A nagy AIDS-para - Te mit vállalsz be egy jó szexért?

betegség a nap cikke megelőzés párkapcsolat szex szűrés szexualitás AIDS HIV fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy idáig nem találkoztál a környezetedben HIV-fertőzöttel, de ez korántsem jelenti azt, hogy kényed-kedved szerint habzsolhatod a szexuális élvezeteket. Sajnos nincs második esély, ha csak egyetlen egyszer nem voltál észnél.

A heteroszexuális társadalom kiemelt kockázatnak van kitéve

AZ AIDS-et (=szerzett immunhiányos szindrómát) a '80-as évek elején diagnosztizálták először. Azóta több évtized eltelt, ennek ellenére a magyarok közül sokan a mai napig úgy gondolják (tévesen), hogy a HIV-fertőzés a távolabbi kontinensek problémája, ami elsősorban a kábítószer-fogyasztók, a prostituáltak, valamint a bi- és homoszexuálisok körében terjed. A tények azonban mást mutatnak: a világon minden 15. másodpercben meghal valaki AIDS-ben, és egy védekezés nélküli nemi aktus nagyjából ugyanakkora esély jelent a gyógyíthatatlan betegség megszerzésére, mint meghalni egy közlekedési balesetben.

Te szexelnél védekezés nélkül?



Thinkstock
Thinkstock


"2011-ben Magyarországon 162 új HIV-fertőzöttet regisztráltak, és fontos kiemelnünk, hogy az érintettek 40%-a heteroszexuális kapcsolatból szerezte a HIV-vírust. A viszonylag alacsonynak tűnő hazai számok ugyanakkor jelentősen alulértékelik a valós adatokat, hisz léteznek olyanok, akik eleve nem is tudják, hogy fertőzötté váltak, illetve a tapasztalataink azt mutatják, hogy egyre kevesebben járnak azok közül rendszeres HIV-szűrésre, akik a magasabb rizikócsoportba tartoznak" - tájékoztat dr. Balogh Attila, az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat vezető főorvosa.

(A cikkben szereplő neveket a nyilatkozók kérésére megváltoztattuk - a szerk.)

"Ki szeret majd engem, egy fertőző szörnyet?"

Eszter (30)

"Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy milyen könnyű elkapni a HIV-vírust. Az én történetem akkor kezdődött, amikor 25 éves voltam. Egy nyaralás alkalmával találkoztam egy nálam idősebb férfival (nevezzük L-nek), aki roppant kedves volt, és nagyon őszintének tűnt. Eszembe sem jutott, hogy bármi bajom lehet tőle, és amikor azt mondta, hogy gyűlöli az óvszert, gondolkodás nélkül alávetettem magam az akaratának. Két héttel később iszonyúan hasogatni kezdett a fejem, belázasodtam, és apró fekélyek jelentek meg a szeméremtestemen. Elmentem egy kivizsgálásra, ahol kiderült, hogy genitális herpeszem van, majd 3 hónap múlva megtudtam, hogy HIV-pozitív vagyok. Kétségbeesetten próbáltam L-t elérni telefonon, de fogalmam sem volt arról, hogy hol él vagy kik a barátai. A világ lassan összeomlik bennem, egy stigma lettem, és egyre csak az jár a fejemben: ki szeret majd engem, egy fertőző szörnyet?"


Az instant szex megszállottjai vagyunk?

