Az emberek a harmincas éveik közepén járó, magasabb és maszkulin vonásokkal rendelkező férfiakat érzékelik a leginkább dominánsnak – derül ki egy friss kutatásból.

„Fontos megérteni, mi befolyásolja a dominancia érzékelését, mivel a férfi arcvonásokon tükröződő dominancia többféle következménnyel jár együtt a társas kapcsolatokban. Mégpedig a tinédzser fiúk szexuális aktivitásától kezdve hatással van még a hadseregben betöltött tisztsége is” – fogalmazott a kutatást vezető Carlota Batres, a skót Szent András Egyetem munkatársa.

A domináns férfiakat szívesebben látjuk vezetőként vészterhes időkben, továbbá sikeresebb irányítóvá válnak az üzleti életben

– tette hozzá Batres.

Forrás: Thinkstock

A domináns külső ráadásul a színészeket is hozzásegíti az ilyen szerepek megkapásához. A szerzők Channing Tatum nevét említették példaként, aki 185 centiméter magas és 35 éves.

A tudósok a kísérlet során apróbb változtatásokat eszközöltek férfiak fotóin, majd önként jelentkezőket kértek meg, hogy mondják el, mit gondolnak az illetőkről.

Amikor a 25 éves férfiakat 7-8 centiméterrel magasabbá, egy évtizeddel idősebbé vagy férfiasabbá varázsolták, a megkérdezettek azt mondták róluk, hogy dominánsabbnak látják őket.

„A magas férfiak félelmetesebb ellenfelek, ráadásul az erejük 35 éves korukig csak nő” – magyarázta David Perrett, a labor munkatársa. Az eredmények a Perception című szaklapban jelentek meg.