Tűlevelű férfilélek: Kerüld el a karácsonyi szakítást! című cikkünkben tavaly összeszedtük, mire kell figyelni az ünnepek alatt ahhoz, hogy a pároddal kezdhesd az újévet. A tendenciák azonban azt mutatják, elkerülhetetlenek a karácsonyi szakítások. Szenteste ugyanis van, aki gyűrűt talál a fa alatt, de olyan is, akinek eljegyzés helyett inkább kiteszik a szűrét. 2013 karácsonyán ez volt az egyik legolvasottabb cikketek. Nézzük hát, mire is jutottunk akkor.

Minden évben, már az ünnepek előtt megjelennek azok a frissnek álcázott kutatási eredmények, melyekből kiderül, bizony karácsony idején szakít majd a legtöbb pár. Januárban pedig már jönnek is a statisztikák, miszerint bekövetkezett, amit a felmérések a korábbi évek tapasztalatai alapján megjósoltak.

"Milyen vicces, vagy épp ellenkezőleg, mennyire szomorú. Kiváncsi vagyok, vajon mit gondoltok arról a hírről, amivel az elmúlt napokban tele van az amerikai média. Biztos sokaknak érdekes lesz olvasni ezzel kapcsolatban mások véleményét" -  ezzel a felütéssel kezdte tavalyi posztját közösségi oldalán Frei Tamás, akit szintén nem hagyott nyugodni a téma. Az újságíró-műsorvezető szerint a Facebook adatbázisából egyre többször "nyernek ki" eddig nem ismert, vagy legalábbis számokkal alá nem támasztott tényeket, információkat, figyelnek meg trendeket. Az ünnepek idején éppen azt, hogy a közösségi oldalon a személyes profilokban megjelölt kapcsolati állapotban a karácsony előtti héten és az azt követő három napban történik a legtöbb változás.

"Ebben az időszakban többen szakítanak, mint az ezt megelőző négy hónapban összesen. És azonnal beütik a profiljukban a 'kapcsolatban' állapot helyére, hogy 'egyedülálló'" - állítja Frei, akinek információi szerint fordított kiugrás is van, mert a szilveszter előtti napokban változik a legtöbb 'kapcsolatban' státusz 'eljegyezve' állapotra. Azért, amiről korábbi, Karácsonykor semmi sem ciki, ha szerelemről van szó című cikkünkben már mi is írtunk. A szilveszteri eljegyzésről egyébként férfiolvasóink is pozitívan nyilatkoztak.

Frei Tamás szerint egyébként a portál az ismerősöknek küldött üzeneteket is figyeli, és bizonyos szavak előfordulási arányaiból is von le következtetéseket. És hogy mit szóltak ehhez a kommentelők? A több száz hozzászólás közül válogattunk:

Forrás: Thinkstock
Zia:
"Azokban a napokban általában nagyon erősen felszínre jönnek azok a rejtett érzelmek és elfojtott dolgok, amiket addig nem mondtunk ki, és betelik a pohár. Ott lehullanak az álarcok, és nincs többé színlelés, pont azért, mert mindenki a valódi szeretetre vágyik és nem a színjátékra."
Enikő:
"Én azt gondolom, hogy egyszerűen ilyenkor szabadságon vannak az emberek, és több idejük van a Facebookra. Pl. én is az ünnepek előtt jelentettem be, hogy férjnél vagyok négy éve."
Edgár:
"Úgy vélem, talán karácsonykor végre szembenéznek az emberek a valósággal, és az év majd' 365 napján viselt maszkok, álarcok akarva-akaratlanul is lehullanak, ha csak egy rövid időre is. Ugyanis ilyenkor 'együtt kell lenni' és 'szeretni kell'. Az év/évek során felhalmozódott keserűségek előjönnek, és nincs ennél alkalmasabb nap erre, mint a szeretet valós, vagy épp művi légkörével átitatott ünnepe."
Berni:
"Véleményem szerint ezek így egyben csapódnak le a legtöbb kapcsolaton:

Az emberek nem együtt, hanem egymás mellett élnek.
Jön a tél, hideg van, és melankólikusak vagyunk.
A karácsony pénzben mért ünnep.
Kinek a családja az első/a fontosabb, és miért pont az?
Az otthoni munkamegosztás, hogy minden elkészüljön, meglegyen.
A 'ketrec-szindróma'. Az, hogy egész évben alig vannak együtt a párok hosszabb időre, ilyenkor pedig össze vannak zárva.
Új év, új pár?"

 A Life.hu szakértőjét, Deáki Tímea párteraputát is megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a karácsonykor nagyobb arányban vetünk véget a kapcsolatainknak. 

Forrás: Thinkstock
Deáki Tímea
"Az ünnepek alatt felfokozott érzelmi állapotban vagyunk, 100%-os problémanélküliségre vagyunk beállva. Ezkben a napokban a megszokottnál jobban törekszünk a tökéletességre, így pedig, ha porszem kerül a gépezetbe, sokkal rosszabbul, durvábban reagálunk. 

Ha valami nem megfelelően történik, azonnal világvége hangulatba kerülünk, innen pedig már csak egy ugrás a szakítás. Egyszerűen sebezhetőbbek vagyunk és könnyebben kiborolunk.

Az ünnepekkel kapcsolatban is van egy alapvető kommunikációs zavar a férfiak és a nők között. A hölgyek a naptári szeretetnapokra (például Valentin és nőnapra, valamint karácsonyra) sokkal nagyobb elvárásokkal tekintenek, mint a pasik. Azt gondolják, hogy mikor mutassuk ki a szeretetünket, ha nem ma, és ha valami mégsem úgy sül el, ahogy elképzeltük, felhördülünk, hogy ha már ezen a napon sem, akkor mikor...

A férfiak ezzel szemben inkább úgy vannak vele, hogy nem csak erre az egy napra szeretnék csoportosítani az érzelmeiket, így sokszor nem is fektetnek bele az átlagosnál több energiát. 

Mivel a karácsonyi szuperérzékenység miatt több alkalommal bizonytalanodunk el a kapcsolatunkat és a párunkat illetően, félelmeink kivetülései miatt hajlamosabbak vagyunk inkább véget vetni mindennek."