A lányok sem angyalok: tovább mesél a brit botránybirodalom

Forrás: AFP -
Anglia Buckingham-palota Egyesült Királyság II. Erzsébet brit királynő Anna hercegnő brit királyi család Nagy-Briannia pletyka botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Medvekucsmás gárdisták maszturbálása, a királynő komornyikjának melegpornója, pedofilbotrány a Buckingham-palotában, és nyilvános szex Windsor ősi falainál. A brit királyi család sosem szűkölködött a kisebb-nagyobb patáliákban, és akkor még nem is említettük az ifjú Harry kicsapongásait, vagy éppen Sarah Fergusonnak, András herceg volt feleségének lábujjszopogatós címlapjait.

Könnyű erkölcsök: szexbotrányok, melyek megrengették a brit királyi palota falait az elmúlt 20 évben című cikkünkben csokorba szedtük már, milyen úri csetepaték kísérték végig a család elmúlt évtizedeit. András herceg folyamatban lévő szexbotránya kapcsán korábbi írásunkban egészen Diana hercegnőig lépdeltünk, most azonban még korábbra tekintünk vissza.

Anna hercegnő és II. Erzsébet Forrás: AFP

II. Erzsébet nehéz napjai és éjszakái

A királynőnek, akinek 2011-ben például segget villantott egy ausztrál munkás, az 1992-es esztendő is igencsak nehéz lehetett. Gyerekei ugyanis sorra szállították a szaftosabbnál szaftosabb sztorikat; András és Anna is elváltak, Károly esetében pedig felmerült, hogy csalja a feleségét, Dianát. Ezen botrányokról itt írtunk korábban.

De nem mehetünk el szó nélkül a híres 1982-es eset mellett sem, amikor is Michael Fagan négygyermekes családapa kicselezvén az őrséget, behatolt a királynő szobájába. Az akkor 31 éves férfi nem először járt már a palotában, korábban egyszer kiült a tetőre, és cheddar sajttal, valamint keksszel a kezében nézte a várost. Úgy hírlik, miután visszamászott, végignézte a királyi portrékat, pár percig ült a trónon, megitta Károly herceg egyik borát, majd hazament. A második akciójánál, amikor hálóruhában találta a gyanútlan Erzsébetet, tíz percen át beszélgettek a királynő ágyának szélére ülve. Ha hihetünk a pletykáknak, Erzsébet még cigarettát is hozatott neki, majd mikor megérkezett a Scotland Yard, elvitték Fagant, aki 1983-ig pszichiátriai kezelés alatt állt.

Michael Fagan napjainkban Forrás: Northfoto

Terhesen ábrázolták II. Erzsébetet

Az MTI információi szerint 2010-ben bocsánatot kért a The Standard zimbabwei magazin, miután egy számítógéppel módosított felvételen várandós nőként ábrázolták az akkor 83 éves brit uralkodót. Az angol nyelvű hetilap a Dél-Afrikai Köztársaság elnökének Nagy-Britanniában tett hivatalos látogatásáról készült beszámoló illusztrációjaként használta a botrányossá vált képet. A fotót állítólag az internetről véletlenül választották ki egy Jacob Zuma államfő többnejűségét és házasságon kívüli nemi kapcsolatait gúnyoló oldalról.

Annának sem volt könnyű

II. Erzsébet lányát sem kímélték az őrült rajongók. A történet szerint 1974. március 20-án Anna hercegnő és első férje, Mark Phillips éppen hazatérőben voltak egy jótékonysági rendezvényről, amikor kocsijukat megállásra kényszerítették, a másik autó vezetője pedig tüzet nyitott a hercegi párra. A sofőr, Ian Ball, megközelítette a hercegnő kocsiját és elmondta Annának, hogy el akarja rabolni, és kétmillió font váltságdíjat kíván érte kapni. (Azt is hozzátette, hogy ezt az összeget egyébként az Országos Egészségügyi Szolgálat javára akarja felajánlani.) A Wikipédia információi szerint Ball ekkor felszólította Annát, hogy szálljon ki a járműből, mire Anna "Még mit nem!" (eredetileg "Not bloody likely!") felkiáltással a másik oldalon elmenekült. Ian Ballt végül egy járókelő, Ron Russell ütötte le.

Anna hercegnő és első férje, Mark Phillips Forrás: Northfoto

Az 1990-es években aztán egy elvált repülőmérnök szerelmeslevelek és romantikus költemények egész hadával bombázta a hercegnőt. Bernard Quinn többször tett kísérletet, hogy találkozhasson szerelmével, a dolog vége azonban bírósági eljárás lett. Miután megbizonyosodtak, hogy Quinn nem jelent fenyegetést Anna számára, ejtették az ellne felhozott vádakat.

Anna és Mark 1989-ben bejelentették, hogy külön akarnak élni, de a házasságukat végül csak 1992. április 23-án bontották fel. Anna persze nem sokáig vesztegette az időt. Míg más nyolc hónap alatt még a szakítást sem heveri ki, ő 1992. december 12-én máris újra oltár elé állt, méghozzá a Balmoral-kastélyhoz közeli Crathie Kirk-templomban. A férje pedig Timothy Laurence lett, aki akkor a Brit Királyi Haditengerészet parancsnoka volt. Az esküvő helyszíne azért Skócia volt, mert az anglikán egyház nem engedélyezte elvált személyek újbóli templomi esküvőjét. A házasságkötés után a pár egy lakást bérelt a londoni Dolphin Square téren, de amint elült a botrány, felmondták az albit, és idejüket inkább a Buckingham-palotában található lakosztályukban töltötték.

Anna hercegnő és Timothy Laurence Forrás: AFP

Anna a világ ellen

A királyi családban egyedülálló módon Anna hercegnő több alkalommal is szembe került a törvénnyel. 2001 márciusban gyorshajtásért fogták perbe, amikor kocsijával körülbelül 150 km/óra sebességgel hajtott. A következő évben szabálysértési eljárást indítottak ellene, amikor bevallotta, hogy kutyája megtámadott két kisfiút a Windsor Great Parkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.