boldogság diéta fogyás tanulmány hízás fogyókúra edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészségtelen ételek, az édességek és az alkohol után az is kiderült, hogy már maga a boldogság is hizlal - legalábbis a kutatók szerint. Ráadásul minél nagyobb az öröm, annál többet mutathat a mérleg is. A jó hír az, hogy lehet tenni ellene. A Life.hu megmutatja, hogyan!

Elkényelmesedünk?

Míg a párt kereső fiatal nők és férfiak mindent megtesznek azért, hogy a másik nem figyelmét felkeltsék, addig ez a törekvés a párkapcsolat nyugalmában eltűnni látszik. A korábban tiptop, gondosan kisminkelt, csinosan öltözködő, karcsú nőből mackónadrágos, telt aszonyka válhat, a fess és udvarias férfiből pedig pocakos, borostás kanapékrumpli. Hacsak nem figyelnek oda arra, hogy a kapcsolaton belül is a legtöbbet hozzák ki magukból. Úgy tűnik azonban, hogy erre kevesen képesek: a nemrég egy kétezer résztvevővel készített szociológiai felmérés szerint a szinglik csupán a konkurenciaharc miatt lesznek soványak, míg a párkapcsolatban már elengedik magukat, és esténként eszük ágában sincs ellenállni a hizlaló falatoknak. A nőknél a kilók gyarapodásához ráadásul a fogamzásgátló tabletta, vagy az esetleges, szülés után megmaradó plusz kilók is hozzájárulnak.

Thinkstoc
Thinkstoc

Minél boldogabbak vagyunk, annál kövérebbre hízunk?

Egy idei amerikai tanulmány eredményei emellett arra is rámutatnak, hogy minél elégedettebbek vagyunk a párkapcsolatunkkal, annál többet hízunk. A kutatók négy éven át követték nyomon 169 frissen házasodott huszonéves pár életét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a boldogság szintje egyenes arányban áll az elhízással: félévente minden elégedettségi egység növekedés 0,12 százalékos BMI növekedést okozott.



Ahhoz, hogy szeretett párunk kis idő elteltével ne egy elhízott, unalmas és tunya társat kapjon cserébe az odaadásáért, bizony rendszeresen tennünk kell. Íme néhány pofonegyszerű tipp:

Közös vacsorák

Ahelyett, hogy esténként pizzát rendelnétek, és két tábla csokit ennétek a film alatt, időnként rendezzetek közös fitt-vacsorákat. Egészségtelen ételek helyett rendeljetek salátát, vagy készítsetek közösen valami finom, de kevésbé hizlaló ételt. Étteremben ne az extra adagokkal, hanem egymással foglalkozzatok, és hazafelé sétáljatok egy nagyot.

Saláták, melyektől hízni fogsz



Sportoljatok közösen!

Idővel minden pár kialakítja a maga szokásait, így rajtatok múlik, hogy hetente egy-két alkalommal beiktattok-e egy közös futást vagy biciklizést. Ha valami izalmasabbra vágytok, próbáljátok ki a táncot, ami nemcsak a kilóktól segít játékosan megszabadulni, de ébren tartja a nemi vágyat is.

Thinkstoc
Thinkstoc

Járjatok társaságba!

Míg az egyedülállók éjszakákat táncolnak át, vagy hétvégenként kirándulni járnak az ismerkedés reményében, addig sok pár ki sem mozdul a lakásból munka után. Ha nem akarjátok idővel halálra unni magatokat, mozduljatok ki a barátaitokkal. Fedezzetek fel közösen új városokat, erdőket, kirándulóhelyeket, vagy egyszerűen szerezzetek egy kutyát, akit egyszerűen muszáj rendszeresen elvinni sétálni.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus véleménye

,,A párkapcsolat sok szempontból megváltoztatja az életünket. Egyedülállóként sokan nagyon figyelnek a formájukra, a kinézetükre, hogy vonzóbbak, és így hatékonyabbak legyenek a párválasztásban. Amikor kialakul egy tartós kapcsolat, illetve házasság, akkor ez a motiváció jelentősen csökkenhet. Sokan úgy érzik, hogy megérkeztek, és már nem kell semmit sem tenniük a kapcsolatért. Ez nem csak a külső szempontjából lehet így, sok egyéb fontos területet is érinthet. Éppen akkor, amikor egy párkapcsolat kezd megszokott, hétköznapi, rutinos lenni, akkor fontos arra törekedni, hogy színt és fantáziát vigyünk bele, odafigyeljünk a másik igényeire, és időről időre meg tudjuk újítani a kapcsolatunkat. Hiszen nem csak mi magunk változunk, hanem az élethelyzetünk is folyamatosan változik, és ebben akkor tudunk jól működni, ha tudunk változtatni és a kapcsolatunkat formálni.Ugyanakkor nem csak a kapcsolat miatt, hanem az új életfázis miatt is változnak a szokásaink. Míg fiatalon sokszor egyértelmű a sok mozgás, a sport, a kirándulás és a tánc, a gyalogos közlekedés, addig a munkába állás után, a gyerekek születése után egészen megváltozhat az életmód, a mozgás sokszor már nem egyértelmű. Ezért a későbbi életfázisokban kiemelten oda kell figyelni arra, hogy tudatosan alakítsuk az életmódunkat. Ha valaki autóval jár munkába és ülőmunkát végez, akkor természetes, hogy könnyebben jönnek a plusz kilók, mint középiskolás vagy egyetemista időszakban, amikor sok szempontból aktívabb életet élt."

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig fogyni szeretnél, ajánljuk az Ez Zsír oldalt!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.