A férfi szexuális örömérzésének középpontjában a pénisz áll, aki saját élvezete érdekében sokszor mellőzi az óvszerhasználatot - az alapján dönti el, hogy szükségesek-e bizonyos óvintézkedések, hogy milyen a nő megjelenése, viselkedése és ellenállása. "A mai modern társadalmak magukban hordoznak egy olyan evolúciós-kulturális modellt, ahol genetikai értelemben a férfi a domináns, a nő pedig megadja magát a csábító hímnek, és nem követeli meg, hogy a partner egészségügyileg tisztázza magát. Megnyugtató tény szerencsére, hogy hazánkban igen alacsony a heteroszexuális kapcsolatokból származó HIV-pozitivitás, viszont annál magasabb az egyéb szexuális úton terjedő fertőzések (pl. HPV, Condyloma) száma. A nemi betegségek ellen az őszinte kommunikáció jelentheti az egyetlen védekező rendszert, és azokban az országokban, ahol nyíltan beszélnek a szexuális élet veszélyeiről, a HIV-vírus terjedése kb. 30%-os csökkenést mutat" - teszi hozzá a szakértő.

Thinkstock
Thinkstock

Az élet mindenki számára végtelenül értékes és fontos, de sokan nem kapnak új esélyt. Akár férfi vagy, akár nő, semmilyen körülmények között nem engedheted meg magadnak, hogy kockáztasd a (szexuális) egészséged - bizonyára nem akarsz azon tépelődni naphosszat, hogy miért épp téged csapott arcul a sors. Tarts fenn monogám és őszinte párkapcsolatot, vagy gondolkodj, mielőtt félrelépnél, mert felelőtlen magatartással nemcsak önmagad, de a partnered is veszélybe sodorhatod.

"Kész, most aztán eltemethetem magam"

Péter (26)

"Egy szórakozóhelyen voltunk, és a pultnál egy buja szépségen akadt meg a szemem. Később felmentünk hozzám, majd elkezdtünk dumálni a szexről. A lány azt mondta, hogy előttem csak komoly kapcsolatai voltak, én meg hagytam, hogy az agyam helyett az ösztöneim uralkodjanak. Hamarosan szakítottunk, majd pár hét múlva influenzás lettem. A lázam nem akart elmúlni, fájtak az ízületeim, éjszakánként ömlött rólam a víz, végül elmentem egy orvoshoz, aki azt javasolta, hogy csináltassak HIV-tesztet. A második vizsgálat után szinte sokkot kaptam. Az utána következő pokoli heteket nem kívánom senkinek: a lelki trauma miatt csomókban hullott a hajam, alig tudtam lábra állni, és arra gondoltam, 'Kész, most aztán eltemethetem magam'. Egy héttel később hívtak a laboratóriumból, hogy menjek be az eredményért, de ne aggódjak, mert kiderült: a tesztem negatív lett. Innen üzenem mindenkinek: nem számít, hogy valaki jól néz ki, és egy görbe este után a piával sem lehet takarózni. Húzzátok fel azt a nyavalyás gumit!"


A HIV-pozitivitás nem végítélet

"Szexuális téren komoly hiányosságokat látok a magyar társadalom ismereteiben, ami elsősorban az odaadásra, a türelemre, a bizalomépítésre és az együttgondolkodásra vonatkozik. A 21. század az instant szex fénykora, és ha elindul két ember között a szexuális tevékenység, a felelősség gyakorlatilag teljesen megszűnik. A HIV-vírus terjedését illetően a homoszexuális kapcsolatok komoly veszélyforrást jelentenek, mivel náluk sokkal jellemzőbbek az 'egyszer használatos' partnerek - legyen az illető hetero-, homo- vagy biszexuális életvitelű férfi" - vélekedik a szakértő.

Thinkstock
Thinkstock

A nemi úton terjedő betegségek kivédésének egyetlen módja a biztonságos szex szabályainak betartása, s bár az óvszer sem jelent abszolút garanciát, megfelelő használatával jelentősen csökkenthető a fertőzésveszély. Ha valaki (akár önhibájából, akár egy szerencsétlen balesetből kifolyólag) HIV-pozitívvá válik, jó eséllyel szinten tarthatja egészségi állapotát, és viszonylag hosszabb életre számíthat, ám ehhez nélkülözhetetlen a korai stádiumban történő felismerés.

