Az Arkansas Egyetem egyik kutatója nemrég megvizsgálta, hogy a férfiak és a nők hogyan hozzák egymás tudomására, hogy beleegyeznek a szexuális kapcsolat létesítésébe. A nemek közti különbségek megértése a szakértők szerint segíthet hatékonyabbá tenni a szexuális zaklatást és nemi erőszakot megelőző programokat az egyetemi kampuszokon.

Kristen Jozkowski, az egyetem tanársegédje 185 hallgatót kérdezett meg a kutatás során. A kutató elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a hallgatók hogyan definiálják és hogyan fejezik ki beleegyezésüket a valódi szexuális interakciók során. Az eredmények szerint a szexuális kommunikáció során a nonverbális jelek használata gyakran félreértésekhez, bizonyos esetekben pedig nemi erőszakhoz is vezethet.

Jozkowski szerint alapvető különbségek vannak a férfiak és a nők kommunikációs stratégiái között. A nők például sokkal több verbális jelet használnak, míg a férfiak inkább a nonverbális stratégiákat részesítik előnyben. Kiderült továbbá, hogy a férfiak sokkal hajlamosabbak a másik beleegyezéséről a nemverbális jelek alapján dönteni, mint a nők. "A férfiak és a nők is keresik azokat a jeleket, amik a beleegyezést kommunikálják a másik felé, az értelmezési különbségek azonban nem kívánt szexuális együttléthez vezethetnek" - nyilatkozta Jozkowski.

Forrás: Thinkstock

A vizsgálatok során sok olyan hallgató volt, aki kevésbé explicit jelzéseket használt arra, hogy hajlandóságát a másik tudomására hozza, annak ellenére, hogy a legtöbb résztvevő egyetértett abban, hogy a beleegyezésnek minden esetben egyértelműnek kell lennie. "Sokan mást mondanak, mint amire gondolnak, de persze közben úgy érzik, hogy sikerült a másik tudomására hozniuk a kívánságukat" - magyarázta Jozkowski. "Pedig ez a legtöbb esetben nem így van. Meg kell értenünk, hogy a férfiak és a nők teljesen másként kommunikálnak ilyen helyzetekben. Lehet, hogy azt hiszik, értik egymást, de mivel a kódrendszerük alapvetően különbözik, félreértések is előfordulhatnak."

Bár az egyetemeken és főiskolákon általában működnek a szexuális erőszak megelőzésére létrehozott programok, az ilyen esetek előfordulási aránya az utóbbi 50 évben nem sokat változott. Jozkowski reméli, a mostani vizsgálati eredmények segíthetnek csökkenteni az erőszakos cselekmények arányát.

Forrás: Medipress

Fotó: Terry RichardsonKövesd a Napi hímet a Facebookon!


Mert igenis minden nap megérdemelsz egy szexi pasit. Kövesd a Napi hím oldalt a Facebookon és hagyd, hogy naponta egy szexi arc vagy test elcsábítson!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A NAPI HÍM OLDAL!