Amerikai kutatók szerint akár az ágyban is komoly problémákat okozhat, ha párod nyugtalan láb szindrómától szenved.

Érdekes összefüggésre jöttek rá amerikai kutatók. Az állandó lábmozgatásra való kényszer első hallásra ártalmatlannak tűnik, szakértők szerint azonban komoly neurológiai betegségre, az úgynevezett nyugtalan láb szindrómára utalhat. A frissen közölt tanulmány szerint ez a zavar akár merevedési gondokat is okozhat.

Forrás: Thinkstock

A kutatás nyolc évvel ezelőtt kezdődött, ekkor kicsivel több mint 10 000 férfit faggattak erekciós funkciójukról. Köztük voltak olyanok, akiknél már fennállt a nyugtalan láb szindróma, és olyanok is, akiknél nem. Az évekig tartó kutatás során végigkövették a páciensek egészségügyi állapotát, melynek végén kimutatták, hogy a nyugtalan láb szindrómások 23%-ánál alakult ki valamilyen erekciós diszfunkció, míg akik nem szenvedtek ebben a rendellenességben, azoknál 15%-ra csökkent ez az arány.

A Harvard orvosprofesszora és a kutatásvezetője, dr. Xiang Gao szerint az egyik lehetséges ok a dopamin nevű vegyület hiánya lehet. A dopamin az egyik fő ingerületátvivő anyag, amelynek szintje legtöbbször alacsony a nyugtalan láb szindrómás betegeknél. Dr. Gao szerint azonban a sok fészkelődés és a merevedési zavar nem feltétlenül jelent egyet. Ha azonban felmerül a gyanú, szakorvos segítségével kecsegtető eredményeket lehet elérni a gyógyításában.