párkapcsolat szex szexualitás felnőtt vagina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valójában mindenki hallott már olyan kínos balesetekről, amikor valami elveszik a női hüvelyben. Ha véletlenül eltűnik benned egy idegen tárgy, ne ess rögtön pánikba! A Life.hu most elárulja, mire figyelj, és mit kell ilyenkor tenned!

Amikor kámforrá válik az óvszer

Egyes tanulmányok szerint a gumióvszert használók 28-33%-a számolt be szakadásról, csúszásról vagy mindkettőről, ami előidézheti a kondom hüvelyben maradását. Mielőtt kétségbeesve az orvoshoz szaladsz, vizsgáld át az ágyneműt, nézd meg az ágy alatt, de az is előfordulhat, hogy a párod elhagyta magáról a mosdóba menet, és észre sem vette. Ha még mindig nem találjátok, akkor a legvalószínűbb, hogy benned ragadt, s bár nagyon riasztó érzés, az óvszer szerencsére nem juthat véletlenül a méhedbe, mert ehhez túl szűk annak bejárata. Ahhoz, hogy könnyebben elérhesd ezt a területet, tedd fel az egyik lábadat a székre vagy a fürdőkád szélére, és próbáld meg guggoló testhelyzetben kinyomni. Ha az óvszert nem tudod eltávolítani a hüvelyedből, azonnal fordulj nőgyógyászhoz, mivel fennállhat a fertőzés kockázata. Ilyenkor számolnod kell a nem kívánt terhességgel, ezért az aktust követő 48-72 órában sürgősségi fogamzásgátló tablettát kell bevenned. Hogy biztos legyél a szexuális egészségedet illetően, érdemes felkeresned egy szakembert, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Thinkstock
Thinkstock

A Life tippje:

Ha szeretnétek elkerülni az újabb baleseteket, használjatok olyan kondomot, ami pontosan illeszkedik a hímvesszőre, és minden esetben győződjetek meg arról, hogy a pénisz elég merev-e, mielőtt felhúzzátok a gumit.

Az elveszett tampon esete

Bár a tampon elvesztése gyakrabban fordul elő a fiatal és tapasztalatlan nőknél, a valóságban sokkal több felnőtt nővel megesik, mintsem gondolnád. A leggyakoribb ok, hogy egyszerűen elfelejtik kihúzni az utolsó tampont a periódus végén, vagy újat helyeznek fel a régi kivétele nélkül, és egy másik jellemző ok, hogy sok nő szex közben is viseli. Az elveszett tampon tünetei minden nő esetében eltérőek: diszkomfortérzés a hasban, fájdalmas közösülés, kellemetlen szagú hüvelyi folyás, és előfordulhat kismedencei fájdalom vagy láz, melyek a toxikus sokk szindróma tünetei is lehetnek. Meg kell jegyeznünk, hogy ez a kórkép viszonylag ritkán fordul elő, de nagyon súlyos betegség, ami halállal is végződhet. Ha szeretnél megszabadulni az eltűnt tampontól, először moss alaposan kezet. Ezután helyezd be az ujjadat a hüvelyedbe, így érezni fogod, ha bárhol bármilyen rendellenséget találsz. Ha nem érzel semmit, próbálj meg úgy nyomni, mintha székletet ürítenél, ami segít a hüvelybemenethez juttatni a tampont. Sajnos előfordulhat, hogy nem találod meg, és ha még mindig kellemetlen érzéseid vannak, ne érezd kínosnak a szituációt, és haladéktalanul keress fel egy nőgyógyászt.

Tampon: hasznos vagy halálos?



Thinkstock
Thinkstock

A Life tippje:

A legjobb tanács, hogy megőrizd hüvelyed egészségét, ha fokozottan figyelsz magadra a menstruációs időszakban.

A vagina nem egy titkos rejtekhely

Bizonyos tárgyak a vagina egészségének megőrzésére szolgálnak, ilyenek pl. a pesszárium, a spirál és a hüvelykúp. Bizonyos tárgyaknak azonban nem az a célja, hogy a hüvelybe kerüljenek, ezért bármilyen segédeszközzel kísérletezel az intim együttlét során, légy elővigyázatos és ügyelj a biztonságos használatra. Ha kisebb dolgokat helyezel az intim testrészedbe, általában nem okoznak fájdalmat, mivel a hüvely egy rugalmas falú szerv, a szokatlan vagy nagyobb tárgyak viszont igen. Az orvosi szakirodalomban tucatnyi megdöbbentő eset olvasható, és sok nő azt hiszi, hogy a vaginája egy titkos rejtekhely. A bizarr tárgyak listája - amik eltűntek a hüvelyben - szinte végtelen: dezodorkupak, vodkásüveg, pezsgődugó, heroin, mobiltelefon, bankkártya, és voltak olyan páciensek, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogyan kerültek "oda". Ha egy idegen eszköz benned marad, valószínűleg kellemetlen szagú hüvelyi folyást eredményez, és ha hosszabb ideig nem veszed észre, méhnyakeróziót és hasi fertőzést is okozhat. Soha ne próbáld meg saját kezűleg vagy egy másik eszközzel eltávolítani a vaginádból az idegen tárgyat, mert beljebb tolhatod vagy megsértheted magad, és magas a fertőzés veszélye. Ez a nőgyógyász feladata, amit különféle vizsgálatok előznek meg, és bizonyos esetekben műtétre is sor kerülhet.

Julcsi, egyetemista (22)

"Amikor 14 éves voltam, és elkezdtem érdeklődni a szex iránt, egy hajkefével próbáltam önkielégítést végezni (fogalmam sincs, akkor miért erre gondoltam), és volt egy kis műanyag pöcök a hajkefe alján. Biztos vagyok benne, hogy nem így vesztettem el a szüzességemet, hanem az akkori barátommal, és még arra is emlékszem, hogy már aznap este vérezni kezdtem. Azóta teljesen elfeledkeztem erről az egészről, de mostanában eszembe jutott, mert nemrég én is olvastam arról az angol lányról, aki majdnem meghalt egy tampon miatt. Nagyon megijedtem, mert sokszor fáj a hüvelyem szeretkezés közben, és arra gondoltam, simán lehet, hogy az a kis műanyag vacak felköltözött a méhembe, és időközben teljesen elrohadt bennem."


Thinkstock
Thinkstock


Győri Szilvia szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus véleménye:
"A hüvely a női anatómia fontos része, ezért tisztán tartása és betegségtől való megóvása kiemelkedően fontos. A fertőzések sokszor a nem megfelelő higiéniából fakadnak, de a védekezés nélküli együttlét is vezethet szexuális úton terjedő betegségekhez, vagy akár nem kívánt terhességhez. Az is fontos, hogy a partnerünk megbízható legyen, hiszen ha felelőtlenül van együtt másokkal is, védtelenek vagyunk a kórokozók ellen. Ennek következtében a gyógyulási folyamat is elhúzódhat, megnehezedhet, mert sok betegségnek a férfiaknál nincs tünete. Ha tampont használunk, cseréljük minél gyakrabban, de ha érzékenyebb a nyálkahártya, a gyógyszertárakban vásárolhatunk már probiotikus tampont is. Ez arra jó, hogy a menstruáció idején különösen érzékeny hüvelyflóra egyensúlyát fenntartsa. Ügyeljünk a rendszeres nőgyógyászati kontrollra és a kötelező szűrővizsgálatokra, és bármilyen rendellenességet észlelünk, ne mi próbáljuk meg orvosolni, hanem kérjük ki szakember véleményét, mivel nem ugyanaz a kezelési mód például ha gombás vagy bakteriális fertőzésről van szó."


Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.