Megfogadom, hogy 2015-ben férjhez megyek!

Forrás: Thinkstock -
házasság eljegyzés Deáki Tímea párterapeuta szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szeretet ünnepe, az év vége sok dolgot előhoz az ember lányából. Ilyenkor több olyan fogadalmat is teszünk, amit év közben nem volt erőnk, kedvünk, lehetőségünk, vagy egyszerűen csak nem mertünk. Deáki Tímea, a Life.hu párterapeuta szakértője segít eligazodni a szerelemfogadalmak útvesztőjében.

A párban élő, de még nem házas szerelmesek nőtagja ilyenkor különösen jó alkalomnak tartja azt is, hogy kedvese is tegyen egy olyan fogadalmat, ami még inkább bebiztosítja helyét a kapcsolatban. A leánykérésre sok jó alkalom van - egy nő minden alkalmat jónak talál, ha ez a vágya -, de lássuk be, a szeretet ünnepén vagy az év utolsó napján különösen szívbemarkoló lehet - állítja Deáki Tímea párterapeuta, a Life.hu szakértője.

Forrás: Thinkstock

Eljegyzési gyűrű a fa alatt: gáz vagy romantikus?

Sok férfi fejében motoszkál Valentin-nap alkalmával a kérdés, hogyan is kellene megkérni szívük választottjának kezét. A nőkben azonban ez nemcsak a szerelem napján, hanem karácsonykor is felmerül. Benned is? Akkor kattints!

Első tanács: mérlegelj!

De mi van akkor, ha a pasi konkrétan semmiféle ezzel kapcsolatos jelzést nem adott, miközben beköszöntött az újév? Hát, az bizony óriási csalódás... Olyannyira, hogy ilyenkor a legtöbb nő komolyan elgondolkodik azon, egyáltalán van-e értelme annak, hogy együtt haladjanak tovább az élet rögös útján.

Minden fájó érzés mellett ilyenkor érdemes a nőnek tiszta fejjel végiggondolnia, miért is nem tették fel neki azt a bizonyos kérdést. Korábban volt már szó róla és a férfi még nincs kész? Eddig soha nem került szóba a dolog, csak a nő érzi úgy, hogy már itt az idő? Nagyon nem mindegy, mi van a háttérben.

Tűlevelű férfilélek

Naponta kaptatok össze a pároddal az ünnepek alatt? Fogalmad sincs, miért, de a csillagszóró helyett a dühtől szikrázott a levegő? Jó, ha tudod, nem vagy egyedül. Ha hiszed, ha nem, a karácsony bizony próbára tudja tenni a párkapcsolatokat és az érzelmeket. Íme, a részletek!

Második tanács: lépj te!

A férfiak sok esetben nem szívesen változtatnak azon, ami számukra jó, még akkor sem, ha az a nőnek fontos volna. Úgy vannak vele, hogy a kiszámítható, biztos jót miért is cserélnék fel valamire, amiben sok a kérdés. Az urak zöme nem érti, hogy ez az egész házasság kérdés miért olyan fontos a nőnek. Illetve egészen mást is gondolhatnak róla. Míg a nő ettől várja a biztonságot, a férfi ettől érzi magát bizonytalannak, esendőnek.

Forrás: Thinkstock

Ez persze nem azt jelenti, hogy a férfi attól tartana, innen kezdve csak egy nő felé lehet elkötelezett. Nem minden pasi akar innen kezdve is hódítani. De tény, hogy szerintük a házasság alapjaiban változtatja majd meg a nőkhöz való hozzáállásukat. Az is tény, hogy régebben a férfiak tudták, mi a "kötelességük" egy nővel szemben. Mára viszont annyira elmosódtak a férfi és női szerepek, hogy a leánykérés intézménye is teljesen átalakult. Akár a nő is megteheti ma már az első lépést. Ha elvárjuk a férfitól, hogy porszívózzon vagy kiteregessen, azt is elfogadhatjuk, ha nem ő lép először egy ilyen egyébként igen fontos témában.

Szerepzavar-para

Többféle női szerep létezik: barátnő, társ, feleség, anya, szerető, karrierista nő, háziasszony, ám az, hogy nőiesnek érezzük-e magunkat, attól függ, mennyire tudjuk örömmel megélni a különböző szerepeinket és belső énképünket. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el.

Harmadik tanács: beszéljetek róla!

A legfontosabb ebben a kérdésben is az, hogy a pár beszéljen egymással. Ne higgyék azt a nők, hogy a férfiak gondolatolvasók. Ha el akarnak érni valamit, mondják ki: a férfi is szóból ért. Aztán egy jó - vagy esetleg kevésbé jó - beszélgetéssel helyretehetik a házasság kérdését is.

Ha ez a beszélgetés azt hozza elő a férfiból, hogy itt az idő, fontos, hogy a nő ennek örüljön, és ne siránkozzon azon, hogy nem a klasszikus, hercegnős módon történt a lánykérés. Ha a beszélgetés nem a várt irányba halad, akkor sem kell leírni egyből a kapcsolatot. Ha továbbra is kellően nyitottak egymásra, végül elhangzik majd a vágyott kérdés: leszel a feleségem?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.