Sok locsolót kívánnak, majd utamra engednek a húsvéti vendéglátók, én pedig reménykedem, hogy csak viccelnek. Abban bízom, hogy idén megúszom a kínos locsolkodást, a ciki feszengést, hogy akkor most kinek adjak csokit, kinek pénzt, és hogy mekkora az az összeg, amit adni illik a necces spriccelésért. Deáki Tímeával annak jártunk utána, locsol-e még egy mai macsó 2014-ben.

"Érdekes, hogy míg a magyarok többsége teljesen elfogadja, sőt adott esetben részese is egy másik ország tradicionális eseményének – mondjuk egy külföldi kirándulás alkalmával -, addig itthon, jellemzően a városban lakók körében a teljes elutasítás jellemző. Sokan nemcsak, hogy nem törődnek azzal, ha más még tartja a tradíciókat, de van, aki teljesen el is ítéli azt. Nem kell messze menni, hogy lássuk a különbséget. Míg az osztrák vagy a szlovák sípályákon német és szlovák zene szól, addig itthon bármelyik pályán szinte csak angol nyelvű számok hallhatók" - kezdi érvelését a Life.hu szakértője.

Forrás: Thinkstock

"Hogy emiatt, vagy teljesen más okból alakult így, nem tudom, de tény, hogy ma már a húsvéti locsolkodás egyre kevésbé van jelen a magyarok életében." Deáki Tímea szerint persze ezt nem lehet általánosságban kijelenteni. Ezen tapasztalatok elsősorban a főváros és környéke, illetve a nagyobb városokban élőkre igazak. Minél messzebb vagyunk azonban Budapesttől, jellemzően annál nagyobb a tradíciókövetés, így a locsolkodási kedv is a férfiak részéről.

Locsolnak ma még a férfiak? Vagy már kínos ez az egész?

"Ha Budapesten, Pest megyében, vagy egy nagyobb, vidéki városban lakik a pasi, akkor jellemzően cikinek érzi már a locsolkodást. Egy vidéki fiú emellett igenis tartja a hagyományt, azért is, mert ott elméletileg a felmenőik is közelebb élnek hozzájuk, és így fel sem merül, hogy a húsvéti ünnep bármelyik korábbi elemét is el kellene, lehetne hagyni" - folytatja párterapeutánk, aki szerint ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy az ott élő lányok is benne vannak a játékban, és így az egész továbbra is szerethető, közös ünneplés marad.

Kell még verset mondani? Él még ez a hagyomány 2014-ben?

Tímea véleménye szerint a verselés ebben az időszakban a kereskedelmi csatornákon is megjelenik, bár annak egészen más a haszna és a célja. Ezeket, illetve az ezekből kreált vicces versikéket örömmel osztják meg egymással különböző közösségi portálokon azok is, akik egyáltalán nem tartják ezt a hagyományt. Ezen kívül azonban jellemzően már nemigen törődnek a verseléssel és annak előadásával a felnőttek.

Talán ma már – néhány vidéki településtől eltekintve – leginkább csak a gyerekek verselnek némi ajándék, de leginkább pénz reményében.
Forrás: MTI

Nőként hogyan kell reagálnunk ma egy ilyen gesztusra?

"Itt is sok múlik azon, hol élünk. A játékban teljesen részt vevő nők a tradíciónak megfelelő módon vesznek részt az egészben, ez semmit nem változott. Azok pedig, akik ezt nem szeretik, ma már el is mondják ezt" - állítja Deáki, aki szerint legtöbbször a férfinak nem kell gondolkodnia azon, hogy locsolkodjon-e, a nő elmondja, ha nem tart rá igényt.

A Life.hu túlélőtippje:
Sok nőre jellemző, hogy eleve kiveri a víz már a gondolattól is, hogy egy olyan illatot tesznek rá, amit konkrétan büdösnek tart. Ha a férfinak mégis igénye van arra, hogy a szeretett nőt meglocsolja, kérdezze meg, hogy használhatja-e erre a nő saját illatát. Azzal biztosan nem ront el semmit.

Hogyan viszonozhatjuk a gesztust, hogy ne legyen ciki?

Szakértőnk szerint a tradíciót tartó településeken adott a menet, nem kell kitalálni újabb viszonzási módot. Locsolkodás, majd a festett tojás adása, végül szódásüveggel történő locsolás, és így tovább. Ahol nem tisztázott az ünnep ezen részének a tematikája, ott a nőre van bízva, hogy mivel hálálja meg a férfi kedves gesztusát.

Deáki Tímea tanácsa húsvétra:
"Hogy szükség van-e még a locsolkodásra, mindenki maga döntse el igénye, vallási nézete, vagy a tradíciók tisztelete okán. Az nem mindegy, hogy embertársaink mennyire tolerálják az erről alkotott vélekedésünket, és mi az övékét.

Ha egy pár férfitagja szívesen élne a hagyománnyal, a fent említett kompromisszumos megoldással el tudjuk simítani az ebből eredő félreértést, és megelőzünk egy parttalan vitát. Persze, ha a szomszédot nem szívesen engedjük be hétfő reggel, tisztább, ha erről vele is előre beszélünk, az ugyanis a legkevésbé komfortos, ha valami mondvacsinált okkal inkább elmenekülünk az otthonunkból arra az időre.