párkapcsolat szex összeköltözés szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretjük egymást, a napunk jó részét együtt töltjük, így mi sem lenne természetesebb, mint összebútorozni. Csakhogy a pasi kézzel-lábbal tiltakozik az összeköltözésnek még a kósza gondolata ellen is. Mi azt hisszük, azért, mert nem szeret eléggé bennünket. Pedig előfordul, hogy ennél jóval messzebbre vezetnek a szálak.

Randizni, csak a szabad napokat együtt tölteni, esténként moziba menni, szerelmesen andalogni a belvárosban, vagy lopni magunknak egy kettesben töltött ebédszünetet - mámoros és bizsergető érzés. Az összeköltözés ehhez képest már egy egészen más világ. Onnantól fogva, hogy közös lakásban élünk, észrevétlenül lopakodnak be az olyan pozitív faktorok az életünkbe, mint az együtt alvás, a közös ébredések, közös reggelik, a "mindig vár valaki otthon" vagy "egész vasárnap ágyban maradunk" hangulat.

Thinkstock
Thinkstock



Az összeköltözés epizódja azonban egyúttal nehezített fokozatra is kapcsolja a párkapcsolatot, hiszen ettől kezdve nem csak a hétköznapjaink, a bútoraink vagy a rezsi válik közössé. Új elbírálás alá kerülnek az intim titkaink, szabadidős tevékenységeink, hobbijaink, barátaink, de még a , rutinszokásaink is. Nem véletlen tehát, hogy az összeköltözés mindig fordulópont a párkapcsolatban. Ahogy az sem, hogy a férfiak gyakran hárítják ezt a kényes kérdést, és hajlandóak akár évekig halogatni a döntést, csak hogy megússzák a dolgot. Most utánajártunk, melyek azok a fő indokok, amik miatt a férfiak ellenzik az összeköltözést.

1. Félelem a felelősségtől

A férfiak többségének, amint meghallják a "költözzünk össze" csatakiáltást, eszükbe jut, hogy a haverok életében az összeköltözés egytől-egyig olyan visszavonhatatlan lavinát indított el, mint a házasság, a gyerekek vagy az örök hűség. Sokuk úgy érzi, még nem áll készen erre a felelősségteljes feladatra, így a legésszerűbbnek az tűnik, ha a különéléssel szabnak gátat az elköteleződésnek.

2. Függetlenségi vágy





Thinkstock
Thinkstock



3. Rossz tapasztalatok

Lehet, hogy a szülei példája, de az is lehet, hogy saját negatív tapasztalatai intik óvatosságra, amikor nemet mond a veled közös otthonra. Az ugyanis, aki egyszer már megégette magát egy komollyá váló kapcsolatban, legközelebb minden eszközt bevet majd, csak hogy ne kerüljön sor egy újabb csalódásra.

4. És anyuval mi lesz?

Nem vitás: a férfiak jó részét az anyukához való ragaszkodás tartja otthon. Az extra erős érzelmi kötődésen túl bejátszik a dologba az ütős kérdés is, hogy amíg anyu kimossa a zoknimat, beágyaz utánam és minden nap a kedvencemet főzi, addig miért cserélném le ezt a biztonságos világot egy bizonytalanért?

5. Kapcsolati problémák

Igen, sajnos nem elhanyagolható az a tényező sem, miszerint a férfit a kapcsolatotokban való bizalom hiánya tartja vissza az összeköltözéstől. Ha nem érzi azt a "pluszt", ha amúgy is sok konfliktusotok van, ha már többször is szakítottatok, vagy mostanában nem jól jöttök ki egymással, akkor valószínűleg nem tartja jó ötletnek egy ilyen komoly lépés megtételét.

Thinkstock
Thinkstock



6. Funkcionális akadályok

Talán eszedbe sem jutna, pedig a férfiak egy részét csupán az olyan akadályok tartják vissza az összebútorozástól, amelyet az új életkörülmények hozhatnak magukkal. Az olyan kérdések, mint a "hogyan járok majd dolgozni", "hol fogok parkolni az autómmal", "hol fog elférni a házimozirendszerem" vagy "mi lesz a kutyámmal", sokukat negatív érzelmekkel, félelemmel, bizonytalansággal tölt el.

Azzal, hogy felvetjük az összeköltözés gondolatát, komoly lépésre szánjuk el magunkat, és elvárjuk, hogy a kedvesünk ebben a kérdésben is partnerük legyen. Amikor azonban azt tapasztaljuk, hogy a párunk nemhogy nem repes az örömtől, de állandóan eltereli a témát és kifogásokat keres az összeköltözés elbliccelésére, az gyakran kikészít minket. Számunkra ez egy jel, ami arra utal, hogy a választottunk sem minket, sem a kapcsolatot nem veszi elég komolyan. Ilyenkor aztán bevetünk mindent, ami kéznél van: duzzogunk, sírunk, hisztizünk, könyörgünk, vagy ultimátumot adunk neki. Pedig ennél jóval hatékonyabbak lehetnénk, ha leülnénk végre és kettesben, komolyan elbeszélgetnénk a problémáról. Érdemes megkérdezni, mit érez, mit gondol, miért tiltakozik ennyire a közös élet ellen, és azt is, neki mit jelent a közös jövő. Ha úgy érezzük, komolyabb krízis húzódik meg a háttérben, nem ciki pszichológus vagy párterapeuta tanácsát kérni.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.