Éld át, éld túl! Tízpontos, átfogó túlélőkalauz szilveszterre

Forrás: Thinkstock -
buli fejfájás másnaposság Macskajaj detoxikáló szilveszter alkohol Újév részegség 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogyan éljük túl a szilveszteri bulit? típusú cikkek minden évben készülnek, de ezek általában csak a macskajaj-eledeleket sorolják fel, vagyis inkább a buli után hasznosak. A Life.hu ezért most olyan partinaplót készített, amely az év utolsó napjától kezdve az újév első délutánjáig fogja a kezed.

Mostanra egész biztosan megvan, hol töltöd az estét, és talán már azt is sejted, hogy miben. Még mielőtt azonban elkészítenéd Takács Nóra laza, vadóc, szexi szilveszteri frizuráját, az alábbi előkészületekkel minimálisra csökkentheted az elsejei minikatasztrófák esélyeit.

I. Helyezd biztonságba a kedvenced!

Akármilyen okos is a kutyád, a szilveszteri csinnadratta hatására mindent elfelejthet, amit korábban tanítottál neki, és ami az év többi napján tökéletesen működik. A legtöbben rettegnek a petárda hangjától, a szilveszteri tűzijáték miatt pedig minden évben rengetegen szaladnak világgá ijedtükben. Akár nálad lesz a buli, akár otthon hagyod a kedvenced, gondoskodj róla, hogy ne essen baja! Tippekről és nyugtató praktikákról itt olvashatsz bővebben.

Forrás: Thinkstock

II. Szerezz be túlélőcsomagot!

A legjobb tippek másnaposság ellen típusú cikkek sokszor teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak az ember lányával szemben. Állítólag a papaya nagyon jó, meg a frissen facsart narancslé, de partimacska legyen a talpán, aki szilveszter másnapján, miközben az egyes fokozatot keresi, nekiáll gyömbért reszelni, meg citromot facsarni valami életmentő koktélhoz. Nem is beszélve arról, hogy aki önszántából tart otthon papayát, rozmaringot, vagy éppen melisszát (ami egyébként a citromfű), az már alapból egy rocksztár.

Amire szükséged lesz, és ami 31-én a még nyitva tartó hipermarketekben a buli előtt beszerezhető; szénsavmentes ásványvíz, fejfájás-csillapító gyógyszer, kenyér, teafilter, valamiféle zöldség, kedvelt gyümölcs (a banánt ajánlják), esetleg joghurt, kalciumtabletta, tej. Persze párologtathatsz másnap borsmentaolajat is, meg ehetsz erőlevest is, feltéve, ha találsz otthon...

III. Igyál már azelőtt, hogy berúgnál!

Már az otthoni készülődés közben is gondolhatsz a jövőre, szó szerint és átvitt értelemben is. Már ruhaválasztás, vagy sminkelés közben elkezdheted bebikázni a szervezetedet estére. Még otthon igyál meg rengeteg vizet, és mielőtt elindulnál, mindenképpen egyél is valamit. Egy korábbi túlélőcikk "szeszálló" ételeket ír, melyek lassítják az alkohol felszívódását és a bekerülését a véráramba. Lazacot javasol, de ha az év utolsó napján épp nem roskadozik a hűtőd zsíros halaktól, a sült krumpli majonézzel kombináció is megteszi.

IV. Állíts be tartalomszűrőt!

Ha eddig még facebookos idővonal-felülvizsgáló rendszer nélkül éltél, ami valjuk be, manapság igencsak nagy felelőtlenség, itt az ideje, hogy bepipáld ezt a jótékony kis szolgáltatást, és legalább január 2-ig hagyd is működni. Így ugyanis megelőzheted, hogy az éjszaka folyamán készült kompromittáló fotók, melyeken előszeretettel jelölnek be a barátaid, azonnal a több száz ismerősöd hírfolyamába kerüljenek. Ha valaki megjelöl egy bejegyzésben, egy fotón, vagy éppen egy helyszíni becsekkolás alkalmával, értesítést küldenek róla. Így pedig kapsz egy utolsó esélyt, hogy eldöntsd, nyilvánossá szeretnéd-e tenni a szilveszteri bulid adatait.

