Manapság a nőket gyakran vádolják azzal, hogy számítóak és csak a pénzre hajtanak, de valóban az befolyásolja egy párkapcsolat kialakulását, hogy a kiválasztott férfi mennyire dúskál a pénzben?


Aki fizet, az az úr?

A patriarchális társadalomban a férfi dominanciája érvényesült, ő volt a családfenntartó, és uralkodó szerepe az élet szinte minden területén megnyilvánult. A híres angol szociológus, Giddens szerint a 20. századtól elkezdődött szexuális forradalom, a nők tömeges munkába állása, valamint a fogyasztói kultúra megjelenése új ideológiákat teremtett a modern társadalmakban. Ezek a változások felszámolták a patriarchátust, a férfiak hagyományos előjogait, és mindkét nem számára lehetővé tették az önmegvalósítás szabadságát. Egy nemrégiben publikált brit kutatás szerint mindezek ellenére a legtöbb nő még mindig szívesebben megy hozzá egy olyan férfihoz, aki sokat keres, és ha a nő anyagilag megtehetné, szülés után inkább otthon maradna a gyerekkel. Bár a pénz nem minden, de a párválasztásban ma is rendkívül fontos tényező. Egyfelől a nők az utódnevelés céljából olyan partnert keresnek, aki más férfiakhoz képest nagyobb érzelmi és egzisztenciális biztonságot nyújt, másfelől a nők a pénzügyi stabilitás mellett olyan társra vágynak, aki magabiztos, ambiciózus, és tervei megvalósítása érdekében kitartóan dolgozik.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!Thinkstock

Kriszta, kozmetikus (33)
"A pénzes pasik számára presztízskérdés a menő kocsi, a szép lakás és a fullextrás barátnő, ami ugyanolyan elítélendő szerintem, mintha egy nő akarna hasznot húzni a férfi anyagi helyzetéből. Ilyenkor a felek kölcsönösen kihasználják egymást a kapcsolatban, amiért én egyáltalán nem irigylem őket. Úgy gondolom, hogy sok nő nem a pénzre vágyik, hanem egy olyan alfahímre, akiben megvan a kitartás, a talpraesettség és a törekvés, amire alapozni lehet a közös életet."

A pénz erősebb tabu, mint a szex

Az anyagi helyzet előbb-utóbb terítékre kerül egy kapcsolatban, de még mindig nagyon ritkán tudunk erről nyíltan kommunikálni. Egy német felmérés szerint a megkérdezettek könnyebben beszélnek a szeretkezésről, mint arról, hogy ki mennyit keres, vagy ki fizeti a számlákat. A pénzről való kommunikációt több tényező is befolyásolja, egyrészt a családi háttér és a neveltetés, ami nem jelenti azt, hogy minden esetben a szülők mintája lenne a követendő példa. A mai fiatal nők másképp akarnak élni, mint az anyjuk, és anyagi függetlenségre, karrierre vágynak. Másrészt döntő fontosságú, hogy a felek egy kapcsolatot illetően milyen értékeket tartanak fontosnak. Egy individualista partnerviszonyban inkább a személyes önállóság és a pénzügyi szabadság a döntő, míg egy kollektivista kapcsolatban a "mi-tudat" kerül előtérbe, ahol a felek közös kasszán élnek, és ebből elégítik ki egyéni szükségleteiket. A mai trendnek megfelelően egyre több fiatal esetében az individualista eszmék uralkodnak, még akkor is, ha az egyik lényegesen többet keres, mint a másik. A párok jellemzően saját egzisztenciával rendelkeznek, és gyakori jelenség, hogy nem bútoroznak össze, amivel azt jelzik, hogy nem tartoznak a másiknak semmivel.

Aliz, mérnök (28)
"Igenis elegendő pénz nélkül nem működik egy kapcsolat, és nagyon kevés szerelem bírja ki éveken át a nélkülözést. Természetesen van különbség aközött, ha valaki a luxusra hajt, vagy csak szeretne biztonságban élni a párja mellett. Én nem a pénzre bukom, de voltam együtt 4 évig olyan pasival, aki szegény volt, és sokszor én adtam neki kölcsön. Úgy gondolom, hogy a férfinak legyen pénze, de csak annyi, amennyivel nőnek érezhetem magam mellette, és ne én hordjam a nadrágot."

