Az emberek egy része mentális mocsokban él. A gyűlölet, a harag, a rosszindulat, a neheztelés, a bosszúvágy vezérli őket. Ezek az érzések persze nem ártanak annak a személynek, akivel szemben ezt érzik, viszont saját maguknak sokat ártanak vele.

Sokan szenvednek rossz egészségi állapot miatt, miközben nem attól vannak rosszul, amit esznek, hanem attól, ami őket eszi. A lélek láthatatlan rágcsálói. A pszichoszomatika kifejezés görög eredetű, a psziché (lélek) és a szóma (test), vagyis a lélek, szellem és a test egységére utal.

Pszichoszomatikusnak azokat a betegségeket nevezzük, amelyek - bár szervi betegségek-, de kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. Ezt mára már az orvostudomány is elismeri. A test és a lélek szorosan összefügg egymással, és ha a lélek sérül, az óhatatlanul kihat a testi egészségre is.

Forrás: Thinkstock
Pilát Gábor

Az elmúlt húsz évben közel 13 ezer embernek tartottam értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeket, és már a kezdetektől azt figyeltem meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság, az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság.

A "Tabuk nélkül a párkapcsolatról" közösséget azzal a céllal hoztam létre, hogy a tapasztalataim alapján támogatást, segítséget nyújtsak azoknak a pároknak és párjukat kereső embereknek, akik minőségi élet megélésére törekszenek, legyen az párkapcsolat, munka, gyereknevelés vagy önmagunk megtalálása a világban.

www.pilatgabor.hu,
Facebook/Tabuk nélkül a párkapcsolatról

Sőt, ez ragályos is! A gyerekek például gyorsabban elkapják a félelmet vagy az aggódást, mint a náthát. Ezek persze akár nátha formájában is jelentkezhetnek.

Gyakran látni olyan gyereket, akire a nátha akkor tör rá, amikor dolgozat van az iskolában. Mint ahogy, ha nem meg a kupleráj, akkor sem a bútorokat kell lecserélni, így ebben az esetben sem az iskolát kell bezáratni.

Egyszer egy lelkész azt javasolta egy embernek, aki gyakran dührohamot kapott: „Ha a harag és a düh érzése keríti hatalmába, egyszerűen végezzen érzelem-lecsapolást az agyában. Azaz nyissa ki az elméjét, és hagyja, hogy a harag, a düh és a sérelem kiáramoljon. Menjen oda valakihez, akiben bízik, és öntse ki neki, amíg egy csepp sem marad belőle. Aztán felejtse el.”