párkapcsolat királyi család szerelem történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Wallis Simpson és VIII. Edward brit király kapcsolatát a világ legnagyobb szerelmeként szokás emlegetni. Edward ugyanis még a trónjáról is képes volt lemondani, hogy feleségül vehesse a kétszeresen elvált amerikai asszonyt.  

Szerelem sokadik látásra

V. György király fia, Edward a trónörökösök életét élte: utazgatott, reprezentált, társasági életet élt és jótékonykodott. Nem volt eredménytelen ez a tevékenysége, hiszen az 1920-as évek végére mozisztárokat megszégyenítő népszerűségre tett szert a szigetországban és azon kívül is. Hírnevéhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy rajongott a női nemért, különösen, ami a férjes asszonyokat és az amerikai nőket illeti. Számos viszonyba bonyolódott, amikről előszeretettel pletykáltak a derék alattvalók. Szintén a hírnevét öregbítette, hogy rendkívül stílusos férfi volt, aki afféle divatdiktátornak számított akkoriban. Wallisszal valószínűleg 1920 áprilisában találkozott először, aki akkor még első férjével, Winfield Spencerrel élt. A találkozó egyikükre sem tett mély benyomást, a herceg később nem is emlékezett Wallisra, amin az asszony egy kicsit meg is bántódott, mert állítása szerint "észveszejtően volt öltözve". Wallis öltözködés és stílus tekintetében ugyanis legalább annyira igényes volt, mint Edward: nem volt különösebben vonzó nő, ám kislánykorától nagy gondot fordított a megjelenésére, és később a világ egyik legjobban öltözött nőjeként tartották számon.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A következő bő egy évtizedben többször összefutottak különféle társasági eseményeken, ám a láng egyik oldalról sem lobbant fel. Időközben Wallis elvált a férjétől, aminek legfőbb oka a férfi egyre súlyosabb alkoholizmusa volt, majd férjhez ment Ernest Aldrich Simpsonhoz, akivel már korábban viszonya volt. A trónörököshöz fűződő kapcsolatában 1934-ben következett be a fordulat: ekkor már ő és férje baráti viszonyt ápolt Edwarddal, akinek ekkor Lady Furnesszel, egy brit nemes feleségével volt viszonya. Edward felismerte, hogy Wallis remek társalgó és kellemes társaság, de ekkor még nőként nem tett rá nagy hatást. Kapcsolatuk akkor mélyült el, amikor Lady Furness hosszabb időre elutazott. Mire visszatért, Wallis és a trónörökös már egy pár volt.

Könnyű erkölcsök

Edwardnak számos hasonló viszonya volt, így kezdetben senki nem tulajdonított jelentőséget ennek az afférnak, ám amikor kiderült, hogy ezúttal többről van szó, komoly pánik tört ki a királyi családban, a kormányban és az anglikán egyházban is, de a közvélemény sem lelkesedett a románcért. V. György és fia kapcsolata például teljesen megromlott emiatt. Azt még talán elnézték volna neki, hogy polgári származású és amerikai, a vitatható erkölcseit azonban elfogadhatatlannak tartották. Wallis ugyanis nem élt éppen szűzies életet. Már az is problémát okozott, hogy egyszer már elvált és még Simpson felesége volt, amikor összeszűrte a levet a trónörökössel, ám tetézte a problémát, hogy számos egyéb férfival is hírbe hozták, többnyire nem is teljesen alaptalanul. Első házassága nem működött túl jól, ezért Wallis más férfiak oldalán vigasztalódott. Kalandba bonyolódott egy argentin diplomatával, Felipe Espillel, illetve Galeazzo Cinanóval, Mussolini vejével. Egyes források szerint terhes is lett a férfitől, ám a terhességet megszakították, és a rosszul sikerült abortusz miatt meddővé vált. Első házassága felbomlása után sem vetette meg a kalandokat: afférba bonyolódott a náci Németország londoni nagykövetével, Joachim von Ribbentroppal, illetve a különböző források több más szeretőt is említenek, ám ezek hitelessége vitatható. Edward mit sem törődött vele, hogy kedvese nem makulátlan erkölcsű, egyre jobban rajongott érte, elhalmozta figyelemmel, pénzzel és ékszerekkel, és kész volt szembeszállni érte bárkivel és bármivel.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kormányválság egy nő miatt

A helyzet akkor fordult komolyra, amikor 1936 januárjában elhunyt V. György, Edward lett a király, és mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy házasságot fontolgat Wallisszal. Fokozta a helyzetet, hogy ekkor még nem mondták ki az asszony válását. Érthető, hogy a britek nem épp ilyen királynéról álmodoztak, így a helyzet teljesen aláásta Edward addigi népszerűségét, Wallisra pedig közellenségként tekintettek. A házasságnak jogi akadálya is volt, ugyanis a parlament, a miniszterelnök, a canterbury érsek és a gyarmati kormányok jóváhagyása is kellett a frigyhez, és ez kivitelezhetetlennek tűnt. Az újdonsült király abba is belement volna, hogy morganatikus házasságot kössön kedvesével, ami azt jelenti, hogy feleségének nem járna a királyné megszólítás, illetve a királynéi jogok, csak Princess Consort, vagyis az uralkodó hitvese lenne. Stanley Baldwin brit miniszterelnök, illetve több brit fennhatóság alá tartozó állam miniszterelnöke azonban nem fogadta el, így ez a lehetőség is kútba esett.

Közben Edward és Wallis sort kerítettek egy közös nyaralásra is, ami a korszak legnagyobb botrányaként vonult be a köztudatba: augusztusban a király kibérelt egy jachtot, és egyhónapos hajóútra indultak a Földközi-tengeren. Minden bizonnyal az volt az út célja, hogy elfogadtassák a kapcsolatukat, illetve hogy kiszakadjanak kicsit a politikai viharokból, ám épp fordítva sült el a dolog: a sajtó mohón rávetette magát a szerelmesekre, folyamatosan cikkeztek róluk és fotókat közöltek, így végül sikerült nemzetközi botrányt kavarniuk. A brit sajtó egyelőre tartotta magát ahhoz a hagyományhoz, hogy az uralkodó magánéletét illik tiszteletben tartani, így a lapok diszkréten hallgattak a kiruccanásról, más országokban azonban mindenki a botrányon csámcsogott. Októberben elkezdődött Wallis válópere, ami ismét bőséges témát szolgáltatott a lapoknak, ám a brit sajtó még ekkor is tapintatosan hallgatott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

December elején azonban megjelentek az első cikkek az ügyről, és nyilvánvalóvá vált, hogy Edwardnak választania kell: vagy szakít Wallisszal vagy lemond a trónról. Ha pedig ragaszkodik a házassághoz és a koronához is, akkor a kormány kényszerül távozásra. A szerelmes király végül december 10-én bejelentette, hogy lemond a trónról: "Lehetetlen magamra vennem a felelősség súlyos terhét, s úgy teljesítenem uralkodói kötelességeimet, ahogy szeretném, ha nem áll mellettem az az asszony, akit szeretek" - mondta híressé vált rádióbeszédében. 1937. június 3-án egy franciaországi kastélyban összeházasodtak, és Edward 1972-es haláláig együtt éltek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.