogy újra kell kezdeni az életét. Nem érzi magát képesnek erre, így fenntartja a látszatbiztonságot - akár megalkuvás árán is. A kialakult helyzet hosszú távon testi és lelki tüneteket is okozhat. Ne feledd: a problémákat legkönnyebben az őszinteséggel és a kommunikációval lehet megoldani.

Bea, gyermekorvos (31)

"Azt mondják, hogy nagyon határozott, magabiztos ember vagyok. Akiben bízni lehet, aki felelősséget vállal a szavaiért és a tetteiért egyaránt. Egyedül a férjem nem bízott bennem. Pedig soha nem adtam okot arra, hogy féltékeny legyen. Mégis, naponta ötvenszer felhívott, hogy éppen mit csinálok. És jaj volt nekem este, ha a telefonba férfihang szűrődött be, mert szerinte biztos akkor szarvaztam fel. Először mulattam rajta, később kínossá vált (a kollégák előtt is), aztán dühös lettem. Végül akkor szakadt el a cérna, amikor rajtakaptam, hogy a szennyesbe dobott fehérneműmet vizsgálja. Még aznap este hazaköltöztem a szüleimhez. Hiába könyörgött, beadtam a válókeresetet. És elhiszem, hogy szeretett, csak éppen így nem lehet normális módon élni."

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Árulkodó nyomok?

Ám nem kell feltétlenül megvárni, amíg a kétely felemészti minden erejét a féltékeny félnek: amikor már minden nyom gyanússá válik, vagy konkrétan gyanakszunk egy bizonyos ellenfélre, és szeretnénk tudni, mennyire került közel az "ellenség" a párunkhoz, nos, akkor érdemes valódi bizonyítékot szerezni. Akár egy ma már mindenki számára elérhető DNS-hűségteszttel.

De hogy ez mit is jelent valójában, arról Főczén Amáliát, a tesztet végző cég vezetőjét kérdeztük.

DNS-teszt hűtlenség ellen

A szolgáltatás, a pár egyik tagjának hűségét (vagy hűtlenségét) igazoló DNS-vizsgálat alapja a megfelelő nyom, amelyen el lehet indulni. A labor azt tudja megállapítani, hogy a beküldött minta származhat-e XY-tól, vagy sem, de ez csak akkor lehetséges, ha van mivel összehasonlítani. A vizsgálathoz alapfeltétel továbbá a megfelelő bizalom is, hiszen csak a pontos kérdésfeltevés alapján tudnak vizsgálati típust ajánlani a megrendelőnek. A válaszokat sokan félszegen fogalmazzák meg, de ebben a helyzetben nincs értelme köntörfalazni, mert csak a rendelkezésre álló minták alapján tudnak eshetőségeket mérlegelni. Például ha arra kíváncsi valaki, hogy a feleségének a fehérneműjén lelhető gyanús folt egy idegen férfi DNS-ét tartalmazó ondó-e, akkor erre a kérdésre választ adhat a gyanakvó férj DNS-ének összehasonlítása a fehérneműn lévő DNS-sel.

Ildikó, marketingmenedzser (32)

"Egy nap azt vettem észre, hogy a párom kicserélte az autóm üléshuzatát. Gyönyörű új szettet kaptam, és még örültem is neki, hogy mennyire figyelmes. Fél év is eltelt, mire be merte vallani, hogy az egyik konferencia után gyanakodni kezdett. Megvizsgált mindent. A teljes bőröndömet kipakolta, és az autó is nagyító alá került: DNS-vizsgálatra küldte a hátsó üléshuzatot. Nem találtak semmit. Nem véletlenül, csak egy pohár fagyi hagyott nyomokat. Iszonyúan begurultam, hiszen soha nem adtam rá okot, hogy gyanúsítgasson, de a balhé után együtt maradtunk és azt hiszem, jót tett a kapcsolatunknak ez a baklövése. Ma már őszintébbek vagyunk egymáshoz, és ha megszólal a vészcsengő, azonnal tudunk reagálni rá."


Más esetben akár azzal is tisztában van a megrendelő (vagy nagyon erős a gyanú), hogy ki az, aki elhódította kedvesét, csak bizonyosság kell. Ilyenkor fontos lehet a tudás, hogy milyen jellegű minták alapján tudjuk beazonosítani az illetőt. Fontos a megfelelő mintakezelés is, és jó, ha tisztában vannak vele a megrendelők, hogy a biológiai minták (sperma, hüvelyváladék, vér, nyál) általában akkor is alkalmasak a vizsgálatra, ha már kiszáradtak. Éppen ezért nem fontos (sőt néha káros is), ha nedvesen nejlonban tárolják az analízisig. Ha nedves marad a nyom, nagyobb valószínűséggel szaporodnak el benne a kórokozók, és ez akár ronthatja is a minta minőségét. A leghelyesebb, ha a gyanús foltot (mintát) egy tiszta papírborítékba helyezik a szállításig, és arra is ügyelnek, hogy extrém környezeti hatások (pl. tűző nap) ne érjék, de ne rakják fűtőtest közelébe se.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Nagyon fontos tudni, hogy bár nagyon kis mennyiségű anyag is elegendő lehet az eredményes vizsgálathoz, természetesen minél több minta áll a labor rendelkezésére, annál nagyobb lehet az esély a sikerre. Előfordulhat olyan helyzet is, amikor a megrendelő nem tudja a megfelelő módon rögzíteni és szállításra előkészíteni a mintát, ilyenkor a labor megfelelő eszközökkel felszerelt szakembert küld a helyszínre. A diszkréció természetesen garantált, vagyis csak az kap információt a vizsgálat eredményéről, akit a megrendelő megjelöl az előre tisztázott módon: telefonon vagy e-mailen.

András, kereskedő (49)

"Bár egy pillanatig sem örültem a hírnek, az eredménynek, hogy a párom szoknyáján lévő folt bizony az, aminek látszott: ondó. És nem az én foltjaimat viselte olyan lelkes hanyagsággal a kedvesem. Ám az, hogy végre a szemébe mondhattam, és nem tudott lekezelő hangsúllyal elhajtani, az bizony megérte a DNS-teszt árát. A szembesítés után kiadtam az útját. Egyedül élek, de most szükségem is van erre. Bár a megaláztatásoknak vége, azért összetörte a lelkem a helyzet."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Forró szexpraktikák a tökéletes orgazmusérthttp://www.life.hu/szeress/szex/20110408-szex-szerelem-parkapcsolat-10-tanacs-hogy-konnyebben-es-gyorsabban-legyen.htmlAz érzelmi zsarolás 5 típusahttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110407-szerelem-parkapcsolat-az-erzelmi-zsarolas-5-tipusa.htmlHisztikrisztik - Mit utálnak a pasik bennünk?http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110407-szerelem-parkapcsolat-mitol-irtoznak-a-pasik.htmlTanulj tantrikus szexvarázslatot!http://www.life.hu/szeress/szex/20110405-szerelem-parkapcsolat-tantraszex-tantrikus-szexvarazslat-az-agyban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.