Locsolásért jár egy puszi: locsoljon, vagy ne egy mai macsó?

Forrás: Thinkstock -
húsvét 2014 locsolás Deáki Tímea húsvét főváros tradíció Budapest szakértő hagyomány napi hím férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok locsolót kívánnak, majd utamra engednek a húsvéti vendéglátók, én pedig reménykedem, hogy csak viccelnek. Abban bízom, hogy idén megúszom a kínos locsolkodást, a ciki feszengést, hogy akkor most kinek adjak csokit, kinek pénzt, és hogy mekkora az az összeg, amit adni illik a necces spriccelésért. Deáki Tímeával annak jártunk utána, locsol-e még egy mai macsó 2014-ben.

"Érdekes, hogy míg a magyarok többsége teljesen elfogadja, sőt adott esetben részese is egy másik ország tradicionális eseményének – mondjuk egy külföldi kirándulás alkalmával -, addig itthon, jellemzően a városban lakók körében a teljes elutasítás jellemző. Sokan nemcsak, hogy nem törődnek azzal, ha más még tartja a tradíciókat, de van, aki teljesen el is ítéli azt. Nem kell messze menni, hogy lássuk a különbséget. Míg az osztrák vagy a szlovák sípályákon német és szlovák zene szól, addig itthon bármelyik pályán szinte csak angol nyelvű számok hallhatók" - kezdi érvelését a Life.hu szakértője.

Forrás: Thinkstock

"Hogy emiatt, vagy teljesen más okból alakult így, nem tudom, de tény, hogy ma már a húsvéti locsolkodás egyre kevésbé van jelen a magyarok életében." Deáki Tímea szerint persze ezt nem lehet általánosságban kijelenteni. Ezen tapasztalatok elsősorban a főváros és környéke, illetve a nagyobb városokban élőkre igazak. Minél messzebb vagyunk azonban Budapesttől, jellemzően annál nagyobb a tradíciókövetés, így a locsolkodási kedv is a férfiak részéről.

"Ha Budapesten, Pest megyében, vagy egy nagyobb, vidéki városban lakik a pasi, akkor jellemzően cikinek érzi már a locsolkodást. Egy vidéki fiú emellett igenis tartja a hagyományt, azért is, mert ott elméletileg a felmenőik is közelebb élnek hozzájuk, és így fel sem merül, hogy a húsvéti ünnep bármelyik korábbi elemét is el kellene, lehetne hagyni" - folytatja párterapeutánk, aki szerint ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy az ott élő lányok is benne vannak a játékban, és így az egész továbbra is szerethető, közös ünneplés marad.

Tímea véleménye szerint a verselés ebben az időszakban a kereskedelmi csatornákon is megjelenik, bár annak egészen más a haszna és a célja. Ezeket, illetve az ezekből kreált vicces versikéket örömmel osztják meg egymással különböző közösségi portálokon azok is, akik egyáltalán nem tartják ezt a hagyományt. Ezen kívül azonban jellemzően már nemigen törődnek a verseléssel és annak előadásával a felnőttek.

Talán ma már – néhány vidéki településtől eltekintve – leginkább csak a gyerekek verselnek némi ajándék, de leginkább pénz reményében.
Forrás: MTI

"Itt is sok múlik azon, hol élünk. A játékban teljesen részt vevő nők a tradíciónak megfelelő módon vesznek részt az egészben, ez semmit nem változott. Azok pedig, akik ezt nem szeretik, ma már el is mondják ezt" - állítja Deáki, aki szerint legtöbbször a férfinak nem kell gondolkodnia azon, hogy locsolkodjon-e, a nő elmondja, ha nem tart rá igényt.

A Life.hu túlélőtippje:

Sok nőre jellemző, hogy eleve kiveri a víz már a gondolattól is, hogy egy olyan illatot tesznek rá, amit konkrétan büdösnek tart. Ha a férfinak mégis igénye van arra, hogy a szeretett nőt meglocsolja, kérdezze meg, hogy használhatja-e erre a nő saját illatát. Azzal biztosan nem ront el semmit.

Szakértőnk szerint a tradíciót tartó településeken adott a menet, nem kell kitalálni újabb viszonzási módot. Locsolkodás, majd a festett tojás adása, végül szódásüveggel történő locsolás, és így tovább. Ahol nem tisztázott az ünnep ezen részének a tematikája, ott a nőre van bízva, hogy mivel hálálja meg a férfi kedves gesztusát.

Deáki Tímea tanácsa húsvétra:

"Hogy szükség van-e még a locsolkodásra, mindenki maga döntse el igénye, vallási nézete, vagy a tradíciók tisztelete okán. Az nem mindegy, hogy embertársaink mennyire tolerálják az erről alkotott vélekedésünket, és mi az övékét.

Ha egy pár férfitagja szívesen élne a hagyománnyal, a fent említett kompromisszumos megoldással el tudjuk simítani az ebből eredő félreértést, és megelőzünk egy parttalan vitát. Persze, ha a szomszédot nem szívesen engedjük be hétfő reggel, tisztább, ha erről vele is előre beszélünk, az ugyanis a legkevésbé komfortos, ha valami mondvacsinált okkal inkább elmenekülünk az otthonunkból arra az időre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.