ThinkstockA nők karakterekben, nem karátokban gondolkodnak

Alapvető fontosságú, hogy a pénz egyfajta hatalmi tényező, ami nem csupán arra utal, hogy a férfi konkrétan mennyit keres, de párkapcsolati vonatkozásban szimbolikus jelentése van. Az ún. kollektivista kapcsolatokban a pénz - a közös megélhetési forrás - lényeges szerepet játszik. Mindkét fél igyekszik a lehető legtöbb pénzt keresni, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy hasonló mértékben járulnak hozzá a közös élethez, hisz napjainkban még mindig a férfi az, aki általában több pénzt visz haza. A Texasi Egyetem kutatói szerint a férfiakat a potenciális partner becserkészésekor a feltűnési vágy hajtja olyan szembetűnő termékekkel, mint pl. a drága luxusautó vagy a fényűző lakás, ám ez jellemzően azokra a férfiakra igaz, akik rövidtávon gondolkodnak. Ugyanakkor a legtöbb nő nem tervez komoly partnerkapcsolatot egy olyan férfival, aki feltűnő külsőségekkel igyekszik felhívni magára a figyelmet. Az erős és határozott nők olyan társra vágynak, aki minden képességét és tehetségét felhasználva kellőképpen motivált annak érdekében, hogy kiaknázza a benne rejlő teljes potenciált.Fecó, egyetemista (24)
"Sok olyan kapcsolatot ismerek, ahol a nő azért szakított, mert a pasi egy idő után már nem tudott 'villantani'. Az teljesen rendben van, hogy valaki nem akar a fickója mellett nyomorogni, de azt nem értem, hogy mi alapján kellene egy férfinak gazdagabbnak lennie, mint egy nőnek? Ma már nemtől függetlenül bárki tanulhat, és megszerezhet egy jól fizető állást, de úgy látom, a nők azt gondolják, hogy az Y kromoszómánk mellé milliókat is kapunk csak úgy az élettől. A csajok állandóan a függetlenségüket szajkózzák, mégis elvárják, hogy a pasik több pénzt tegyenek le az asztalra."

Thinkstock


A nagy státuszkülönbség nyomasztó is lehet - a szakértő véleménye:

"Egy érett kapcsolat legfontosabb mutatói az érzelmi kölcsönösség, egymás tisztelete és a partneri viszony, ami sokkal fontosabb, mint az anyagi érdek" - vélekedik Győri Szilvia, szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus. "A pénz kétségtelenül sokat nyom a latban, de nem lehet kizárási kritérium a párválasztásban. Ugyanakkor ha két ember között túl élesek az anyagi különbségek, így pl. az egyiknek drága hobbijai vannak, nem biztos, hogy ebben a partnere is részt tud venni, és ha emiatt nem tudnak elég időt tölteni egymással, az könnyen a kapcsolat rovására mehet. Összességében egy párkapcsolat akkor működhet jól hosszú távon, ha hasonlóak a felek pénzügyi mozgásterei, ám a legfontosabb a közös értékrend, az egymás iránti bizalom, a 'mi-tudat' kialakítása, és ebben a formában a pénz nem lehet döntő tényező."


Gergely, közgazdász (30)
"Sok nőt ismerek, aki kizárólag a vagyont tekinti elsődleges mércének a párválasztásnál. Szerintem az elmúlt évek gazdasági eseményei radikálisan lecsökkentették a tehetős pasik számát, és vannak olyan barátaim, akik pár éve még milliókkal dobálóztak, ma meg már a hiteleiket sem tudják fizetni. Kíváncsi lennék, hogy manapság is megtalálják-e a számításukat ezek a pénzre hajtó nőszemélyek, vagy kénytelenek lejjebb adni az igényeikből..."


Minden idők legfurcsább párkapcsolati tanácsai (18+)http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120117-szex-szerelem-minden-idok-legfurcsabb-parkapcsolati-tanacsai.html Csillagjegyed elárulja, milyen vagy a párkapcsolatbanhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120113-csillagjegyed-megmutatja-hogy-milyen-parkapcsolatban-erzed-jol-magadat.html Szingli férfiak kontra erős nőkhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20111222-szerelem-szex-parkapcsolat-szingli-ferfiak-kontra-eros-nok.html 5 ok, amiért még mindig szingli vagy!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20111201-szerelem-parkapcsolat-5-ok-amiert-meg-mindig-szingli-vagy.html Ellentétek vonzásában - Mítosz vagy valóság?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20111124-szerelem-parkapcsolat-ellentetek-vonzasaban-mitosz-vagy-valosag.html 5 dolog, amit a pasik gyűlölnek a nőkben - a közösségi oldalakonhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20111122-szerelem-parkapcsolat-7-dolog-amit-a-pasik-gyulolnek-a.html Egy hajdanvolt apáca őszinte vallomása a szexualitásrólhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20111118-egy-kiugrott-apaca-oszinte-vallomasa-a-szexrol.html