5 világhírű nő, aki nemet mondott a házasságra

házasság párkapcsolat Rosalind Franklin Diane Keaton szerelem Jane Austen Greta Garbo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A társadalom még mindig nehezen fogadja el azt, ha egy nő a házastárs helyett az önálló életet választja. A Life.hu most összeállította azoknak a híres nőknek a listáját, aki úgy gondolták, hogy a házasság csak egy lehetőség, és inkább az egyedüllét mellett döntöttek.  

1. Jane Austen (1775-1817) - Akit megfosztottak az igazi Mr. Darcy-tól

Jane Austent az egyik legnagyobb angol regényíróként tartják számon, és a könyveiből készült filmes adaptációk minden korosztályt megérintenek. Szülei a gazdag Mr. Wisley-t szemelték ki lányuk jövendőbelijének, ám Jane a megfékezhetetlen szoknyapecérbe, Tom Lefroy-ba szeretett bele, aki soha nem vette őt feleségül. A "Jane Austen: Egy viszonzatlan szerelem" című könyv szerzője azt állítja, hogy valójában nem a jóképű és briliáns eszű Tom, hanem egy fiatal lelkész, Samuel Blackall iránt dobogott hevesen a lány szíve. Bimbózó románcuknak állítólag Jane szeretett nővére, Cassandra vetett véget, aki hamis levelet írt Samuel haláláról, megakadályozva ezzel a boldogságukat. A szerelmi (és a nővére iránti) csalódás után az írónő belevetette magát a munkába, és hamarosan befejezte Büszkeség és balítélet című regényét. Jane Austen csendesen, szerény körülmények között élte az életét, és szabad, független nőként alkotta meg romantikus hősnőit.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Susan B. Anthony (1820-1906) - A nő, aki nem félt kimondani az igazságot

Susan B. Anthony szilárd erkölcsű kvéker családban nevelkedett, és igazságérzete már igen korán megmutatkozott. 15 éven át tanítással kereste a kenyerét, majd megismerkedett Elizabeth Stantonnal (polgárjogi aktivista - a szerk.), aki rávette, hogy csatlakozzon a nőjogi kongresszushoz. Nem sokkal ezután egész életét a társadalmi igazságosság és az esélyegyenlőség ügyének szentelte. Élesen bírálta azokat, akik mindenáron férjhez akartak menni, és azt mondta, hogy az a nő, aki képes arra, hogy a saját életét élje, és elkötelezi magát önmaga iránt, olyan boldog lehet, mint bárki más. Susan kegyeiért sok fiatal udvarló epekedett, de ő nem akart hozzámenni egy olyan férfihoz, akit nem tartott rendkívül intelligensnek. Az amerikai feminista soha nem ment férjhez, de nem érezte magát egyedül, hisz körülvette magát szabadgondolkodású értelmiségiekkel, akiket inspirált csodálatos bátorsága és feltétlen odaadása. Utolsó szavai sokakat ösztönöztek cselekvésre, ami így hangzott: "Hibázni lehetetlen!"

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

3. Rosalind Franklin (1920-1958) - A "DNS díva"

Rosalind Franklin nevéhez köthető a múlt század legnagyobb biológiai felfedezése. Az angol lány 15 évesen határozta el, hogy vegyész lesz, majd doktorálása után a párizsi kémiai laboratóriumban kutatta a röntgenkrisztallográfia módszereit. Kutatásai nagymértékben hozzájárultak a DNS-molekula szerkezetének felfedezéséhez, s bár sokak szerint ő is megérdemelte volna a Nobel-díjat, a fiatalon elhunyt tudósnő azt már nem kaphatta meg. Franklin kisasszony rendkívül szenvedélyes, intelligens és nyitott személyiség volt, aki élénk társadalmi életet folytatott, imádta a partikat, a divatot, a hegymászást, a szerelemben azonban nem volt szerencséje. Még a 20-as évei elején szeretett bele nős kollégájába, Jacques Meringbe, de érzelmei viszonzatlanok maradtak. 1954-ben találkozott a szintén nős amerikai krisztallográfussal, Donald Casparral, s bár közeli viszonyba kerültek egymással, kapcsolatuk soha nem teljesedett be.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

4. Greta Garbo (1905-1990) - A rejtélyes filmcsillag

A sztár élete a mai napig izgatja a kutatók és az olvasók fantáziáját. Az '50-es évek Amerikájának szexbálványa mindig csalódott nőket játszott a filmvásznon. Szerepeiben szomorú volt és titokzatos, az általa megformált hősnő vagy szerelmi háromszögbe bonyolódott, vagy más módon jelenítette meg a tragikus asszonysorsot. A Stockholmban született hűvös szépség viszonyairól több mendemonda is szárnyra kelt. Szeretői közé tartozott a karmester Leopold Stokowski, a biszexuális fényképész, Cecil Beaton, és a magyar származású rendező, George Tabori. Garbo soha nem kötött házasságot, nem született gyermeke és egész életében egyedült élt - eltekintve egy rövid időt a színész John Gilberttel. 2005-ben kerültek nyilvánosságra azok a magánlevelek, melyekből kiderült, hogy a "svéd szfinx" egyetlen igazi szerelme a szintén színésznő Mimi Pollak volt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

5. Diane Keaton (1946 -) - "Nem vagyok feleség-anyag"

Az "Annie Hall" Oscar-díjas csillaga fiatalabb éveiben számos hollywoodi nagyágyúval, köztük Warren Beattyvel, Woody Allennel és Keanu Reevesszel folytatott viszonyt, ennek ellenére soha nem kötötték be a fejét. Tucatnyi hódításai közül a "Keresztapa" legendás sztárja rabolta el a szívét, és a kapcsolatnak az vetett véget, hogy a színésznő ultimátumot adott Al Pacinónak: vagy elveszi őt, vagy csomagolhat. Diane elárulta, azóta sem állt olyan közel az esküvőhöz, de most már örül annak, hogy nem lett belőle "24 órás háziasszony", mint amilyen az édesanyja. Woody Allen egykori múzsája mindig tudta, hogy a házasság soha nem lesz a barátja, és ma már nem keresi a szerelmet. A 67 évesen is bombaformában lévő filmsztár két örökbefogadott gyermek boldog édesanyja, és egy interjúban bevallotta, hogy a randizásnak még a gondolatától is megrémül. "A nők férfiakról, szerelemről és házasságról álmodnak, de én nem érzem ezt. Nem vagyok 'feleség-anyag', és azt hiszem, van egy felszabadító aspektusa a függetlenségnek" - tette hozzá a színésznő.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A legbátrabb nők a történelemben, akik kiálltak az elveikérthttp://www.life.hu/szorakozz/20120924-jeanne-darc-i-erzsebet-zrinyi-ilona-harriet-tubman-golda-meir.htmlBotrányos szeretők, különc kalandok - Veszedelmes viszonyok a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-veszedelmes-viszonyok-a-tortenelemben.htmlA hadüzenet oka: a nő - 4 különleges asszonysors a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120319-a-haduzenet-oka-a-no-negy-asszony-akik-miatt.htmlEltitkolt leszbikus kapcsolatok a történelemben (18+)http://www.life.hu/legykepben/20120306-leszbikus-ledik-a-tortenelemben-eleanor-roosevelt-virginia-woolf-janis-joplin.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.