Forrás: Thinkstock

V. Ne hívd fel az exed!

Amint lement a visszaszámlálás és a himnusz, a körülötted lévők körbepuszilása után önkéntelenül is a mobilod után fogsz nyúlni, hogy köszönts a családodat és azokat a barátaidat, akik máshol buliznak. Ilyenkor az italból merített merészség hatására hajlamosak vagyunk túl nagy szeretettel gondolni olyan emberekre is, akikkel józanul épp igyekszünk megszakítani minden diplomáciai kapcsolatot. Vagyis mielőtt az exed fejére kattintanál a Facebook-on, vagy épp annak a srácnak üzennél, aki tetszik, mérlegeld, józanul is megtennéd-e ugyanezt, és gondold át, mennyire is lesz kínos az elküldeni kívánt üzenet immáron 2015-ben. Ha mindenképpen írni szeretnél, válogass diszkrét, de vicces szilveszteri üzenetek közül!

VI. Kerüld a detoxikálót!

A Nyírő Gyula Kórház Kijózanító Állomása, vagy közismertebb nevén a detox, nem a legmegfelelőbb hely a buli lezárásához. 2013-ban egy sokkolóan őszinte történetet írtunk meg egy lányról, aki részletesen beszámolt arról, mi történt vele ott, hogyan is zajlik a gyomormosás, miért ébredt reggel meztelenül, és milyen kellemetlen volt számára az a bizonyos jegyzőkönyv...

VII. Tervezd meg a hazautat!

Ha nem egy ottalvós házibuliba mész, gondolnod kell arra is, hogyan fogsz hazajutni. Anyáink számtalan biztonságtechnikai tanácsa közül a 'ne keverd a piákat', és a 'menj haza inkább taxival' mantrák lesznek igazán hasznosak ezen az estén, de nem árt előre megnézni, mely járatok és milyen sűrűséggel közlekednek szilveszter éjszakáján ott, ahova mész. A BKK tájékoztatása szerint jelentősen sűrített, illetve a megszokottnál nagyobb befogadóképességű éjszakai buszokkal biztosítják, hogy mindenki eljuthasson úti céljához. A budapesti éjszakai közlekedésről itt tájékozódhatsz.

VIII. Aludd ki magad!

Amint épségben hazaértél, és természetesen eltávolítottad az örjítő partisminkedet, minél előbb kezdj hozzá a folyadékpótláshoz. Igyál, amennyit csak bírsz, és készíts egy üveggel az ágyad mellé is. Ha rögtön forogni kezd veled a szoba, amint vízszintesbe helyezted magad, jusson esedbe Shrek mondása: "Jobb kint, mint bent, Fiona!" Aztán pedig szellőztetés, és alvás!

Forrás: Thinkstock

IX. Reggelizz!

Függetlenül attól, hogy elsején délután keltél, muszáj reggelizned. Jusson eszedbe a kenyér és a zöldség, amit a buli előtt gondosan megvettél! Készíts szendvicset, vagy edd meg a szilveszteri lencsefőzelék- és virslimaradékokat! Legrosszabb esetben edd le a maradék szaloncukrot a karácsonyfáról, de a lényeg, hogy kerüljön valami a gyomrodba! A kávét a szuper másnaposságűző ételeket és praktikákat tömörítő cikk nem ajánlja, de a narancslé, az ásványvízzel hígított joghurt, a tejben feloldott kalciumtabletta, a langyos tea és a citromos víz garantáltan jótékony hatással lesznek.

X. Vegyél egy kiadós fürdőt!

Ha estére sem javul a helyzet, egy illatos, forró fürdő is a segítségedre lehet. Kevésbé fájnak majd a porcikáid, elmúlik a hányingered, helyreáll a vérkeringésed, és sokkal kipihentebbnek érzed majd magad utána. Ha pedig a végén veszel még egy hideg-meleg váltózuhanyt is, garantáltan felpezsdülsz 2015-re.

9 tuti partikellék szilveszterrehttp://www.life.hu/anyaskodj/20131210-9-tuti-partikellek-szilveszterre.htmlÍgy készíts ragyogó szilveszteri sminket!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131218-hogyan-legyek-jo-no-gyonyoru-smink-szilveszterre.htmlGiccsmentes szilveszter - Ha unod a csillogásthttp://www.life.hu/legytrendi/20131222-egyszeru-de-csinos-szettek-szilveszterre.htmlSzilveszter baleset nélkülhttp://www.life.hu/gyogyulj/20131226-szilveszterkor-gyakoriak-a-balesetek-ezek-lehetnek-a-petarda-az-alkohol-a-kihules-okozta-bajok.htmlSzilveszter finom sminkben, vadóc frizurávalhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131218-takacs-nora-szakertoi-level.htmlFérfivélemény: szerelmi megújulás szilveszterkorhttp://www.life.hu/szeress/20131227-ferfivelemeny-szilveszteri-eljegyzesben-hisznek-a-ferfiak-a-facebook-kommentek-szerint.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.