Zoltán (43)

"Nagyon nehéz erről vallanom, mert az emberek a HIV-eseket megbélyegzik és kirekesztik. Kövér kissrác voltam, alacsony önértékeléssel, ezért fiatalabb éveimben mindent megtettem, hogy elnyerjem a nők kegyét. Bár alapvetően értelmes és józan férfinak tartom magam, soha nem vontam meg magamtól a kellemes élvezeteket. A rossz hír akkor jött, amikor kaptam egy külföldi állásajánlatot, és orvosi vizsgálat kellett a vízumhoz. Amikor elmondtam a családomnak, hogy HIV-fertőzött vagyok, az én erős apám teljesen összetört, és úgy zokogott, mint egy csecsemő. A szüleim nagyon konzervatívak, legnagyobb meglepetésemre mégis képesek voltak elfogadni, és mások előtt is felvállalni az állapotomat. Azóta maximálisan támogatnak, és úgy érzem, nagyobb bennem az élni akarás, mint valaha."

Hogyan kaphatod el a HIV-vírust?

Fertőzött egyénnel védekezés nélkül folytatott orális szexszel, hüvelyen, végbélen keresztül történő nemi aktussal, vérrel szennyezett fecskendő használatával, sérült nyálkahártya, illetve bőr fertőzött testnedvvel történő érintkezéssel, vér- és vérkészítmények által, mesterséges megtermékenyítéssel, valamint szerv- és szövetátültetéssel. A HIV-pozitív személy a megfertőződést követő 4-5 napos rosszulléttől eltekintve nem beteg, a fertőzést csak évek múlva követi a szervezet védekezőrendszerének teljes leromlása, az AIDS, vagyis a szerzett immunhiányos állapot. Ha aggódsz, mert meggondolatlanul belecsúsztál egy alkalmi légyottba, esetleg több partnerrel nem használtál óvszert, vagy egyszerűen csak biztosan tudni szeretnéd, hogy makkegészséges vagy, menj el HIV-szűrésre! A mai modern tesztekkel a vírusszaporodás már a negyedik héttől kezdve 100%-osan kimutatható, és az ún. ablakperiódus letelte után az eredmény biztossá válik.


Anonim és ingyenes vizsgálatokat itt végeznek:

Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika, Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat és az ÁNTSZ Megyei Intézetei. Ha sürgősségi tesztre van szükséged, keresd fel a Szent László Kórház Központi Ambulanciáját vagy az Országos Epidemiológiai Központot.



Kalandokban jók vagyunk - A magyarok nem félnek az AIDS-tőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111130-kalandokban-jok-vagyunk-a-magyarok-nem-felnek-az-aidstol.htmlJó napot! Egy férfiprostituáltat kérek!http://www.life.hu/szeress/szex/20110218-szex-parkapcsolat-ferfiprostitualtat-kerek.htmlSzexuális erőszak: veled is megtörténhethttp://www.life.hu/szeress/szex/20110203-szexualis-eroszak-veled-is-megtortenhet.htmlGyönyör és agresszió: nők szexvadászatonhttp://www.life.hu/szeress/szex/20110324-szex-es-parkapcsolat-noi-szexvadaszat.htmlFantasztikus fantáziák: szex egy azonos neművelhttp://www.life.hu/szeress/szex/20110324-szex-es-parkapcsolat-fantasztikus-fantaziak-szex-egy-azonos-nemuvel.htmlLuxusprosti vagyok - csak a leggazdagabbaknak!http://www.life.hu/szeress/szex/20110318-szex-es-prostitucio-a-21-szazadi-kurtizanok-vilaga.html4 tipikus helyzet, amikor jobb, ha kerülöd a szexethttp://www.life.hu/szeress/szex/20110311-szex-es-parkapcsolat-4-tipikus-helyzet-amikor-jobb-ha-kerulod.htmlSzex? Igen! Párkapcsolat? Kösz, nem!http://www.life.hu/szeress/szex/20110812-szex-igen-parkapcsolat-kosz-nem.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.