A Pszichológus Pasi - Az erények hiánya, avagy ezért nem találod az igazit

Forrás: Thinkstock -
pszichológus A Pszichológus Pasi párkapcsolat tanács szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az örök kérdés és téma: miért nem találjuk az igazit? A Pszichológus Pasi ezúttal ezt a mindenkit érintő és mozgató témát feszegeti.

A boldogtalanság egyik leggyakoribb indoka a boldog párkapcsolat hiánya. Sok ember magányos, vagy éppen egyik boldogtalan kapcsolatból a másikba lép. Magunkat minden kapcsolatunkba magunkkal visszük, csakúgy, mint az önmagunkról és az ideális párkapcsolatról alkotott képünket. Ezek minden kapcsolatban felütik a fejüket, sőt néha még az előtt szabotálnak egy kapcsolatot, hogy az elkezdődött volna. A párkapcsolat nem összekeverendő a szerelmi fellángolással. Sokan kergetik ezt az állapotot, pedig az csak rövid ideig tarthat, hasonlóképp sokan keresnek bizonyos funkciót a másik emberben. Ilyen lehet például a párjáról gondoskodó pótanyuka vagy pótapuka, egy önbecsülést növelő trófea, és még sorolhatnánk.

Forrás: Thinkstock

A komoly kapcsolatban gondolkodók is gyakran tekintélyes listával keresnek. Életkor, hajszín, testsúly, foglalkozás, havi kereset – és akkor csak néhány szempontot említettünk. A helyzet a következő: minél részletesebb ez a lista, annál inkább beleringathatjuk magunkat egy fikcióba, és annál kevesebb teret engedünk annak, hogy a boldogság megtaláljon minket.

Hasonlóképp a válogatás nélküli "bárki jöhet, csak ne legyek egyedül" attitűd sem célravezető. A boldog párkapcsolat lehetetlen megfelelő önismeret és önbecsülés nélkül. Így ha boldogabb párkapcsolatra vágyik valaki, javaslom, elsőként ezeken dolgozzon, mert működik. Nap mint nap látom klienseimnél, akik elkezdenek így foglalkozni magukkal, hogy rövid időn belül a magánéletükben is csodák történnek.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve a problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.