Karácsonyszinglik: akiket a szeretet ünnepén dobtak

karácsony szingli eljegyzés ciki szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tűlevelű férfilélek: Kerüld el a karácsonyi szakítást! című cikkünkben tavaly összeszedtük, mire kell figyelni az ünnepek alatt ahhoz, hogy a pároddal kezdhesd az újévet. A tendenciák azonban azt mutatják, elkerülhetetlenek a karácsonyi szakítások. Szenteste ugyanis van, aki gyűrűt talál a fa alatt, de olyan is, akinek eljegyzés helyett inkább kiteszik a szűrét. 2013 karácsonyán ez volt az egyik legolvasottabb cikketek. Nézzük hát, mire is jutottunk akkor.

Minden évben, már az ünnepek előtt megjelennek azok a frissnek álcázott kutatási eredmények, melyekből kiderül, bizony karácsony idején szakít majd a legtöbb pár. Januárban pedig már jönnek is a statisztikák, miszerint bekövetkezett, amit a felmérések a korábbi évek tapasztalatai alapján megjósoltak.

Frei Tamás szerint egyébként a portál az ismerősöknek küldött üzeneteket is figyeli, és bizonyos szavak előfordulási arányaiból is von le következtetéseket. És hogy mit szóltak ehhez a kommentelők? A több száz hozzászólás közül válogattunk:

Forrás: Thinkstock

Zia:

"Azokban a napokban általában nagyon erősen felszínre jönnek azok a rejtett érzelmek és elfojtott dolgok, amiket addig nem mondtunk ki, és betelik a pohár. Ott lehullanak az álarcok, és nincs többé színlelés, pont azért, mert mindenki a valódi szeretetre vágyik és nem a színjátékra."

Enikő:

"Én azt gondolom, hogy egyszerűen ilyenkor szabadságon vannak az emberek, és több idejük van a Facebookra. Pl. én is az ünnepek előtt jelentettem be, hogy férjnél vagyok négy éve."

Edgár:

"Úgy vélem, talán karácsonykor végre szembenéznek az emberek a valósággal, és az év majd' 365 napján viselt maszkok, álarcok akarva-akaratlanul is lehullanak, ha csak egy rövid időre is. Ugyanis ilyenkor 'együtt kell lenni' és 'szeretni kell'. Az év/évek során felhalmozódott keserűségek előjönnek, és nincs ennél alkalmasabb nap erre, mint a szeretet valós, vagy épp művi légkörével átitatott ünnepe."

Berni:

"Véleményem szerint ezek így egyben csapódnak le a legtöbb kapcsolaton:

Az emberek nem együtt, hanem egymás mellett élnek.
Jön a tél, hideg van, és melankólikusak vagyunk.
A karácsony pénzben mért ünnep.
Kinek a családja az első/a fontosabb, és miért pont az?
Az otthoni munkamegosztás, hogy minden elkészüljön, meglegyen.
A 'ketrec-szindróma'. Az, hogy egész évben alig vannak együtt a párok hosszabb időre, ilyenkor pedig össze vannak zárva.
Új év, új pár?"

A Life.hu szakértőjét, Deáki Tímea párteraputát is megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a karácsonykor nagyobb arányban vetünk véget a kapcsolatainknak.

Forrás: Thinkstock

Deáki Tímea

"Az ünnepek alatt felfokozott érzelmi állapotban vagyunk, 100%-os problémanélküliségre vagyunk beállva. Ezkben a napokban a megszokottnál jobban törekszünk a tökéletességre, így pedig, ha porszem kerül a gépezetbe, sokkal rosszabbul, durvábban reagálunk. 

Ha valami nem megfelelően történik, azonnal világvége hangulatba kerülünk, innen pedig már csak egy ugrás a szakítás. Egyszerűen sebezhetőbbek vagyunk és könnyebben kiborolunk.

Az ünnepekkel kapcsolatban is van egy alapvető kommunikációs zavar a férfiak és a nők között. A hölgyek a naptári szeretetnapokra (például Valentin és nőnapra, valamint karácsonyra) sokkal nagyobb elvárásokkal tekintenek, mint a pasik. Azt gondolják, hogy mikor mutassuk ki a szeretetünket, ha nem ma, és ha valami mégsem úgy sül el, ahogy elképzeltük, felhördülünk, hogy ha már ezen a napon sem, akkor mikor...

A férfiak ezzel szemben inkább úgy vannak vele, hogy nem csak erre az egy napra szeretnék csoportosítani az érzelmeiket, így sokszor nem is fektetnek bele az átlagosnál több energiát. 

Mivel a karácsonyi szuperérzékenység miatt több alkalommal bizonytalanodunk el a kapcsolatunkat és a párunkat illetően, félelmeink kivetülései miatt hajlamosabbak vagyunk inkább véget vetni mindennek."
Tényleg visszatartják a férfi fogamzásgátlókat?http://www.life.hu/szeress/20140109-miert-tartjak-vissza-a-ferfi-fogamzasgatlokat-miert-nincsen-tabletta-ferfiak-szamara.htmlA szexualitás, mint olyan, teljesen értéktelenhttp://www.life.hu/szeress/20140105-deaki-timea-parterapeuta-szerint-a-szexualitas-mint-olyan-elertektelenedett.htmlHány diploma szükséges a szerelemhez?http://www.life.hu/szeress/20140103-hany-diploma-szukseges-a-szereremhez-igy-ismerkedj-felsofoku-vegzettseggel.html25-40 - A nők heroikus életszakaszahttp://www.life.hu/szeress/20131230-25-es-40-eves-kor-kozott-van-a-nok-legforgalmasabb-eletszakasza-egy-felmeres-szerint.htmlDurva! Sokkal kevesebbet szexelünk, mint tíz évehttp://www.life.hu/szeress/20131230-az-elte-felmerese-szerint-sokkal-kevesebbet-szexelnek-az-egyetemistak-mint-tiz-eve.htmlLégy a saját életed szerelmi tanácsadója!http://www.life.hu/szeress/20131213-nagy-melinda-asztrologus-szerint-olvasonkban-egy-csodas-lelki-segito-van-csak-nem-hallgat-ra.htmlFérfivélemény: szerelmi megújulás szilveszterkorhttp://www.life.hu/szeress/20131227-ferfivelemeny-szilveszteri-eljegyzesben-hisznek-a-ferfiak-a-facebook-kommentek-szerint.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.