Az emberek hosszú ideig úgy gondolták, hogy egy kapcsolat sorsa hét év elteltével dől el. Most úgy tűnik, hogy a fordulópont az egyéves évforduló, mert a nemi vágyért felelős tesztoszteron szintje ekkor jelentősen visszaesik.

A kutatók szerint az első évben a férfiak azzal vannak elfoglalva, hogy elriasszák a vetélytársakat, és közben figyeljék, nincs-e a közelben alkalmasabb pár. Kiderült azonban, hogy egy állandó partnerrel eltöltött 12 hónap után a tesztoszteron szintje jelentősen visszaesik.

Forrás: Thinkstock

A kutatók az Evolutionary Psychology szaklapban megjelent tanulmányhoz 75 tizennyolc és harminckilenc év közötti férfit kérdeztek meg kapcsolatuk állapotáról és időtartamáról. Közben megmérték tesztoszteron szintjüket, és azt tapasztalták, hogy a kapcsolat újdonságának lejártával, 12 hónap után, a hormonszint közel egyharmadával visszaesik.

A kutatást vezető Dr. Daniel Farrelly, a Worcesteri Egyetem munkatársa elmondta, ez a biológiai változás megmagyarázhatja, hogy

a párok egymás iránti elköteleződését tekintve miért vált ilyen jelentős társadalmi jelzővé ez az idő.

Az eredményekből az is kiderült, hogy az egyedülálló és az új kapcsolatban lévő férfiak tesztoszteron szintje nem különbözik egymástól, de mindkettő jelentősen magasabb a hosszú távú kapcsolatban lévő férfiakénál.

Dr. Farrelly elmondta, hogy az alacsonyabb tesztoszteron azzal segítheti a párkapcsolatokat, hogy a férfiakat alkalmasabbá teszi a gyermekek gondozására. Az egyetem pszichológusai szerint evolúciós okai vannak annak, hogy a férfihormon szintjének csökkenése összefügg az elköteleződéssel.

A tesztoszteron fontos szerepet játszik, amikor a férfiak potenciális párt keresnek a nők közül. A szint csökkenése, vagyis amikor már nem keresnek új párkapcsolatot, viszont egyértelmű előnyökkel jár az alkalmazkodás tekintetében"- magyarázták a szakértők.

A külön háló a hosszú és boldog kapcsolat titka
Minden kapcsolatban eljön az az idő, amikor a kedves horkolása, izzadása, takaróbirtoklása és egyéb alvásmizériái zavarni kezdenek? Amikor már úgy érzed, ő az oka annak, hogy nem tudod rendesen kipihenni magad? Akkor lehet, hogy számotokra tényleg a külön hálószoba jelenti a megoldást. Utánajártunk, mit nyerhetünk és mennyit veszíthetünk, ha lemondunk a közös alvásról.