probléma házasság párkapcsolat szex Győri Szilvia szerelem megcsalás szakértő expasi kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rita múltja sem semmi, de a jelene talán még kuszább. Egy ártó ex, egy távkapcsolat és sok-sok felmerülő kérdés és teória. Olvasónk Győri Szilviához, a Life.hu szexuálpszichológus szakértőjéhez fordult tanácsért. 

"Tisztelt Szakértő!

A volt párommal több mint két éve szakítottunk. A gondok részben abból adódtak, hogy neki előttem már három éve nem volt tartós kapcsolata és az utolsó is csúnyán végződött. (Miután elváltak, a menyasszonyáról kiderült, hogy többhetes terhes, és nem tőle.) Nekem meg egy kétéves tinédzserszerelem és egy abortusz volt a hátam mögött. Ezek után találkoztunk, és már az első randin szerelem volt második látásra. De aztán jöttek a bajok. Volt egy fél évünk, amikor egy szakítás után mindkettőnknek volt párja, de mégis egymás szeretői voltunk, és ahogy véget ért a friss kapcsolat, újra egymást akartuk.

Aztán elfáradtunk, és két év után különváltunk. Neki nemsokára lett új kapcsolata, ami jól indult, de hamar jött hozzám, hogy találkozzunk, és megint szeretők lettünk. Nekem azóta volt már egy kapcsolatom, és jelenleg is van egy. Neki azóta is ugyanaz a párja, már együtt élnek, de még mindig találkozni akar. Először nyilván azt hittem, csak a szex miatt, de aztán egyre többször hajtogatta, hogy nemcsak amiatt, hanem hogy nem tud kiverni a fejéből. Többször is szerelmet vallott nekem, de még nem mondta azt, hogy ha szeretném, otthagyná a jelenlegi kapcsolatát.

Forrás: Thinkstock

Nekem nem igazán sikerül viszont az új kapcsolat kialakítása. Az első komolyabba is belebuktam, és csaltam a párom. A jelenlegit is csalom az exemmel, és rátesz még az is, hogy az egy távkapcsolat, mivel a párom Angliában él, így interneten tartjuk a kapcsolatot. Viszont én két éve, mióta az exemmel szétmentünk, nem tudok szerelmes lenni, és így ennél komolyabb kapcsolatot létesíteni. Viszont az utolsó szerelmi vallomás óta mintha én is úgy érezném, hogy szerelmes vagyok még mindig. Tisztában vagyok azzal, hogy a férfiak többsége érzelmek nélkül is szexel, és nem biztos, hogy ha kibékülnénk, működne a kapcsolat, mivel a bizalom szenvedett csorbát régen, és az a tény, hogy az összes eddigi kapcsolatában megcsalta a párját, nem túl biztató. Bár állítása szerint engem nem, de én meg szkeptikus vagyok...

A tanácsodat kérném, hogy mit tudnék ez ügyben csinálni, mi lehetne a helyes megoldás. Teljesen tanácstalan vagyok, és csak az elméleteket gyártom.

Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelettel: Rita"

Kedves Rita!

A döntéseket neked kell meghoznod, te vagy ebben a “se veled, se nélküled” kapcsolatban, és te látod át az összes szálat, még akkor is, ha ezek most elég kuszák. Érdemes lehet viszont elgondolkodnod azon, mit gondolsz a felelősség felvállalásáról, illetve azon is, hogy az exed mer-e felelősséget vállalni. A leveled alapján nem úgy tűnik, mint aki felvállal egy döntést, vagyis nem lép ki a jelenlegi kapcsolatából, de téged sem akar elengedni. Milyen játékszabályok ezek?

Ugyanakkor neked is kapóra jön most egy távkapcsolat, hiszen annak az illúziója a tied, hogy van párkapcsolatod, de nagyon jól meg tudod indokolni ezzel azt is, hogy nem tudsz hozzá hűséges maradni, hiszen fizikailag épp nincs melletted.

Mit gondolsz, érzelmileg sikerült leválnod az exedről? Valóban elengedted őt? Meg kell hozni a döntést annak kapcsán, hogy ki mellett köteleződsz el maximálisan. Ha a válsztás az exedre esik, de ő nem vállal fel, akkor abban is neked kell döntened, hogy beéred-e egy félmegoldással, vagy megszakítod vele a kapcsolatot, adsz magadnak időt, hogy érzelmileg is elengedd, tanulj a történtekből és nem menekülsz azonnal egy olyan kapcsolatba, amiben valójában nincs valódi érzelem, így hűséges sem tudsz maradni.

Amíg nincs átgondolt, felelősségteljes döntés, a “mi lenne, ha” teóriák jó eséllyel továbbra is maradnak, így mindenképp javaslom, hogy szánj magadra időt és gondold át alaposan, mik a terveid és az elvárásaid párkapcsolati téren, azt követően pedig cselekedj következetesen, ennek megfelelően!

Üdvözlettel: Győri Szilvia

Dívák, akik sosem lesznek már boldogokhttp://www.life.hu/szeress/20131124-jennifer-aniston-justin-theroux-brad-pitt-angelina-jolie-es-britney-spears-a-hazassagrol.htmlPasik, akik pénzért hazudnak a szingliknekhttp://www.life.hu/szeress/20131118-keso-huszasok-korai-harmincasok-a-bulizasrol-szorakozohelyekrol-ferfiakrol-es-a.htmlTévhitek, melyekkel a pasik ámítják magukathttp://www.life.hu/szeress/20131119-randi-egeszseg-es-csajozasi-tippeket-tanulnak-a-ferfiak-az-eletmodmagazinokbol.htmlHa van kémia, férfi és nő nem alszik együtthttp://www.life.hu/szeress/20131118-miert-alszik-egyutt-egy-ferfi-es-egy-no-az-elso.htmlHa már az ágyában vagy, csináld végig!http://www.life.hu/szeress/20131115-deaki-timea-a-lifehu-szakertoje-segit-hogy-vane-tuti-trukk.htmlElnézést, mióta van a férfiaknak lelkük?http://www.life.hu/szeress/20131115-deaki-timea-parterapeuta-segit-megerteni-miert-sirnak-a-pasik-es.html"Maszturbálok az irodában, és kész!" (18+)http://www.life.hu/szeress/20131115-ferfivelemeny-mi-az-oka-a-munkahelyi-maszturbalasnak-onkielegitesnek-pasik-valaszolnak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.