Izgató vagy taszító? Nők, akik betegesen kívánják a szexet című cikkünkben összegyűjtöttük már, mikor számít kórosnak a szexakarás, mi számít soknak, és mit lehet tenni, ha nagyon súlyos, mentális szexéhségünk alakul ki. A Life.hu szexuálpszichológusához, Győri Szilviához most ezzel kapcsolatban érkezett egy levél.

"Kedves Szilvia!

Nemrég ért véget egy igen rövidke kapcsolatom egy sráccal, aki miután tisztáztuk, hogy vége köztünk, a fejemhez vágta, hogy túl sokat gondolok a szexre. Nem értette, miért akartam minden este szeretkezni vele, és állította, hogy neki egyáltalán nem fontos a szex.

Ez meglepett, mert ugyan tudtam, hogy nagy az étvágyam, sosem volt még problémám ebből. A pasik imádták, hogy nem kellett külön kérvényt benyújtani nekem, és hogy benne voltam szinte mindenben. Most azonban kellemetlenül érzem magam, amiért ez szóba került. Ezzel kapcsolatban pedig felmerült bennem pár kérdés.

Mitől függ, hogy valakinek mekkora a szexuális étvágya? Lehet betegesen akarni és vágyni a szexet? Túlzásba lehet esni? Lehet, hogy tényleg valami komoly baj van velem? Vagy egyszerűen csak rossz partnert találtam, akivel nem illettünk össze szexuálisan?

Köszönettel, Iza"

Forrás: Thinkstock

Kedves Iza!

Veled az égvilágon semmi baj nincs! Az, hogy kinek milyen a szexuális étvágya, egyénenként változó. Van, aki minimum naponta, van, aki havonta csak néhány alkalommal, vagy annál is kevesebbszer szexel. Az alap beállítódást persze befolyásolhatják a velünk történő események is: stresszesebb időszak, krízishelyzet, betegség stb. De ezek csak időszakos változást hoznak.

Akkor jelent problémát, ha a partnerek vérmérséklete eltér, ha ez hosszabb távon megoldhatatlan konfliktusokat eredményez. Ilyenkor vagy talál a pár egy kompromisszumos megoldást (akár szakember segítségével), vagy elválnak útjaik.

Ti ezen a téren nem egyeztetek, így a szex szempontjából nem voltatok a legmegfelelőbb partnerek egymásnak. Bár azt nem írtad, hogy ki kezdeményezte a szakítást. Azt is el tudom képzelni, hogy ez csak egy ürügy volt, és mást nem tudott a fejedhez vágni.

A szex terén is lehet túlzásba esni, de te ettől igen távol állsz. Akkor jelent ez problémát, ha az ember napi életvezetését is megzavarja a szexuális étvágya, és mindent a szexuális kielégülés mögé tesz a sorban.

Kedves Iza! Kívánom, hogy mielőbb találj egy olyan partnert, akivel a szexuális igényeitek is hasonlóak, és élvezd minden percét!

Üdvözlettel: Győri Szilvia 

A vágy még önmagában nem kóros, bármekkora legyen is. De kóros és/vagy szenvedést okozó lehet, ha:

- kötődési zavar alakul ki
- a normáktól elrugaszkodik a viselkedés
- kényszergondolatok gyötörnek
- kényszercselekvések nyúznak
- a párkapcsolatban a szexuális habitus eltér
- a szexuális identitás vagy az önbizalom gyengül
- a megszokottól eltérő és másnak vagy a személynek szenvedést okozó különleges vagy extrém szexuális preferencia kerül előtérbe